https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skolaci-v-olomouci-odevzdali-do-sberu-bezmala-4500-mobilnich-telefonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Školáci v Olomouci odevzdali do sběru bezmála 4500 mobilních telefonů

2.6.2024 00:08 | OLOMOUC (ČTK)
Mobilní telefon.
Mobilní telefon.
Téměř 4500 starých mobilních telefonů odevzdali v dubnu do sběru žáci základních škol v Olomouci. Do sběrové akce Odlož mobil ve škole, kterou uspořádal odbor městské zeleně a odpadového hospodářství magistrátu ve spolupráci s kolektivním systémem Asekol, se zapojily bezmála dvě desítky vzdělávacích institucí. Vysloužilé mobilní telefony, z nichž nejstarší byly vyrobeny před více než 30 lety, čeká recyklace, sdělil primátorův náměstek Otakar Štěpán Bačák (spOLečně).
 
"Celkový počet vybraných přístrojů nás v tom nejlepším slova smyslu šokoval. Chtěli jsme zejména upozornit na správné způsoby sběru a následnou recyklaci drobných vysloužilých elektrozařízení, která stále řada lidí nevědomky nesprávně odhazuje do směsného komunálního odpadu," uvedl Bačák. Počty vybraných telefonů byly přepočítány jako průměr na jednoho žáka školy. Nejúspěšnější byla ZŠ Čajkovského, kam každý ze 150 žáků přinesl v přepočtu více než 2,5 starého mobilu. Školy si mezi sebe rozdělí odměny 40 000 korun. Dalších 10 000 korun získá ZŠ Heyrovského, jejíž žáci vysbírali nejvyšší počet telefonů ze všech zapojených škol. Odevzdali celkem 596 starých přístrojů. Tři nejaktivnější žáci obdrželi značkový mobilní telefon a bezdrátová sluchátka.

Odevzdané mobilní telefony čeká odborná recyklace či využití na náhradní díly. Mnoho surovin z recyklovaných přístrojů se tak vrátí zpět do oběhu. "Potvrdilo se, že lidé často staré mobilní telefony schraňují i několik let. V českých domácnostech jsou stále podle hrubých odhadů miliony nefunkčních přístrojů. Mezi telefony se objevily i přístroje, které se téměř 30 let nevyrábějí, nebo modely, které ve své době vydržely na příjmu bez nutnosti nabíjení i několik dní, což je z dnešního pohledu neuvěřitelné," podotkl regionální zástupce společnosti Asekol pro Olomoucký kraj Viktor Hýbl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

3.6.2024 09:53
je zajímavé, že k té fotce taky napíšou mobilní telefon, aby to uživatelé poznali.

K)dyž je něco manipulace, tak by se to mělo taky nějak označovat?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.6.2024 09:53 Reaguje na Jaroslav Řezáč
když
Odpovědět
ez

erik zajíček

3.6.2024 13:16
Odpovědět
ez

erik zajíček

3.6.2024 13:17
zajímal by mne sociální profil těch "tří nejaktivnějších"
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.6.2024 14:08 Reaguje na erik zajíček
nevím, koho tím myslíte, ale klidně Vám to řeknu. Internet v tom, čemu se říká ů telefon nemám. Nepotřebuju ho. Když někam jdu na dvě hodiny, tak telefon neberu s sebou. Když jsem ve polečnosti lidí, tak telefon pokud někdo nevolá nevytahuju.
Platím plastovou kartou a na blbilní marketingové akce zeřiďte si aplikace na cokoliv mě nezajímá.
Na sociálních sítích nejsem ani na jedné a Whats UP nepoužívám.

ZKRÁTKA BÝT UŽIVATELEM JE NĚCO JINÉHO NEŽ SPOTŘEBITELEM.

Naskatovat na digitální diktatůru určitě naskakovat nechci.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist