https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybari-budou-dal-dostavat-nahrady-za-skody-zpusobene-kormorany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rybáři budou dál dostávat náhrady za škody způsobené kormorány

28.1.2021 17:39 | PRAHA (ČTK)
Kormorán velký patří mezi nejvýznamnější rybí predátory, v Česku je jich podle odhadů na 20 000.
Kormorán velký patří mezi nejvýznamnější rybí predátory, v Česku je jich podle odhadů na 20 000.
Foto | Jan Rybář / Ekolist.cz
Rybáři budou dostávat po další tři roky náhrady za škody, které jim na rybách způsobili kormoráni. Platný zákon počítá s náhradami za uplynulé tři roky. Prodloužení přinese novela o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy, kterou schválil Senát. Normu nyní posoudí prezident.
 

Kormorán velký patří mezi nejvýznamnější rybí predátory, v Česku je jich podle odhadů na 20 000. Způsobené škody na rybách jsou každoročně vyčísleny Rybářským sdružením na zhruba 130 milionů korun, uvedlo již dříve ministerstvo zemědělství.

Novela se výslovně vztahuje na škody způsobené kormoránem velkým. Za roky 2018 a 2019 měli rybáři nárok na stoprocentní kompenzaci prokázané škody, za loňský rok mají nárok na osmdesátiprocentní náhradu. Za letošek a příští dva roky se náhrada vrátí na stoprocentní výši.

Ministerstvo financí podle dřívější informací vyplatilo předloni na náhradách 37,2 milionu korun. Za první polovinu loňského roku to bylo 34,2 milionu korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (31)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

28.1.2021 19:09
Škody způsobené kormorány ročně dosahují 130 miliónů korun. Poslední dva roky měli rybáři na náhradu 80%. Když ministerstvo financí předloni zaplatilo za škody 37,2 miliónů korun, napadá mě zda neumím počítat já a nebo ministerstvo. Mi to totiž vychází na 104 mega.
Odpovědět
MK

Michal Kratochvíl

29.1.2021 08:08 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Počítat umíte, ale další známé (pro vás neznámé) jste jaksi opomněl. Ve stručnosti:
1. škody za rok 2020 (ve výši 80 %) nejsou nyní proplaceny, ještě se proplácejí škody z roku 2018 a 2019.
2. rybáři nejsou odškodněni za sekundární škody, ve 130 mil. Kč jsou zahrnuty a odhadnuty i sekundární škody
3. ve škodách jsou zahrnuty i rybářské revíry, na které, žel, není možné žádat náhradu škody a tudíž nejsou uživatelé revírů odškodněni(jak vyplývá z judikatury).
4. ne každý, kdo má způsobenou škodu, o náhradu žádá
5. ne vždy se rybář/znalec a příslušný KÚ shodnou na výši způsobené škody (vždy pochopitelně směrem ke snížení náhrady)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.1.2021 09:05 Reaguje na Michal Kratochvíl
Ta částka 37,2 miliónů byla za předloňský rok. Předpokládám, že ten už je uzavřený. Že by se o tolik lišil odhad škod a jejich proplácení?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.1.2021 22:40
Neměli by náhodou ty škody platit ti " ochránci " přírody ! Stát investuje do zarybňování vodních toků, rybníků a zároveň si vlastně pěstuje predátory - kormorány. Hodně divné !
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

28.1.2021 23:02 Reaguje na smějící se bestie
Problém s kormoránem velkým je problém celoevropský. Vznikl z toho, že díky přísné ochraně se podařilo stavy vrátit na původní hodnoty, ovšem v mezičase došlo nadměrným rybolovem k likvidaci jeho zdrojů potravy v mořích u severního pobřeží Evropy. Kvůli globálnímu oteplování a výstavbě přehrad v evropském vnitrozemí vody přestaly zamrzat, proto se na ně v zimě kormoráni ze severu Evropy přesouvají, když zamrznou skandinávská jezera, u kterých hnízdí. Nejúčinnější by bylo omezovat jejich stavy na hnízdištích, ale to naráží na problém, že většina hnízdišť je na odlehlých velmi obtížně přístupných místech, proto by si to vyžádalo velké náklady. Navíc tam, kde hnízdí, zas zdaleka tolik nevadí jako ve střední Evropě.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.1.2021 09:08 Reaguje na Jaroslav Štemberk
Tady pomůže jediné - plošný odstřel všemi myslivci a ne jenom mysliveckými hospodáři. Pokud je v republice registrováno asi 90 tisíc myslivců, regulace těch přivandrovalců by neměla být velkým problémem. Navíc, pokud by se za kormorány platilo zástřelné, určitě by vynaložená částka na picnuté kormorány byla mnohem nižší než proplácení škod, které tito ptáci způsobí.
Odpovědět
Hu

Hunter

29.1.2021 09:36 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/119-vseobecne/384-rybarske-uredni-martyrium-administrace-zadosti-na-odstrel-kormorana-velkeho?highlight=WyJrb3Jtb3JcdTAwZTFuIl0=
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.1.2021 10:55 Reaguje na Hunter
Tento článek znám a přesně popisuje realitu. Je
smutné, že ti, co to zpackali od počátku od toho
dávají ruce pryč a vymlouvají se na tažné populace
ze severu. Stačilo by přece redukovat alespoň ty
naše i v době hnízdění, což má největší efekt.
Vyhnat je v létě z pozemského ráje by pomohlo
rybám alespoň v létě, když je plundrují v zimě
ti tažní ptáci. Bohužel oni ti ochránci jsou
zaujati ke všem lovcům (myslivci, rybáři), či
třeba zemědělcům. Své chyby nevidí a vidět ani
nechtějí. U mnohých v tom vidím přímo radost
škodit jiným a maximálně souhlasí s odškodným
za peníze všech. Holt vrána k vráně sedá a tak
i lidský škůdce preferuje hlavně škodnou.
Potrava predátorů je pro ně bezcenná a hodna
tak leda být krmivem. Bez ní, ale vyhynou i ti
predátoři. Znám nadšené pstruhaře, kteří u na
vysazování pstruhů a lipanů rezignují a tak
se o to mohou pokusit ti ochranáři, kteří to
vše zavinili. To je ale práce a ta jim smrdí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.1.2021 11:11 Reaguje na Břetislav Machaček
V republice je asi čtvrt miliónu registrovaných rybářů a asi 90 tisíc myslivců. Kdyby se tyto dvě skupiny daly dohromady a ještě do toho zatáhly dost slušných lidí, kteří tyto koníčky nemají, je to dost velká volební síla, který by už dokázala hnout s tím
zatuchlým úředním molochem.
Odpovědět
Hu

Hunter

29.1.2021 11:23 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ono to v praxi není tak jednoduché. Zkuste si někdy kormorána ulovit :-). Kauza kormorán je nádherná ukázka toho, kam vede naprosto nesmyslná, neodborná a zaslepená absolutní ochrana tvrdě prosazovaná ekofanatiky. Devastace populací autochtoních druhů ryb, krachující komerční rybářství, finanční náklady atd. a to všechno jen proto, že pár fanatiků si tvrdě prosazovalo naprosté nesmysly, přestože byli řadu let upozorňováni jaké to bude mít následky. Teď předvádějí to samé s vydrou a vlkem. A pak od toho dají zase ruce pryč a budou se pokoušet hodit odpovědnost za řešení této situace na jiné.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.1.2021 14:06 Reaguje na Hunter
Nekutečná pitomost je to, že kormorán se může lovit pouze brokovnicí (jak bylo uvedeno v tom dokazu) Na vzdálenost nějakých 300 - 400 metrů mu brok nic neudělá, prostě se odrazí od peří a na účinnou vzdálenost brokového náboje Vás ten pták prostě neusptí. To chce, aby se domluvilo pár lovců, zjistili si, kde ty potvory nocují a večer kulovnicemi s puškohledem udělalo probírku. Když to tak budou dělat pár večerů, jednak zredujií stav a jednak ti ptáci odtáhnou jinam. S tím vlkem to tak divoké nebude, není jich tak moc, horší je to ale podle mě s vydrou.
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

29.1.2021 15:38 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To je myslivecké pravidlo, že pernatá se loví jen broky v letu. (Kulí na zemi se lovili jen tetřev hlušec a drop velký, dokud nebyli přísně chráněnými druhy.)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.1.2021 16:58 Reaguje na Jaroslav Štemberk
Redukce škodlivého druhu je něco jiného než klasický lov. Tady by se měla používat co nejefektivnější metoda a nebrat ohledy na to, jak se loví klasická pernatá.
Odpovědět
Hu

Hunter

29.1.2021 17:45 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A vy byste si troufnul střílet z kulovnice na horizont? Na kormorána sedícího na stromě? Dostřel je cca 3,5 km. Jedno ze základních pravidel bezpečnosti u střelby z kulové zbraně zní NIKDY, ALE OPRAVDU NIKDY NESTŘÍLEJ NA HORIZONT!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.1.2021 19:40 Reaguje na Hunter
Fajn poznámka a opravdu díky za ni.

Tohle mi jako už řadu let nestřelci neseplo, byť mělo, protože máte samozřejmě úplnou pravdu.

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.1.2021 19:38 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jako, nepos..l jste se tu náhodou? Jako že když se to bude hodit a pár lidem to přide jako fajn řešení, tak se prostě na nějaké právní normy vykašlou a vyřeší si to po svém?

A když vidím formulaci "To chce ..." a za ní jednoznačný popis protiprávního jednání ... myslím, že v rámci trestního práva se pohybujete už silně na hraně. Přinejlepším.

Odpovědět
Hu

Hunter

29.1.2021 11:24 Reaguje na Břetislav Machaček
Bohužel je to tak a mohu s Vámi jen souhlasit.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.1.2021 11:08 Reaguje na Hunter
Díky za info. Že je v tom bor.del, jsem věděl, ale že tak velký,.......
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

29.1.2021 11:24
nějaký částečný odstřel by asi byl žádoucí, ovšem nevím kdo by to měl dělat, našim myslivcům bych se fakt bál toto svěřit.
Odpovědět
Hu

Hunter

29.1.2021 11:47 Reaguje na Robert Jirman
A komu byste to chtěl svěřit? Těm viníkům současného neutěšeného stavu? AOPK? MŽP? Ale jinak směle vpřed, udělejte si papíry, kupte si zbraň, patrony, udělejte si hodně volného času a můžete to všem předvést.
Odpovědět
Je

Jenda

29.1.2021 12:46 Reaguje na Hunter
Nechce se mi jako myslivci lovit kormorána. Zkoušel jsem to, jedná se o opravdu mnoho času, větší broky a lovit kolem řeky (v mém případě), kde je značný pohyb lidí. Proč se to opět hází na nás, ať začnou řešit ti, kdo je zde vítali. Chápu že kormorán není teď "in" narozdíl od vlka a mediálně to není zajímavé.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.1.2021 19:44 Reaguje na Robert Jirman
Není nejmenší problém, proč by to neměli být myslivci. Osobně si myslím, že pro tyto případy se mělo jednat o lov uskutečňovaný na smluvním základě (mezi konkrétní osobou/myslivcem a příslušným orgánem státní správy), a to v přesně vymezeném rozsahu a podmínek. Samozřejmě za úplatu.

Osobně si myslím, že regulovanému lovu chráněných živočichů se dříve nebo později nevyhneme a měl by probíhat právě tímto způsobem.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

29.1.2021 13:29
Ten článek mě nadzvedl. Já pokud svou činností někomu byť i nepřímo způsobím škodu, jsem nucen ji nahradit. Proto požadují, aby státem vyplacená škoda za kormorány byla vymáhána po ekoteroristech kteří jsou za to zodpovědní. (Duha, ČSO, ČSOP ) Máme 21 století, a je na čase aby fašisti, komunisti a ekologisti byli zodpovědní za svoje činy.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.1.2021 19:53 Reaguje na Michal Ukropec
Proč by měly být náhrady škody hrazené státem po někom vymáhány? Stát stanoví míru/rozsah ochrany jím určených živočichů a stát je zcela správně ji v zákonném rozsahu hradit.

Pokud se vám na výše uvedením něco nelíbí ... a netvrdím, že v některých případech zcela oprávněně ... tak požadujte příslušné změny v legislativě. Nejlépe u těch, co tu legislativu tvoří. Snad víte, kterou stranu jste volil a kdo se za ni ve vašem volebním okrsku do PS dostal. Jak dotyčné kontaktovat, klidně i osobně, není zas tak těžké zjistit.
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.1.2021 13:53
Opět platíme nějakým gaunerům, chovajícím škodnou, jejich pochybného koníčka.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

29.1.2021 14:33
Možná, že právě kormoráni jsou důvodem, proč je na Třeboňsku tak moc přerybněných rybníků. V jejich vodě kvůli kaprům skoro nic jiného nežije. Nechtějí si tím velkochovatelé kaprů šplhnout u těchto černých ptáků nabídkou hojné potravy?

Zajímalo by mne, jestli má kormorán chutné maso. Ochutnal jste ho někdo?
Odpovědět
Je

Jenda

29.1.2021 14:35 Reaguje na Majka Kletečková
Ano, docela to šlo, když se udělalo na svíčkovou.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

29.1.2021 14:46
Je mně divné, že "ochránci" přirody, jako třeba Kletečková nenavrhují rybnikařům, výhradně ovšem jen na těch nepřekaprovaných, nějakou ochranu, třeba jako navrhuje chovatelům ovcí 30 - 50 cm hluboko zakopané ploty 2 m vysoké nejlépe z pevného ocelového kaleného (aby to vlci nepřekousali, nebo AOKP přepilovalo) pletiva, to se dá přece i položit na po hladině plující boje.

Odpovědět
JD

Jiří Daneš

29.1.2021 14:48
Je mně divné, že "ochránci" přirody, jako třeba Kletečková nenavrhují rybnikařům na rybnících, výhradně ovšem jen na těch nepřekaprovaných, nějakou ochranu, třeba jako navrhuje chovatelům ovcí 30 - 50 cm hluboko zakopané ploty 2 m vysoké, nejlépe z pevného ocelového kaleného (aby to vlci nepřekousali, nebo AOKP přepilovala) pletiva, to se dá přece i položit na po hladině plující bóje.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

29.1.2021 15:34 Reaguje na Jiří Daneš
Nikdy jsem chovatelům ovcí nenavrhovala hluboko zakopané ploty 2 m vysoké. Pokud jsou ovce hlídány pasteveckými psy, tak ty ploty nemusejí být tak vysoké a už vůbec ne zakopané půl metru pod zemí. Pokud ovce spolu se psy hlídá člověk, tak leckde ploty ani nemusejí být.

Těch nepřekaprovaných rybníků je na Třebonsku relativně málo a kupodivu jsem dosud neslyšela žádné stížnosti, že by na nich kormoráni páchali významné škody. Možná proto, že ty velké kapří louže jsou pro ně mnohem víc atraktivní.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.1.2021 19:06 Reaguje na Majka Kletečková
Bože, vy nechápete, že nejde ani tak o rybníkáře, ale o
vody ke sportovnímu rybolovu! Velké rybníky jsou v zimě
zamrzlé a zimující kormoráni je neplundrují. A když, tak
rybnikářům schválili odškodnění i za ty letní ztráty
způsobené místní populací kormoránů. Tu jde ale hlavně
o nezamrzající úseky řek(letos drancují kormoráni i Vltavu
v Praze) se pstruhy, lipany, parmami , ostroretkami, atd.,
které kormoráni v zimě vyrabují a sportovní rybáři
nemají nárok na odškodnění, protože dostávají na
zarybnění příspěvek od státu. Zbytek nákladů řeší
cenou povolenky k lovu a u nás na Severní Moravě i
zvláštním příspěvkem na zarybnění navíc. Na jaře
jsou ale na podzim zarybněné toky opět prázdné a vše
začíná znovu novým zarybňování. Mnohé horské toky
už rybáři nemají chuť zarybňovat, protože to není pouze
kormorán, ale i vydra, volavka a absence vody použité
z horských potoků na zasněžování sjezdovek. Pokud
to poslední mohykáni ochotni pstruhy a lipany stále
odchovávat a vysazovat vzdají, tak tu bude brzo pláč,
že budou horské potoky a řeky mrtvé. Ti rybáři vysazují
i raky, střevle potoční a jinou rybí drobotinu jako
potravu pro všechny ty predátory. Víte prd, co to stojí
úsilí a těm lidem už stačí pouze vidět, že v té vodě
ještě něco žije. Až skončí, tak to můžete vy, Duha,
AOPK a jiní mudrlanti zkusit znovu zarybnit i s těmi
predátory, co je pořád chráníte. Prosím myslete
a nepapouškujte ty příručky a moudra těch oslů,
kteří jsou viníky této situace.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist