https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sikela-zakon-k-ulozistim-radioaktivniho-odpadu-rozsiri-prava-obci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Síkela: Zákon k uložištím radioaktivního odpadu rozšíří práva obcí

7.12.2022 10:27 | PRAHA (ČTK)
První úložiště jaderného odpadu na světě ve finském Onkalo.
První úložiště jaderného odpadu na světě ve finském Onkalo.
Foto | kallerna / Wikimedia Commons
Návrh zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm radioaktivního odpadu, který stát připravuje kvůli snaze o urychlení stavbu uložišť v ČR, rozšíří práva obcí i lhůty pro posílení kontroly z jejich strany, uvedl po jednání se zástupci dotčených obcí a krajů ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Zástupcům samospráv představil zejména plány spojené s přípravou hlubinného úložiště včetně změn v právech obcí v tomto procesu. Starostové už před jednáním se Síkelou uvedli, že se jim dříve představený návrh zákona nelíbí.
reklama

 

V Česku má Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) kvůli stavbě úložiště prověřovat čtyři území, a to Horka a Hrádek na Vysočině, Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. Obce se úložišti dlouhodobě brání.

"Jádro je základem naší energetiky a tento projekt je zásadní podmínkou jeho rozvoje," vysvětlil Síkela důvody jednání se zástupci dotčených obcí. "Bavili jsme se mimo jiné o návrhu zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm, který rozšíří práva obcí a rozšíří lhůty pro posílení kontroly kvality procesu z jejich strany," doplnil ministr. Starostům zároveň představil návrh na doplnění zákona, který chce v příštích týdnech představit vládě.

Urychlení příprav uložiště se podle ministerstva nedotkne kvality zpracovaných dat, které musejí experti a dodavatelé SÚRAO splnit. "Rád bych vyvrátil spekulace, že bychom obcím jakkoliv bránili v jejich právech vstupovat do jednotlivých správních procesů, naopak, zmíněný návrh zákona o hlubinném úložišti rozšiřuje práva a možnosti vyjádřit svá stanoviska dotčeným obcím“ podotkl náměstek pro jadernou energetiku Tomáš Ehler.

Obce se úložišti dlouhodobě brání. Starosta Rudíkova na Třebíčsku Zdeněk Souček (nestraník) v pondělí uvedl, že záměr zákona zatím pořád leží v 'šuplíku'. "Ten vlak je rozjetý a ještě se to má urychlit, ale zákon stále není," uvedl. Rudíkov leží v lokalitě Horka. Od nového zákona si obce slibovaly posílení svých práv při rozhodování o úložišti. Podle Součka ale dříve představený návrh tyto pravomoce v podstatě nezvyšuje.

Správa úložišť radioaktivních odpadů zahájí přípravu geologicko-průzkumných a výzkumných prací příští rok. Místo úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren má být vybráno v roce 2030. V úložišti mají být půl kilometru pod zemí trvale uložené hlavně tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Místo by mělo být vybrané v roce 2030, úložiště mělo vzniknout původně do roku 2065. O urychlení výstavby se mluví kvůli dočasnému zařazení jádra v EU mezi zelené investice. Podmínkou je, že státy spoléhající na jadernou energetiku mají mít hlubinná úložiště od roku 2050.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist