https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skladka-elzet-nemusi-platit-pokutu-za-zavezeni-byvaleho-arealu-cihelny-blato
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skládka Elzet nemusí platit pokutu za zavezení bývalého areálu cihelny Blato

3.5.2023 00:45 | MIKULOVICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Společnost Skládka Elzet nemusí platit pokutu za zavezení bývalého areálu cihelny Blato u Mikulovic na Pardubicku stavebním odpadem. Rozhodování o sankci trvalo tak dlouho, až uplynula promlčecí lhůta. Cenná přírodním lokalita byla zničena bez následků pro viníka. Vypynulo to z vyjádření ministerstva životního prostředí.
 

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) firmě v roce 2016 uložila pokutu 1,5 milionu korun. Společnosti ji sice zaplatila, soud však sankci zrušil a vrátil k novému projednání. Inspekce zohlednila připomínky správního soudu a vydala v červenci 2020 nové rozhodnutí o uložení pokuty za porušení zákona o ochraně přírody a krajiny, tentokrát ve výši 1,4 milionu korun. Společnost se odvolala, věc byla předána k rozhodnutí odvolacímu orgánu, kterým je ministerstvo životního prostředí, a to pokutu potvrdilo. Firma se znovu obrátila na soud a ten pokutu opět zrušil.

"Poté, co Městský soud v Praze svým rozsudkem z 22. prosince 2022 opětovně zrušil rozhodnutí ministerstva životního prostředí, které potvrzovalo pokutu uloženou Českou inspekcí životního prostředí, a věc vrátil k novému projednání, ministerstvu nezbylo, než rozhodnutí inspekce zrušit a řízení zastavit. Uplynutím doby totiž zanikla odpovědnost společnosti za deliktní jednání," odpověděla na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Lucie Ješátková. Podle právní úpravy platné v době provinění bylo možné uložit pokutu nejpozději do tří let od protiprávního jednání.

Firma Skládka Elzet dostala v minulosti i další pokutu za porušení zákona o odpadech a zákona o ochraně přírody a krajiny. Inspekce řízení v květnu 2020 zastavila, protože odpovědnost za oba přestupky kvůli promlčení zanikla.

V lokalitě se v minulosti vyskytovalo šest zvláště chráněných živočišných druhů. ČIŽP se skládkou Blato zabývala už mnohokrát. Před lety stál jednatel firmy Luděk Zahradník kvůli obžalobě z vyhubení tří druhů chráněných živočichů i před soudem, po několika odvoláních ho soud v roce 2009 obvinění zprostil.

Zahradník od konce 90. let s povolením úřadů zavážel bývalý hliník cihelny Blato stavebním odpadem. Později, když byly v místě objeveny vzácné druhy živočichů a zavážení bylo omezeno, na tuto činnost potřeboval výjimku ministerstva životního prostředí z ochranných podmínek zvláště chráněných druhů živočichů. I když ji dvakrát získal, pokaždé byl proti ní podán rozklad a nikdy nenabyla právní moci. Přírodní lokalitu později také z velké části zničila stavba státní silnice I/37.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.5.2023 06:45
Mohu potvrdit, kamenná strnulost ČIŽP a pomaloobrátkový nadřízený orgám MŽP vedou k tomu, že po čase už není co řešit v linii rozhodnutí -odvolání -rozhodnutí.
Přidá-li se k tomu navíc soud , je dílo dokonáno.

Další pěkný příklad o kvalitě ochrany ŽP ze strany státu !
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.5.2023 07:38
Co ČIŽP. Soudy. Naše (ne)závislé soudnictví, ne?
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

3.5.2023 09:11
ČIŽP je rychlá až moc, rozdává pokuty jak na běžícím pásu, ne každý má peníze a energii a čas na soudní proces. Oni se napakují na těch chudácích, kteří sice životní prostředí neničí ale jsou snadnější kořist. Je to všechno jeden velký bordel a podhoubí ke korupci.
Odpovědět

Radek Čuda

3.5.2023 10:09
Škoda že v článku chybí info o tom, proč to MS hodil Vršovicím na hlavu ... a je to info v tomto případě zcela zásadní.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist