https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/severonemecky-kiel-vyhlasil-stav-klimaticke-nouze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Severoněmecký Kiel vyhlásil stav klimatické nouze

17.5.2019 00:29 (ČTK)
Čtvrtmilionový severoněmecký Kiel vyhlásil stav klimatické nouze a po Kostnici a Ludwigslustu se stal třetím německým městem, které tak učinilo. / Ilustrační foto
Čtvrtmilionový severoněmecký Kiel vyhlásil stav klimatické nouze a po Kostnici a Ludwigslustu se stal třetím německým městem, které tak učinilo. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | qimono / Pixabay
Čtvrtmilionový severoněmecký Kiel vyhlásil stav klimatické nouze a po Kostnici a Ludwigslustu se stal třetím německým městem, které tak učinilo. Krok má vést k tomu, aby opatření směřující k ochraně klimatu měla v městském rozhodování vyšší prioritu než dosud.
 

Rozhodnutí hlavního města spolkové země Šlesvicka-Holštýnska, které podpořili mimo jiné sociální demokraté (SPD), Zelení, Levice nebo liberálové (FDP), povede k tomu, že radnice při svých budoucích krocích bude vždy muset posuzovat i jejich klimatický dopad.

"Kiel se musí výrazně hlasitěji přihlásit k přísnější klimatické politice a nastartovat a prosadit všechny změny, které má ve své moci," stojí v usnesení, které má přispět k tomu, aby se město před rokem 2050 stalo klimaticky neutrální, pokud jde o emise oxidu uhličitého (CO2).

Opoziční strana Levice požaduje, aby vláda stav klimatické nouze vyhlásila i na celoněmecké úrovni.

Pro důslednější boj proti změnám klimatu se v úterý vyslovila také kancléřka Angela Merkelová (CDU), podle níž Německo musí hledat cesty, jak do roku 2050 neprodukovat více CO2, než se zemi daří kompenzovat, a to buď vysazováním nových stromů nebo uskladňováním oxidu uhličitého pod zem. Evropskou unii k dosažení klimatické neutrality ve stejném roce vyzvalo devět členských zemí, včetně Francie, Nizozemska či Belgie.

Stav klimatické nouze už vyhlásily i dva státy Británie a po ní také Irsko. Jaký bude mít tento krok důsledky, ale není jasné. Irskou vládu totiž schválený dodatek k ničemu nezavazuje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

19.5.2019 17:15
Tak, a ještě zbývá Praha a Česká republika. Odvahu!
Odpovědět
ig

19.5.2019 17:47 Reaguje na Katka Pazderů
No, to podle toho jesti má stav nouze nějaký právní význam. Pokud ne, ať se klidně Piráti nebo Babiš zesměšňují, jejich věc. Pokud ano (zrychlené řízení před polním soudem s okamžitým vykonáním rozsudku za jízdu s naftovým motorem a podobně) tak potom raději ne :-)
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

20.5.2019 10:07 Reaguje na Katka Pazderů
Bože, bože ty svatá prostoto! Co jako by to jako smysluplného přineslo, máte aspoň trochu představu?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist