https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-schvalila-kvoty-na-potraviny-ceske-produkce-v-obchodech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna schválila kvóty na potraviny české produkce v obchodech

20.1.2021 14:20 | PRAHA (ČTK)
Nová povinnost se bude vztahovat třeba na vejce, med, květák, zelí nebo česnek. Spadat pod ni bude například čerstvé i chlazené maso hovězí, vepřové, skopové. Kvóta se bude vztahovat i na řepkový nebo slunečnicový olej, mléko, sýry nebo tvaroh.
Nová povinnost se bude vztahovat třeba na vejce, med, květák, zelí nebo česnek. Spadat pod ni bude například čerstvé i chlazené maso hovězí, vepřové, skopové. Kvóta se bude vztahovat i na řepkový nebo slunečnicový olej, mléko, sýry nebo tvaroh.
Foto | estelheitz / Pixabay
Sněmovna v novele zákona o potravinách schválila návrh poslanců SPD, aby prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních musely od příštího roku prodávat povinný minimální podíl stanovených potravin vyprodukovaných v tuzemsku. Osm zemí EU podle Hospodářských novin přitom varovalo Česko, aby nezaváděla kvóty na podíl českých potravin v obchodech. Šlo by podle nich o diskriminaci zahraničních výrobků. Předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek tento návrh už dříve označil za vítězství populismu.
 

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) však vyzval poslance, aby byli trochu nacionalisty, pokud jde o české potraviny. Jako příklad uvedl, že když si dávají ve Sněmovně kávu, přidávají si do ní německé mléko, což podle něj dosvědčuje, že zákon je potřeba.

Před návrhem na zavedení kvót varovali poslance již dříve zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, Hospodářské komory ČR a Svazu průmyslu a dopravy ČR. Návrh ale podporuje Agrární komora ČR. Podle ní se sortiment nesníží a nenavýší cena pro konečného spotřebitele.

Kvóta se nebude týkat maloobchodních prodejen do 400 metrů čtverečních a specializovaných prodejen. Přesnou definici specializované prodejny by mělo určit ministerstvo zemědělství. Kvóty se mají týkat potravin, které se dají v ČR vyprodukovat. V mnoha případech v nich ale ČR není soběstačná, jde například o květák, brokolici, jahody nebo vepřové maso.

Od příštího roku má povinná minimální kvóta činit 55 procent. Má postupně růst až na 73 procent v roce 2028. Zastánci kvót argumentují například tím, že i koronavirová krize ukázala, že je žádoucí, aby ČR byla soběstačnější v produkci potravin, které místní zemědělci dokážou vyrobit za stejných či nižších nákladů jako ti zahraniční.

Nová povinnost se bude vztahovat třeba na vejce, med, květák, zelí nebo česnek. Spadat pod ni bude například čerstvé i chlazené maso hovězí, vepřové, skopové. Kvóta se bude vztahovat i na řepkový nebo slunečnicový olej, mléko, sýry nebo tvaroh.

Novela také předpokládá, že za prodej potravin dvojí kvality, tedy zaměnitelných s výrobky v jiných státech EU, ale s jiným složením, bude hrozit pokuta až 50 milionů korun. Původní vládní návrh ale poslanci zmírnili tak, že bude muset jít o podstatně odlišné složení nebo vlastnosti. Výjimky budou muset být odůvodněny a spotřebitel o nich bude muset být informován.

Zákaz prodeje potravin dvojí kvality kritizoval bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Vadí mu na něm, že svaluje odpovědnost na prodejce za kvalitu zabaleného výrobku. Navržené pokuty jsou podle něj likvidační. "Kdyby se to takto použilo, tak můžeme zavírat jeden malý obchod za druhým," varoval.

Poslanci přijali pozměňovací návrh trojice poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, Josefa Kotta a Davida Pražáka, který umožní veřejným zadavatelům v zadávacím řízení zvýhodnit tuzemské potraviny. Veřejní zadavatelé budou moci stanovit jako podmínku účasti v řízení na dodávku potravin například místní nebo regionální potraviny z krátkého dodavatelského řetězce. "Veřejní zadavatelé tak budou moci dávat přednost sice dražším, ale zároveň kvalitnějším potravinám," uvádějí předkladatelé návrhu. Zvýhodnění v zakázkách se bude týkat i potravin z ekologického zemědělství.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (63)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

20.1.2021 14:29
Tak tohle bude ještě legrace. Nicméně jsem přesvědčen, že je to u většiny poslanců ryzí populismus, bo jim musí být jasné, že to přes EU projde stěží ... a v tomto případě právem ... a oni budou moci tvrdit, jak strašně chtěli národu pomoci a zlá EU jim to zakázala.

Odpovědět
KT

Karel Tejkal

20.1.2021 19:52 Reaguje na Svatá Prostoto
Ano. Mohlo by se dokonce stát, že EU bude užitečná :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.1.2021 15:06
"Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) však vyzval poslance, aby byli trochu nacionalistyů, to je příšerné jak tahle mafie lže!!!
Ten zákon se šije na míru Agrofertu a zemědělským baronům, kteří se tak zbaví konkurence a můžou svoje srágory porádně zdražit!!!
Sedlák zase ostrouhá, protože nemá šanci dosáhnout na průmyslové zemědělství, navíc bohatě dotované z EU (to jsou ale dotace pro něho, že áno....) i z našeho rozpočtu, které si zase sám sobě vypíše nevlstník Agrofertu. Tento systém vymyslel už před válkou nějaký Mussolini.............Děs.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.1.2021 15:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Sedláci nemusí prodávat přes márkerty ( zahraničních majitelů ), ale přímo ze dvora.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.1.2021 16:57 Reaguje na smějící se bestie
Pokud ovšem zvládne v podstatě likvidační "normy" EU na takový prodej. Uvědomte si, že tzv. "farmářské trhy" fungují na základě spousta výjimek, bez nichž by to prostě nešlo.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.1.2021 17:39 Reaguje na Jan Šimůnek
To ovšem státní správa ČR, nesmí papežštější než papež, jak to občas předvádí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.1.2021 22:22 Reaguje na Jan Šimůnek
Ty normy nejsou EU, ale naše. Kdybyste se jel někdy podívat na západ od našich hranic, tak zjistíte, že tam fungují tisíce malých farem a daří se jim dobře.
Šikana a buzerace našich sedláků je čistě babišistická odpornost.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.1.2021 23:12 Reaguje na Pavel Hanzl
S tím nemá Babiš nemá co společného. To začalo hned po r.1989. I lidovec Lux se na tom podílel, spolu s dalšími politiky té doby.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.1.2021 08:09 Reaguje na smějící se bestie
Poupravím: Šikana a buzerace sedláků začala s nástupem komunistů. ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.1.2021 08:27 Reaguje na smějící se bestie
Hluboký omyl, právě Lux zavedl dotace pro nově vznikající třídu sedláků, začali v podhorských krajích na dotace na ovečky kravky atd. jednoduchým způsobem, rozšířilo se to na všechny sedláky u nás.
Ovšem co čert nechtěl, po roce 98 přišel na post min. zemědělství Fencl jako zástupce jézedáků a průmyslového zemědělství, dotace přepákoval na tuhle branži a Palas to dorazil. Vytvořili buzerační systém, kde sedlákje ve výrazné nevýhodě, další polovlády ODS s tím neměly šanci nic udělat a hrabiš to velmi elegantním způsobem zhabal celý.
Rád jezdím občas do Rakous na hory a jejich a naše zemědělství je nebe a dudy.
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.1.2021 09:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Luxovou "zásluhou" byl zákon, který umožnil rozpadajícím se JZD přeměny na akciové společnosti a vrácení komunisty ukradeného sedláckého majetku "řešit" přidělením těchto akcií, jejichž cena během pár měsíců spadla na nulu. Takže Lux v podstatě dodatečně zlegalizoval komunisty provedené krádeže při združstevňování a znemožnil v řadě případů jejich nápravu vrácením budov, polí a strojů. Tu malignitu nejspíš dostal proto, že se za ni modlila opravdu velká spousta lidí. A právem. "Had na tři", jak bylo možno vidět po vesnických plotech a zdech.
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.1.2021 09:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Ty normy nám byly nadiktovány EU a mají s nimi problém zemědělští malovýrobci i v ostatních státech EU. A ty farmy velice často živoří na pokraji krachu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.1.2021 22:18 Reaguje na smějící se bestie
A kolik z toho dvora asi tak prodáte?? 1% nebo 2% toho, co potřebujete k přežití???
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.1.2021 17:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak jak jinak by ten zákon ušili, když premiéra dělá Agrobaron? :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.1.2021 22:27 Reaguje na Petr Eliáš
Benito Mussolini........ten to vymyslel fakt dobře, ale dost by se divil, jak to nějaký .... dokázal rozvinout a zdokonalit tak, že si dělá zákony čistě pro svůj byznys a vovčanstvo líbá ruku s bičem a ještě mu hází hlasy. Neskutečný, čekal jsem po plyšáku různé apokalypsy, ale tohle rozhodně NE.
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.1.2021 09:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Až na to, že Agrofert prodá veškerou svou produkci obchodním řetězcům i teď, když ten zákon není.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.1.2021 15:24
Běžně funguje v mnoha státech EU. Takže bylo načase, že se to zavádí i v ČR. A nesmí se zapomínat na to, že je to pouze na základní potraviny, ve kterých jsme byli soběstační do r.1989. Navíc je to konečně podpora sedláků/zemědělství zde.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.1.2021 18:57 Reaguje na smějící se bestie
Co takhle nějaké konkrétní příklady? Pokud vím, tak to relativně nedávno zkusili Rumuni, a ještě než to doputovalo k soudu, tak to vedeni pudem sebezáchovy zase stopli.
Odpovědět
MG

Milan G

20.1.2021 21:44 Reaguje na Svatá Prostoto
Vy jste tady říkal, že máte příbuzenstvo v Německu, tak musíte přeci vědět, že když zajdete třeba do Aldi téměř všechny potraviny jsou vyrobeny v Německu, odhaduji dost přes 90%.
Nechci se dohadovat, nevím jestli mají Němci nějaké vyjímky nebo jak to dělají. Ale sýry, uzeniny, těstoviny, chlazené maso 100% výroba Německo, prakticky neexistuje něco z jiného státu a pokud je to tak v malém množství . Snad jednou jedinkrát se mi stalo, že jsem kupoval vejce a byly z NL a pak už jen DE.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.1.2021 22:31 Reaguje na Milan G
Němci vyžadují Německou kvalitu a pokud vím, takový zákon je zcela mimo chápání normálních lidí nejen v Německu.
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.1.2021 09:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Nejde o kvalitu, ale o místo výroby. Holandské sýry jsou vesměs kvalitnější než německé, francouzské taky. Německá piva jsou až na pár výjimek hnus, nejen v porovnání s našimi.
Odpovědět
MG

Milan G

21.1.2021 10:24 Reaguje na Jan Šimůnek
Přesně místo výroby. Týká se to nejenom Aldi, když půjdete do německého Lidlu uvidíte stejný obrázek téměř vše je vyrobeno v Německu. Jak vidno lze nějakým způsobem zařídit prodej pouze domácích výrobků. Například neexistuje, že by byl plný chlaďák masa z Čech avšak na druhou stranu jdete u nás do marketu a je to běžný obrázek, chlaďák plný vepřového masa z Německa.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.1.2021 11:48 Reaguje na Milan G
Jistě, v Rakousku je to podobné a třeba v Dánsku dle mých zkušeností také... má to jeden důvod. Spotřebitelé to oceňují, chtějí a obchodníci na to adekvátně reagují. Prostě veřejnost má pocit, že domácí je lepší a navíc je to řekněme vlastenecké. Na druhou stranu to domácí producenty zavazuje si to nepodělat.

Což je ale zcela ok a já to také tak dělám. Ale dobrovolně a z vlastního přesvědčení. Stejně tak ale z vlastního přesvědčení nekupuji nic od Madety, bo můj názor na Teplého je takový, jaký je (což jej samozřejmě netrápí).

A regulovat to zákonem je zhovadilost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.1.2021 22:29 Reaguje na smějící se bestie
Doložte, že to "běžně funguje v mnoha státech EU" nebo přestaňte kdákat blbosti.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

20.1.2021 15:31
Zrovna tenhle zákon mi vůbec nevadí, naopak ho vítám, pokud bude fungovat tak, jak je zamýšlen - upřednostnit domácí produkci (mimochodem to je také jeden z cílů opěvované evropské strategie Green deal). Bohužel si ale myslím, že výsledkem bude zvýšení ceny pro zákazníka (vždyť ty české potraviny jsou přeci tak hrozně drahé a už rok se to přeci ví, že bude kvůli zákonu všechno dražší) a zároveň příjemné zvýšení zisků obchodníků (oni si diktují ceny a slevy, které požadují od svých dodavatelů). Ostrouhá zákazník, ostrouhá dodavatel a řetězce si s tím poradí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.1.2021 15:58 Reaguje na Marcela Jezberová
Sedláci mohou prodávat ze dvora a ne přes ty márkety ( zahraničních majitelů ).
Odpovědět
JS

Jiří S

20.1.2021 16:17 Reaguje na smějící se bestie
Vy jste ale naivka. Prý ze dvora. Kolik si myslíte, že toho prodají?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.1.2021 17:40 Reaguje na Jiří S
Nech se překvapit
Odpovědět

Viktor Šedivý

20.1.2021 20:30 Reaguje na smějící se bestie
To je zajímavé pro jejich sousedy na vsi. Pro převážnou většinu obyvatel je to ale hraběcí rada.
Odpovědět
JS

Jiří S

20.1.2021 16:22 Reaguje na Marcela Jezberová
Přesně jak to paní Jezberová říkáte. U nás sedlák (asi 200 ha) je o..báván jak jen to jde. Snaží se pěstovat rané brambory a půlku mu toho do marketu nevzali (tzn. asi 20 ha, jen prý za cenu 3 Kč/kg). Podobně dopadl s květákem (cena od 20 - 30 Kč ze dvora a nikdo si pro to nedojede). Takže tento zákon by takovýmto sedlákům mohl pomoci, samozřejmě jak říkáte, markety to pojmou za své a zdraží, i když výkup bude za stejnou cenu jako dříve. Jo a pro pane smějící se bestii, tento člověk prodává ze dvora a je tím znám, ale tolik toho lidé nekoupí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.1.2021 16:43 Reaguje na Jiří S
Lidi se naučí, stejně všude jezdí autem. Nebo města podpoří tržnice, s tímto zbožím.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.1.2021 16:44 Reaguje na smějící se bestie
Jako to dělají v Rakousku.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.1.2021 18:56 Reaguje na smějící se bestie
Jako že Praha sedne do aut a o víkendu vyrazí někam na nákupy ze dvora, a že těch dvorů asi bude nutno objet ... tak to jo, už to vidím.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.1.2021 20:00 Reaguje na Svatá Prostoto
Jezdí tak pravidelně každý víkend a naučí se zastavit cestou, zrovna jako to dělají k márketům
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.1.2021 20:18 Reaguje na smějící se bestie
Koukám, že vy máte o počtu obyvatel Prahy docela humorné představy:-))).
Ono je jedna věc se někdy v létě zastavit u silnice pro ovoce a zeleninu, a druhá tak řešit nákup potravin 365 dní v roce.

Nicméně je to jedno, legislativně je to neprůchozí, takže ani neuvidíme, jak by to skvlě šlapalo v praxi.
Odpovědět
MG

Milan G

21.1.2021 10:28 Reaguje na Jiří S
Odkud je ten sedlák? Jen pro mou informaci nic víc.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

20.1.2021 15:41
Bude se prodávat pouze produkce Agrotrade a Agrofertu. Ostatní české výrobky pouze jejich prostřednictvím. Produkty ze zahrádek pouze na povolení a po zaplacení speciální daně. ANO bude líp.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.1.2021 15:57 Reaguje na Michal Ukropec
No, nepovídej ? Povídej !
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

20.1.2021 16:42
nebude to fungovat, lidi (teda většina) zajímá jen cena, nějaká lokální potravina je jim šumák. Beztak to neprojde přes soudruhy v Bruselu
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.1.2021 16:50
No to je ale ptákovina. :D Ale co čekat od dutohlavů z SPD. :D
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.1.2021 20:19 Reaguje na Petr Eliáš
No, od SPD nic ... ale oni pro to nehlasovali sami, že.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.1.2021 22:37 Reaguje na Svatá Prostoto
Samozřejmě, hlasovaly pro to totalitní strany, demoblok byl proti.
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.1.2021 13:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Demoblok se "proslavil" schválením církevních "restitucí" (včetně církvím, které v roce 1948 neexistovaly, takže jim komunisté neměli co a jak "ukrást"), přestože kolem 3/4 obyvatel bylo proti a proti "restitucím" byla i řada praktikujících věřících. Pro mě jsou to naprosto nevolitelní lidé.

A to pomíjím skutečnost, že církve (zejména římskokatolická) tu za dobu svého působení nadělaly takové škody, že kdyby je měly alespoň symbolicky zaplatit, tak bychom si celá desetiletí nemuseli dělat hlavu s příjmovou složkou státního rozpočtu. A žili bychom si jak obyvatelé ropných států.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.1.2021 17:02
Je to reakce na situaci, kdy čeští výrobci jsou jednoznačně diskriminováni zahraničními obchodními řetězci. Zlepší to jejich pozici vůči nim. Agrofertu, jak tu někteří plácají, to příliš nepomůže, protože jeho výrobky ve velkých řetězcích běžně seženete, takže pro něj tenhle zákon rozhodně není.

A pokud se týká dvojí kvality potravin, tak EUrosoudružka Jourová na tomto poli udělala totální nic a celá EK rovněž. Totálně k ničemu, jako všechno EUro.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vyhňák

20.1.2021 18:04 Reaguje na Jan Šimůnek
Vy výrobky Agrofertu sháníte? A navíc: ukažte mi na jedinou potravinu v těch vašich velkých řetězcích, která pochází z malých českých rodinných farem.
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.1.2021 09:31 Reaguje na Jaroslav Vyhňák
Proč bych měl "ukazovat na jedinou potravinu v těch vašich velkých řetězcích, která pochází z malých českých rodinných farem" když tvrdím, že tam nejsou? Z českých výrobků najdete ve velkých řetězcích akorát produkci Agrofertu a několika málo dalších velkých firem, často se zahraničními majiteli. A právě tuto situaci by měl uvedený zákon posunout k lepšímu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.1.2021 22:36 Reaguje na Jan Šimůnek
Naši výrobci jsou diskriminováni naší vládou, která je vlastněna nevlastníkem Agrofertu. Řetězcům je to fuk, ti dělají byzbnys a ne politiku.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vyhňák

20.1.2021 17:58
Já bych to nechal jen a jen na lidech. Co si kdo chce koupit ať si rozhodne sám a ne Bureš a jeho mafie prolezlá skrznaskrz celou republikou. Když je Burešův Agrofert tak dobrý, tak ať tedy své přebytky vyváží do Španělska, Německa, Polska atd. Jistě tam na jeho kvalitní potraviny čekají...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.1.2021 18:44 Reaguje na Jaroslav Vyhňák
To ale znamená, že musí mít ten výběr. Ten snad dnes je ?
Odpovědět
JV

Jaroslav Vyhňák

20.1.2021 20:02 Reaguje na smějící se bestie
A ten výběr chcete rozšířit tím, že omezíte postupně dovoz na 45 až na 27%? To nemyslíte vážně?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.1.2021 20:20 Reaguje na Jaroslav Vyhňák
Sakra, kolik vám je? Pokud podobně jako mně, tak by vás podobná argumentace neměla překvapit ... půl živoa jsem poslouchal, že nejlíp a nejsvobodněji mi je za dráty:-))).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.1.2021 20:21 Reaguje na Svatá Prostoto
Tady má podobná argumentace tradici:-))).
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.1.2021 09:33 Reaguje na Jaroslav Vyhňák
Proč bychom měli dovážet něco, co jsme schopni v téže nebo větší kvalitě vyrobit sami?
A kvóty se navíc týkají jen velkých obchodů a obchodních řetězců. Pokud budete chtít vepřové z Urundi - Burundi a bude takových lidí dost, nebude problém zřídit krámek o desítkách metrů čtverečních, který bude prodávat výhradně takové špeky. Problém je ale v tom, že lidé v naprosté většině ty cizí potraviny kupují čistě jen proto, že se její český ekvivalent do prodeje nedostane. A to na základě komplotu a bojkotu majitelů velkých řetězců. A to je jednoznačně špatné, a proto má taky tento zákon mezi normálními lidmi tak velkou podporu.

MMCH ve spoustě jiných diskusí tu ekologičtí extrémisté horují proti dopravě zboží na velké vzdálenosti, a když se navrhne opatření, které by takovou dopravu mohlo citelně omezit, tak jsou hned proti. Protože jim o žádnou ochranu prostředí a snižování emisí nejde, oni chtějí jen škodit. A jejich prohlášení o ochraně prostředí, snižování emisí atd. jsou jen bezcenné žvásty.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.1.2021 11:59 Reaguje na Jan Šimůnek
A proč by měl někdo dovážet jakékoli naše výrobky, když je schopen je v téže nebo větší kvalitě vyrábět sám?

To je jednak zde pitomá argumentace, bo posouzení míry té shody je ryze subjektivní, jednak pro malou ryze exportní ekonomiku našeho typu koledování si o průser.
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.1.2021 09:33 Reaguje na Jaroslav Vyhňák
Problém je, že ten výběr dnes prostě není. Buď koupíte zahraniční výrobek (mnohdy pochybné kvality), nebo výrobek z nějakého velkého koncernu typu Agrofert. V některých řetězcích (Peny, Kaufland) někde na kraji mají extra obchod lokální řezník nebo pekař. A to je vše.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

21.1.2021 07:13
U tohoto zákona nejde o nic jiného než likvidaci konkurence místním velkoproducentům jako je Agrofert.... podpora místní produkce je ve své podstatě dobrá, ale v tomto případě jde opravdu jen o likvidaci konkurence a o další nabourávání mechanismů volného trhu ve prospěch premiéra (a také například samotného Tomana) ve střetu zájmů, který zneužívá státní aparát k posílení vlastního businessu....

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.1.2021 08:30 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Benito Mussolini musí jen tiše závidět.
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.1.2021 09:34 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Přesně naopak. Tento zákon posílí menší výrobce, protože se obchodní řetězce o jejich produkci budou muset zajímat, aby příslušné kvóty naplnili. Což je velice dobře.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.1.2021 11:51 Reaguje na Jan Šimůnek
Řetězce prostě zdraží a bude jim to jedno a až do toho EU hodí vidle, jako že jo, tak bude všechno zase při starém.
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.1.2021 13:45 Reaguje na Svatá Prostoto
Až do toho EU "hodí vidle", tak zase přibude voličů, chápajících, že EU je zde proti nám a že nás cíleně diskriminuje. Už proto, že řada států (zejména z původní E12) své domácí producenty chrání. Argumentů pro tento fakt bylo zde na Ekolistu sneseno dost.
Čili SPD se svým euroskeptickým programem v každém případě zaboduje.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.1.2021 19:10 Reaguje na Jan Šimůnek
No, pokud se to nejdřív zavede, což zvedne ceny, o tom žádná, a pak do toho EU hodí vidle a trošku se zlevní ... samozřejmě, že se to nepřežene:-) ... tak naopak to vylepší PR Unie.

Na původ zboží vám lid s prominutím sere, hlavní je leták a co je zrovna ve slevě.

Ale vaše sny vám neberu, každý máme nějaké.
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.1.2021 16:22 Reaguje na Svatá Prostoto
Proto skoro všechny řetězce bez ustání masírují interním rozhlasem i plakáty zákazníky o tom, že nakupují potraviny u českých výrobců, ať vlezete do Peny, Kauflandlu, Lidla nebo ještě někam jinam. Asi jsou všichni úplně hloupí a nevědí, že jsou lidi jen po slevách...
Odpovědět

Milan Šmid

23.1.2021 14:19
Polsko je soběstačné a v jeho obchodech najdete e minimálně 75% polských potravin !!Tak proč to nejde u nás ??Bavíme se o sezonních potravinách ale jak je vidět někteří proevropští kolabo??nti tady žvaní o tropické ovoci a zelenině v zimě !!Demagogové by se měli asi poslat makat na farmy za 99 Kč na hodinu ?,Asi nastal čas vyprázdnit kanceláře které jsou přemnožené úředníky kteří nic neumí a jen žvaní !!Proč tu máme žrát v létě rajčata brambory ze Španělska, Holandska, Německa které dopravou kamiony za sebou nechávají obrovskou uhlíkovou stopu ??? A ta chuď to asi nechutná ani prasatům ne ??Salámy z Italie které si objednávají některé hypermarkety mají požadavek aby tam výrobci dali jen 70% masa !§ Krásné kulaťoučké kuřata napíchané vodou ??Potraviny kde je 40% masa pak kůže a samé eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist