https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sever-ciny-postihla-pisecna-boure-snizila-viditelnost-znecistila-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sever Číny postihla písečná bouře, snížila viditelnost, znečistila ovzduší

22.3.2023 13:31 (ČTK)
Písečné bouře jsou v březnu a v dubnu na severu Číny poměrně časté, a to kvůli blízkosti rozlehlé pouště Gobi. Svůj podíl na tom má i odlesňování a eroze napříč severní Čínou, uvedla agentura Reuters.
Písečné bouře jsou v březnu a v dubnu na severu Číny poměrně časté, a to kvůli blízkosti rozlehlé pouště Gobi. Svůj podíl na tom má i odlesňování a eroze napříč severní Čínou, uvedla agentura Reuters.
Foto | makzhou / Flickr
Sever Číny dnes zasáhla písečná bouře. Oblak oranžového prachu a písku z pouště Gobi snížil v některých oblastech viditelnost na pouhých pár set metrů. Úřady v metropoli Pekingu vyzvaly občany, aby omezili své venkovní aktivity, informovala agentura AFP.
 

Oficiální index znečištění ovzduší v hlavním městě dosáhl nejvyšší měřitelné hodnoty 500, podle neoficiálních údajů byla úroveň znečištění dokonce dvakrát vyšší.

Úřady uvedly, že znečištění způsobují prachové částice menší než deset mikrometrů (PM 10), které mohou přivodit dýchací potíže. Obyvatelé postižených oblastí byli vyzváni, aby se "chránili před větrem a pískem a zavírali okna a dveře". Při pohybu venku bylo lidem doporučeno nosit roušku.

Písečné bouře jsou v březnu a v dubnu na severu Číny poměrně časté, a to kvůli blízkosti rozlehlé pouště Gobi. Svůj podíl na tom má i odlesňování a eroze napříč severní Čínou, uvedla agentura Reuters. Čínská vláda utratila miliardy dolarů na projekty, které mají zastavit rozšiřování pouští, mimo jiné vysazováním stromů či ochranou zbývajícího rostlinstva na okraji pouštních oblastí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist