https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sokolnici-pripomneli-ze-jsou-10-let-kulturnim-dedictvi-unesco
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sokolníci připomněli, že jsou 10 let kulturním dědictví UNESCO

14.11.2020 14:42 | PRAHA (ČTK)
České sokolnictví bylo spolu s dalšími 11 zeměmi zapsáno na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO 16. listopadu 2010.
České sokolnictví bylo spolu s dalšími 11 zeměmi zapsáno na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO 16. listopadu 2010.
České sokolnictví si dnes v Domě sokolníka na Pražském hradě připomnělo desáté výročí svého zapsání na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Setkání s novináři se v uzavřeném areálu Hradu zúčastnila desítka sokolníků z celé republiky v dobovém oblečení i se svými opeřenci, mezi kterými byl výr, poštolka, jestřáb, sokol nebo orel. Součástí setkání byl i křest reedice knihy Zdeňka Sternberga Sokolnictví.
 

"Kniha od zakladatele Klubu českých sokolníků je v exkluzivním rozšířeném vydání čítajícím 280 stran s velkým zastoupením barevných fotografií a autorských kreseb Petra Indí Straky. Sokolníkům slouží jako učebnice i dobrý rádce," řekl ČTK představitel sokolnického Falconia clubu Jaroslav Pelíšek.

České sokolnictví bylo spolu s dalšími 11 zeměmi zapsáno na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO 16. listopadu 2010. Sokolnictví patří k vůbec nejstarším památkám na seznamu UNESCO, umění lovu s dravými ptáky je staré přes 5000 let. Draví ptáci byli nejcennějším platidlem králů a dodnes jsou symbolem bezpočtu národů. Mezinárodní úmluva UNESCO má vyšší právní sílu než národní zákony, sokolnictví tak poskytuje právní ochranu a není možné jej zakázat v zemích, kde je zapsáno.

V českých zemích má sokolnictví tradici starou téměř 1500 let. Dnes se draví ptáci využívají při show pro veřejnost nebo ve filmovém průmyslu. Na letištích funguje biologická ochrana, jejímž úkolem je pomocí dravých ptáků umožnit letadlům bezpečný odlet i přílet. Stejně tak mnoho měst, budov, areálů a center využívá biologické ochrany sokolníků, kteří chrání historické památky, hygienické podmínky farem, heliporty nemocnic nebo úrodu vinic a sadů. Čeští sokolníci spolupracují i s ochránci zvířat a přírody.

Společně se Správou Pražského hradu k desátému výročí přijetí sokolnictví na seznam nehmotného dědictví UNESCO připravovali sokolníci letos v květnu oslavu v podobě mezinárodního setkání na Pražském hradě. Vedle organizujících sokolníků z České republiky přislíbily účast i sokolnické kluby ze Slovenska, Německa, Polska, Rakouska, Maďarska, Itálie, Francie a Španělska. Akce se však kvůli jarním protiepidemickým opatřením nekonala.

Stála expozice v Domě sokolníka byla na Pražském hradě zpřístupněna loni. Malé sokolnické muzeum je v místě, kde od dob císaře Rudolfa II. sokolník přebýval a staral se o dravé ptáky, bažantnici a ostatní okrasné ptactvo. V historicky věrných prostorech je zachycen interiér sokolny tak, jak mohl vypadat na počátku 17. století. Součástí expozice je také projekce dokumentu, který diváka provede historií sokolnictví na území českého království od pátého do 21. století.

Návštěvníci, kteří se musí před prohlídkou objednat, mohou projít pracovnou sokolníka, jeho bytem i černou kuchyní. V jednotlivých místnostech jsou vystaveny pomůcky a nástroje sokolníků. Sokolnické brašny, rukavice, čepičky, rolničky ale také klece, posedy a zbraně umožňují návštěvníkům nahlédnout do sokolnické profese. V současné době je Dům sokolníka stejně jako Hrad ale pro veřejnost v rámci protikoronavirových opatření uzavřený.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

14.11.2020 17:43
„Na letištích funguje biologická ochrana, jejímž úkolem je pomocí dravých ptáků umožnit letadlům bezpečný odlet i přílet. Stejně tak mnoho měst, budov, areálů a center využívá biologické ochrany sokolníků, kteří chrání historické památky, hygienické podmínky farem, heliporty nemocnic nebo úrodu vinic a sadů.“

Je fajn, že i v dnešní moderní době má tohle starobylé tradiční umění zacházení s dravci uplatnění jiné než jen ve filmovém průmyslu a při show pro veřejnost.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

14.11.2020 19:04 Reaguje na Majka Kletečková
Dobré paní Kletečková. Tedy až na to, že například ta vaše "show pro veřejnost" je jednou z možností bližšího seznámení laické veřejnosti s dravci. Ukázky slouží i jako seznámení a propagace samotného sokolnictví. No a je to i možnost jak například financovat chov dravců.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.11.2020 18:37
Tak mě napadá, není sokolnictví taky drezůrou volně žijících zvířat,
jako u zvířat v cirkusech a různých delfináriích ? Já proti sokolnictví
nic nemám, ale nevidím moc velký rozdíl mezi výcvikem dravce a třeba medvěda pro film a zábavu lidí, ať už v cirkusech a nebo v zámeckých
parcích jako u sokolníků. Obojí nemá status domácího zvířete a jedno je
památkou UNESCO a druhé podle ochránců zvířat přežitkem odporujícím
ochraně volně žijících tvorů. Obojí se už rodí po několik generací
v zajetí, obojí pochází z přírody, obojí je zdrojem obohacení vlastníka
a obojímu by více slušela volnost. Cirkusy již nebudou moci tyto tvory
množit pro účely výcviku, ale u dravců tomu tak nebude? Může mi to nějaký aktivista prosazující zákaz cirkusové drezůry zvířat objasnit?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.11.2020 20:03 Reaguje na Břetislav Machaček
Nejsem aktivista, ale zkuím to vysvětlit. Je to proto, že v každém politickém uskupení má myslivecká lobby poměrně silné zastoupení, zatímco cirkusová lobby prakticky neexistuje.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.11.2020 05:31 Reaguje na Břetislav Machaček
Sokolnictví není založeno na uvěznění dravce, ten se může při lovu rozhodnout zda se vrátí nebo ne.

V cirkuse je to naprosto jinak a vůbec by mi nevadil zákaz drezúry.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.11.2020 06:23 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ona je drezůra a "drezůra". V pořadu Zázraky přírody ukazovali, jak pomocí podmíněných reflexů naučit lamu skákat přes překážku. Za provedení cviku dostalo zvíře pamlsek a bylo vidět, že to tu lamu baví. Na druhé straně pokud rumunští medvědáři učí medvěda tancovat tak, že jej zavedou na horký plech, přičemž mu bubnují na bubínek. Zvíře na horkém plechu začne přešlapovat a tím se začne do podvědomí ukládat informace, že kdykoliv je slyšet buben, je třeba začít přešlapovat, neboli takzvaně tancovat. To je zrůdnost a mělo by to být zakázáno. A i v cirkusech je rozdílný přístup k výcviku zvířat. Kromě toho si řekněme na rovinu, pokud je třeba šelma řadu generací chována v zajetí, do jisté míry vyhasnou lovecké pudy a to zvíře, pokud by bylo vysazeno do volné přírody, s největší pravděpodobností by zahynulo hlady. A co s ním, pokud je v držení cirkusu? Krmení zvířat a zejména dravců je hodně drahá záležitost a cirkusy nejsou žádné neziskovky žijící z dotací. Pokud si na sebe nevydělají, jdou ke dnu. A co pak se zvířaty? Nechat je utratit? A mimochodem, i pernatí dravci se musí od mládí učit lovit, takže pokud by třeba orel vychovaný v zajetí sokolníkovi ulétl, měl by mnohem menší šanci na přežití než jedinec narozený v přírodě.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.11.2020 08:41 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Netvrdím, že je ta drezůra vždy a všude košer, ale
pochybuji o nějakém týrání medvědů u Berousků. Navíc
většina šelem si zachovává díl agresivity a pokud se
mu něco zdá přes čáru, tak to dá najevo. Hodnotit
týrání mají veterináři, ne aktivisté a poslanci.
Měřit jiným metrem lze, ale vzbuzuje to pocit zaujatosti proti něčemu a jiné taktně přehlížet,
ač není o moc rozdílné.
Bohužel tak je tomu při ochranářství stále častěji
a je založeno ani ne tak z odbornosti, ale spíše na
emocích a zájmovosti. Opět tak řeknu jedno a to, že
rozum v tom nehledám, protože s logikou to nemá nic
společného.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.11.2020 10:08 Reaguje na Břetislav Machaček
Doba je dnes jinde než v 19. nebo počátku 20. století, kdy lidé neznali řadu šelem a chodili se na ně dívat do cirkusů.
Díky informačním technologiím i možnosti navštívit exotiku osobně bych skutečně preferoval útlum drezúry zvířat , i když je to někdy kumšt.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.11.2020 16:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak samo by se mohly zrušit i ZOO, zookoutky,
domácí chov exotů, křečků, plazů atd. V malých klecích a teráriích to je taky týrání jako třeba klecový chov slepic no ne? A přesto to
nikomu z ochranářů nevadí. Selektivně se
jedno zakáže a jiné dovolí, ač v podstatě je
to úplně totéž. Mi už takové zájmové skupiny lezou krkem z principu, neboť likvidují tradiční cirkusové umění a přitom sami jako děti nadšeně do cirkusů chodili. Svým dětem
a vnoučatům to tak odepřou díky těm zákazům.
Možná cirkusy navštíví v zemích, kde dosud
totálně nezblbli. I ti divocí koně, pratuři
a zubři nepatří do ohrad, ale do velkých NP
typu Bělověže. Sebevětší ohrada není svoboda, pokud se nejedná o tisíce let domestikovaná zvířata. Obory jsou jim trnem v oku, ale obora pro velké kopytníky je OK?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

15.11.2020 19:33 Reaguje na Břetislav Machaček
Logiku hledat u záležitostí, co jsou tak říkajíc In, je ztracený čas. Bobři, kormoráni, vydry, pratuři (kteří žádnými pratury nejsou), divocí koně (kteří jsou uměle jako divocí vašlechtěni), dravci u sokolníků, vlci, to všechno je dnes velice módní a zejména mladí touží držet krok s módou, ať je ta móda sebeblbější a nesmyslná.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

15.11.2020 19:34 Reaguje na Jiří Daneš
... vyšlechtěni) ...
Odpovědět
Je

Jenda

16.11.2020 13:45
Dobrý den. Jako dlouholetý sokolník bych chtěl podotknout, že jen díky sokolníkům a zkušenosti, které z chovu dravců mají, mohly vzniknout umělé odchovy a tím pádem i návrat např. sokola do naší přírody.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.11.2020 16:59 Reaguje na Jenda
Já to tak nemyslel, jen jsem chtěl upozornit na to, že i vy se
můžete stát časem terčem podobných zákazů drezůry jako cirkusáci.
Víte mi ty zákazy připomínají salámovou metodu, kdy se ukrojí
jedna činnost a po čase zase jiná. Podívejte na myslivost a ta
omezení při výcviku norníků, nebo na chov kožešinových zvířat
či klecový chov nosnic. Vás to časem může potkat taky, až dospěje
generace změkčilých dětí, které nosí k veterinářům léčit myšky.
V dospělosti budou hledat jiné druhy zvířat vhodné k ochraně
před ztrátou svobody. Útlocitnost už zplodila třeba vegánství,
kdy lidé odmítají vše zvířecí, ale nemyslí na to, že i ta rostlina by se chtěla množit, žít a neskončit na talíři. Pouze upozorňuji
na to, že jiným se právo cvičit divoku zvěř upírá a jiným zatím ne. A taky, že jedna zvířata v klecích trpí, ale trápit křečky, plazy v teráriích a exoty v klecích nevadí. To ale neznamená, že to tak bude navěky. Já být vámi, tak bych se v současné atmosféře obával, že budete dalším kolečkem salámu určeného k odkrojení, pokud se sem
nevrátí zdravý rozum.
Odpovědět
Je

Jenda

17.11.2020 18:40 Reaguje na Břetislav Machaček
Máte pravdu, obáváme se. Je zde neustálá snaha sokolnictví omezit, nebo úplně zakázat. V několika zemích EU to již je. Proto řada z nás dělá osvětu a ukázky zdarma, abychom veřejnost sokolnictví přiblížili.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.11.2020 20:19 Reaguje na Jenda
Držím vám palce a snad pomůže to uznání UNESCEM v
tom, že to nebude tak snadno zakázáno. Ona ta lidská
blbost je nekonečná a připadá mi, že se neustále
stupňuje. Kdy dosáhne vrcholu a nastane bod zlomu
je ve hvězdách. Ono to dobré bydlo není nejlepší devizou do života a člověk by měl poznat i to dno
s nouzí a nedostatkem. Aby si vážil i mála, věděl,
že nic není zadarmo a každá poctivá práce má svoji
hodnotu. To bohužel rozmazlené dětičky nechápou
a mnohé se poctivé práce štítí. Vystačí si pouze
s nataženou rukou pro dotace a granty a s protesty
proti všemu a všem.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist