https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-se-bude-zabyvat-petici-casti-zemedelcu-za-prenastaveni-podminek-dotaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát se bude zabývat peticí části zemědělců za přenastavení podmínek dotací

7.12.2023 00:50 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Senát se bude zřejmě příští rok zabývat peticí části zemědělců, kteří žádají po vládě změnu jarního nastavení podmínek přímých dotací tak, aby je sdružení vlastníci půdy měli stejné jako samostatní zemědělci. Petici podepsalo na 11 600 lidí, a horní parlamentní komora ji tak bude muset projednat na svém zasedání.
 

Petice kritizuje nastavení takzvané redistributivní platby, kterou získávají podniky na prvních 150 hektarů půdy. Od letošního roku je to 23 procent z celkové částky, předchozí vláda chtěla platbu nastavit na deset procent. Větší část peněz tedy směřuje k menším farmářům. Nastavení dotací kritizovala loni i Agrární komora ČR, uskutečnily se kvůli němu demonstrace.

Současné nastavení podle tvůrců petice vzniklo na ideologickém základu. "Žádáme odstranění 'duálního' rozlišování soukromých zemědělských vlastníků v ČR, a to jen ve prospěch mediálně aktivních zemědělců z ASZ (Asociace soukromého zemědělství ČR), svázaných s politiky, mnohdy i s jejich osobním prospěchem," uvádí se v petici.

Současné nastavení podle organizátorů petice ze Zemědělského družstva Ostaš na Náchodsku nebere v úvahu vlastníky sdružené do družstev, která jsou právnickou osobou. Družstvo Ostaš, které má 40 členů, podle nich dostane na hektar zhruba poloviční částku ve srovnání se samostatným zemědělcem. Předseda družstva Jaroslav Lád k tomu ČTK v říjnu řekl, že nastavení dotací je diskriminační a může vést účelovému rozdělování zemědělských podniků.

Na případné účelové dělení farem kvůli získání dotací by podle exministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) bylo možné pohlížet jako na dotační podvod, tedy i jako na trestný čin.

Diskusi o nastavení dotací považuje za nutnou i prezident Agrární komory Jan Doležal. "Při jejím zavedení bylo ostatně vládními představiteli slíbeno, že se k jejímu nastavení vrátíme na základě analýzy dopadů na konkurenceschopnost tuzemských zemědělských podniků a soběstačnost České republiky v základních komoditách. Česká republika od letošního roku uplatňuje redistributivní platbu na extrémní 23procentní výši podílu obálky přímých plateb, přičemž evropský průměr se pohybuje na úrovni deset až 12 procent," řekl ČTK.

Doležal také podotkl, že ve výsledku se znehodnocuje majetek drobných akcionářů či držitelů podílu zemědělských společností. "Považujeme proto za dobré, že se tímto tématem zabývá petice," dodal. Komora podle něj přispěla k distribuci petice mezi své členy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

7.12.2023 07:52
Další ze skupin dotačních příjemců, kteří se domnívají, že tenhle socialistický experiment je v kapitalistickému řízení na veky a že mají na něco doživotné právo.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

7.12.2023 09:37 Reaguje na Jaroslav Řezáč
V tom případě zařiďte nedeformované ceny na komodity a problém je vyřešen.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.12.2023 07:56
Zemědělství je byznys a konkurenci prospěje, rozředění podpor i těm, kteří nemají lobbisty zaparkovaném před Strakovkou a v Bruselu.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

7.12.2023 09:43
Agrární komora je Tomanovsko - Babišovská lobbingová agentura. Já chci podepsat petici, aby u nás byly podmínky jako v Rakousku nebo jinde v EU.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

7.12.2023 10:27 Reaguje na Michal Ukropec
Jsem jen pro. Zrovna předevčírem jsem mluvil se spolužákem ze školy, majitelem firmy na postřikovače, který je v Německu pečený vařený.
Němečtí zemědělci si ťukají na čelo, proč se zbavujeme výhody velkých polí. V celé části bývalého východního Německa nikdo nic takového nedělá a ani je k tomu nikdo nenutí, v západní části sedláci závistivě pokukují,ale tam již nikdo není scelení schopen udělat. Takže taková je realita, jen pro vaši informaci.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

7.12.2023 17:16 Reaguje na pavel peregrin
Němci jsou v kontextu "Mutti Merkel" ti naprosto nejposlednější, kdo by si vůči čemukoli a komukoli mohl ťukat na čelo
Odpovědět
pp

pavel peregrin

8.12.2023 06:41 Reaguje na Jakub Graňák
To jistě, jenže v případě toho zemědělství mají bohužel pravdu. Samozřejmě, je to ťukání pokrytecké, protože tristní stav českého zemědělství jim, a nejen jim, samozřejmě vyhovuje.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

8.12.2023 17:05 Reaguje na pavel peregrin
Myslíte, že čím míň lidí se bude zemědělstvím živit, tím líp pro samotné zemědělství?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

8.12.2023 19:30 Reaguje na Jakub Graňák
V současných podmínkách většiny vyspělých států se zemědělstvím může objektivně živit málo lidí. Je to dáno historickým vývojem, úrovní mechanizace, ekonomickými podmínkami. Z toho ovšem pak logicky vyplývá minoritní síla zemědělců.
Odpovědět
JV

Josef Valenta

9.12.2023 00:32
Já s tímto novým rozdělením souhlasím , jsem malý zemědlec , mám malé ale plemenné na výstavách velice úspěšné stádo limousina.Vše jsem budoval od jednoho telete pokud možno s nejlepší genetikou bez jakýhkoliv investičních dotací. Vždy jsem slyšel seš malej , žádáš o malou částku , stroje nevyužiješ.A tak si sousední obří podniky jezdí s nejnovější technikou , já se starým zetorem.Já makám kolikrát na 3 směny.Velcí nejsou na polích a loukách večer vidět. Na výstavě nejsou se svými zvířaty vidět také,kolikrát když jedu kolem pastvin těch obřích je mi líto jejich zvířat ,zvažuji že bych jim svá plemenná zvířata neprodal ani náhodou. Sedlačina byla vždy jen o práci,velcí si vždy sáhli na investyční dotace , mají vše lehčí a pokud tu mají být také ti menší , musí mít na obnovu strojového parku . Investici do krajiny,investici do genetiky , udržování například remízků - to velcí dělají pomálu. A někdo to dělat musí a na to jsou potřeba peníze. Josef Valenta
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.12.2023 14:43 Reaguje na Josef Valenta
Žiju v krajině, kde byly a dodnes jsou obrovské lány polí už 150 let
a vedle nich bývaly na okrajích nudličky kovozemědělců a malých
sedláků. Ekonomika provozu už před 100 lety byla taková, že ten
kovozemědělec oral buď kravkou a nebo mu to koňmi pooral sedlák
za protislužbu, jako třeba jednocení řepy. Pak tu byly ty lány hraběte Larische a Rotschildů orané lokomobilami a pásovými
traktory. Nikdo nedostával na techniku, či koně dotace a musel si
na to vydělat. Kovozemědělec vlastní dřinou, sedlák zneužíval k
levné práci pacholky a děvečky a ti velkostatkáři to dotovali z
výtěžku dolů a hutí. Kdo to neustál, tak zkrachoval a byl pohlcen
tím větším a úspěšnějším. Vy se spoléháte na dotace, ale pouze pro
ty, kteří by ve skutečném tržním prostředí neobstáli. Trh je už tak
pokřiven, že nikdo nezná skutečnou hodnotu ničeho a bez dotací už
se mnozí neobejdou, aby nezkracovali. Kde ale na ty dotace brát?
Obrat o zisk ty velké? Dotovat na dluh? Proč dotovat nevyužitý traktor orající 20 ha, když může orat 200? Jste schopen pochopit,
že jste při své dřině příživník dotovaný ze zisků těch úspěšných?
Pokud jste přesvědčen o ekonomice svého podnikání, tak si vezměte
úvěr a splácejte ho ze zisku. Pokud zisk nemáte, tak NEPODNIKEJTE! Základní tézí podnikání že je to činnost konaná za účelem vytvoření zisku a nikoliv sosání dotací na přežití. Podnikání nesmí být charita žijící z milodarů(dotací)!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist