https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sefka-evropske-komise-predstavi-svuj-klimaticky-plan-pro-unii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šéfka Evropské komise představí svůj klimatický plán pro unii

11.12.2019 00:30 | BRUSEL (ČTK)
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes představí veřejnosti podrobnosti svého plánu, kterým chce Evropskou unii nasměrovat ke klimaticky odpovědnému způsobu života. / Ilustrační foto
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes představí veřejnosti podrobnosti svého plánu, kterým chce Evropskou unii nasměrovat ke klimaticky odpovědnému způsobu života. / Ilustrační foto
Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová dnes představí veřejnosti podrobnosti svého plánu, kterým chce Evropskou unii nasměrovat ke klimaticky odpovědnému způsobu života. Před poslanci Evropského parlamentu bude prezentovat klíčové body takzvané Evropské zelené dohody, jež má přizpůsobit ekonomiku unijních zemí přísným ekologickým požadavkům. Brusel chce na plánu postavit základy budoucího hospodářského růstu, některé země včetně Česka však chtějí, aby neměl negativní dopady na průmyslové regiony.
 

Opatření, která dnes odpoledne von der Leyenová zveřejní, se mají podle unijních představitelů týkat řady oblastí od energetiky přes automobilový průmysl po zemědělství. Strategie má zahrnovat například tvorbu nových dobíjecích stanic pro elektromobily, výsadbu stromů či výraznou redukci používání pesticidů.

Komise hodlá novým plánem podpořit zpřísnění závazků k roku 2030. Zatímco dosud plánovaly země EU omezit do konce příštího desetiletí emise skleníkových plynů o 40 procent proti hodnotám z roku 1990, plán EK počítá nejméně s 50 procenty. Von der Leyenová chce členské země přesvědčit i ke slibu takzvané uhlíkové neutrality do roku 2050, o němž budou prezidenti a premiéři jednat na čtvrtečním summitu. Většina zemí tento závazek podporuje, některé státy včetně Česka však chtějí záruky, že pro ně nebude přechod k ekologicky odpovědnému hospodářství finančně neúnosný.

Klíčovou součástí dohody bude fond určený na pomoc oblastem závislým na fosilních zdrojích, jehož hrubé obrysy chce dnes komise rovněž zveřejnit. Unijní zdroje hovoří až o stovce miliard eur (2,55 bilionu korun) investic, které by peníze vložené do fondu měly vyvolat. Jeho konečnou výši však Brusel oznámí až v příštím roce poté, co bude jasnější struktura víceletého rozpočtu EU, na nějž bude navázán.

Hlavní body takzvané evropské zelené dohody (European Green Deal), tedy plánu nové Evropské komise (EK), jak do roku 2050 udělat z Evropy "první klimaticky neutrální kontinent". O plánu, který má dnes v Evropském parlamentu představit předsedkyně EK Ursula von der Leyenová, již informovaly mimo jiné agentury Reuters a DPA:

- Vytvořit takzvaný spravedlivý tranzitní fond, čítající nejméně 35 miliard eur (asi 892 miliard Kč), který má pomoci regionům závislým na fosilních palivech s přechodem na obnovitelné zdroje energie. Podle informací novinářů k nim patří nejen regiony z Polska, České republiky či Maďarska, ale i více než desítka dalších zemí. Varšava, Praha a Budapešť má zatím vůči unijnímu plánu klimatické neutrality vážné výhrady.

- Zavést uhlíkovou přeshraniční daň, která má být uvalena na dovozy zboží znečišťujícího ovzduší; daň podle EK nebude porušovat pravidla mezinárodního obchodu.

- Rozšířit systém obchodování s emisními povolenkami na námořní a leteckou dopravu, které se podle EK podílejí na světových emisích skleníkových plynů asi čtvrtinou.

- Zpřísnit závazky snížení emisí skleníkových plynů k roku 2030 na 55 procent oproti hodnotám z roku 1990; dosud byl plán zemí EU omezit v této lhůtě emise skleníkových plynů o 40 procent.

- Připravit do března 2020 evropský klimatický zákon, který by zavazoval členské země EU dosáhnout "klimatické neutrality" do roku 2050. Klimatická neboli uhlíková neutralita znamená, že každá země zneutralizuje (například výsadbou stromů) tolik emisí, kolik vyprodukuje.

- Dalšími body plánu jsou podle DPA mimo jiné: přísnější limity emisí pro auta; zemědělská reforma cílená na udržitelný rozvoj, která zahrnuje mimo jiné výrazné snížení používání pesticidů; rozšiřování lesů; boj proti plastům na jedno použití.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

11.12.2019 15:19
Být politikem, tak se neodvážím zatížit současnou mladou generaci tím, že slíbím uhlíkovou neutralitu.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.12.2019 16:54 Reaguje na Richard Vacek
Ti na to tlačí nejvíc.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

11.12.2019 19:06 Reaguje na Richard Vacek
A jak z té šlamastiky roztátých ledovců a bláznivého chaosu napříč Zemí se chcete dostat Vy?
Odpovědět
ig

12.12.2019 00:52 Reaguje na Katka Pazderů
Nijak. Přesněji řečeno, s ledovci nenaděláme vůbec nic, ani kdybychom se na hlavu stavěli a blbnutí lidi časem přejde, nejpozději v okamžiku kdy se objeví nový důvod k blbnutí, protože tohle je začne nudit.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.12.2019 06:09 Reaguje na Katka Pazderů
Radoval bych se, že nastává doba hojnosti. A zaměřil se na vážné problémy - třeba hrozbu přelidnění, protože pokud nárůst lidstva nezastavíme, tak nás žádné klima nespasí.
Odpovědět
VN

Vilém N

12.12.2019 07:59 Reaguje na Katka Pazderů
Já například nijak. Vím že to nezastavím. Budu se snažit přizpůsobit změnám. Tedy dělat vše, abych přežil. Nevím, kde se v mladých bere přesvědčení, že dokážou zastavit celoplanetární děje. Nevím, kde se v nich bere přesvědčení, že to dokáží na mizivém procentu povrchu planety (EU), když zbytek nebude spolupracovat. A že on nebude spolupracovat.
Odpovědět
LB

Lukas B.

12.12.2019 11:22 Reaguje na Vilém N
také nijak. nebudu utrácet za kraviny a budu investovat (budu-li mít co) do realit. pokusím se vést děti k technickému, medicínskému nebo přírodovědnému vzdělání a k reálným sektorům ekonomiky. budu volit individualismus a konzervativní pravici (bude-li jaká). a budu se dle svých možností snažit kázat na prašných cestách o trojčlence, ohmovu zákonu a zákonech zachování.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist