https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sicilska-etna-vytvorila-v-noci-az-stometrovou-lavovou-fontanu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sicilská Etna opět vytvořila až stometrovou lávovou fontánu

15.12.2020 00:56 | PALERMO (ČTK)
Etna je nejaktivnější evropskou sopkou, doutná prakticky neustále. Snímek zachycuje chrlení lávy v roce 2018.
Etna je nejaktivnější evropskou sopkou, doutná prakticky neustále. Snímek zachycuje chrlení lávy v roce 2018.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na jihu Sicílie se v noci na pondělí výrazněji probudila k životu sopka Etna, lávová fontána dosahovala výšky až 100 metrů. Obyvatelé okolních obcí nebyli ohroženi, ale ráno našli popel z erupce Etny na ulici, balkonech i autech. Výbuch neovlivnil ani provoz místního letiště. Informovala o tom televize SkyTg24.
reklama

 

Etna je nejaktivnější evropskou sopkou, doutná prakticky neustále. V neděli večer ale začala chrlit lávu a exploze byla podle svědků slyšet i v sousedním italském regionu Kalábrii. Ráno národní vulkanologický ústav hlásil, že aktivita sopky už poklesla.

Majestátní Etna, která je vysoká přes 3000 metrů, je i oblíbeným cílem turistů. Na její svahy se pořádají výlety a na jejím úpatí se dobře daří mimo jiné vinné révě. Od roku 2013 je také Etna zapsána na seznamu přírodních památek Světového dědictví UNESCO.

Velký výbuch s rozsáhlým výlevem lávy podle vulkanologů v případě Etny nehrozí. Etna má několik hlavních a na tři sta menších kráterů, z nichž také vyvěrá horká pára a plyny.

Vážnější exploze Etny nastala v březnu 2017, kdy bylo zraněno deset lidí, včetně vědců, kteří tam prováděli měření. Zranění utrpěli tehdy i členové týmu vědecké redakce britské stanice BBC.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

15.12.2020 18:32
To neumí EU sopkám nařídit snížení produkce jejich plynů? No toto!
Bouchnout pořádně, tak tu máme ochlazení klimatu jako po erupci
Krakatoy a budeme vzývat skleníkový efekt, abychom se ohřáli.
Odpovědět
MG

Milan G

15.12.2020 23:21 Reaguje na Břetislav Machaček
Jak říkají Němci..keine Angst i na ty sopky dojde. Počítám, že v roce příštím vydá parazitická evropská komise nařízení, že se sopkám s okamžitou platností zakazuje erupce a chrlení lávy to vše v rámci bezemisní budoucnosti :-) Nedodržení tohoto nařízení bude pokutováno a to ve výši 100 miliónů eur.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist