https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sekci-ochrany-klimatu-mzp-ridi-expert-na-energeticky-usporne-stavebnictvi-holub
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sekci ochrany klimatu MŽP řídí expert na energeticky úsporné stavebnictví Holub

10.5.2023 00:04 | PRAHA (ČTK)
Sídlo MŽP v Praze - Vršovicích.
Sídlo MŽP v Praze - Vršovicích.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Vrchním ředitelem sekce ochrany klimatu na ministerstvu životního prostředí byl jmenován Petr Holub, který založil poradenskou společnost Budovy 21 a byl ředitelem Šance pro budovy, profesního svazu energeticky úsporného stavebnictví. Ministr životního prostředí a místopředseda lidovců Petr Hladík má také dva nové poradce, a to Martina Sedláka ze Svazu moderní energetiky a někdejšího kolegu na pozici náměstka brněnského primátora Martina Andera. Bývalý člen vedení Strany zelených nyní působí v Nadaci Partnerství, kde se věnuje rozvoji projektů adaptací na klimatickou změnu.
 

Holub byl jmenován do funkce vrchního ředitele koncem dubna. V minulosti pracoval na ministerstvu jako poradce ministrů a ředitel odboru udržitelné energetiky a dopravy. Řadu let také vedl v Hnutí Duha programy udržitelné energetiky nebo v organizaci SEVEn pomáhal městům v jejich zapojení do Paktu primátorů a starostů. Pro Evropskou komisi jako poradce navrhoval nastavení rámce pro energetické úspory na Ukrajině.

Sedlák působí jako programový ředitel Svazu moderní energetiky, který zastřešuje asociace z oblasti obnovitelných zdrojů energie, akumulace energie, chytrých sítí, energetických služeb a kogenerace. Od loňska spolupracuje s ministerstvem práce a sociálních věcí na řešení energetické chudoby. V roce 2012 spoluzaložil Alianci pro energetickou soběstačnost, která je nezávislým sdružením komentujícím vývoj české i evropské energetiky.

Hladík po svém uvedení do funkce 10. března uvedl, že považuje za zásadní mimo jiné pomoci obcím a městům s aplikací komunitní energetiky. Ministerstvo připravuje rozšíření podmínek dotačního programu na podporu energetických úspor Nová zelená úsporám, spravuje a rozšiřuje program Nová zelená úsporám Light pro nízkopříjmové domácnosti a spustilo také novou vlnu takzvaných kotlíkových dotací,


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

10.5.2023 06:05
Tak tohle je pro lidi a stát lepší balíček, než ten daňově-nedaňový, co se chystá představit vláda. Všichni 3 pánové vyrostli na moderních technologiích.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

10.5.2023 08:16 Reaguje na Katka Pazderů
Hm, další stovky miliard do kapes firem, které se tváří zeleně, a destrukce tržního prostředí dotacemi. Třeba pan Holub vidí Šance pro budovy ne tak, jak stavět lépe, levněji a kvalitněji hlavně z hlediska úspor energie, ale jak čerpat dotace tam, tam a tam s výsledkem většinou polozateplené budovy.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

11.5.2023 09:58
Naděje umírá poslední, třeba to bude 1 z 10 lidí co ví jak funguje třeba lednička... Před lety jsem byl v horku na úřadě (ještě nebylo tolik klimatizací ) a tam si chladili místnost otevřenou ledničkou.... asi tak.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist