https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-v-londyne-naridil-aktivistum-verejne-prace-za-naruseni-kriketoveho-zapasu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud v Londýně nařídil aktivistům veřejné práce za narušení kriketového zápasu

27.10.2023 11:29 (ČTK)
Kriketový zápas. Ilustrační foto
Kriketový zápas. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | MarkB / Depositphotos
Tři klimatičtí aktivisté ze skupiny Just Stop Oil (Zastavme ropu) dostali tento týden u soudu v Londýně trest 60 hodin veřejně prospěšných prací za narušení červnového kriketového zápasu mezi Anglií a Austrálií. Navíc mají roční zákaz vstupu na stadion Lord's Cricket Ground a musí zaplatit soudní výlohy ve výši 444 liber (12 500 korun), napsal zpravodajský server BBC News.
 

Dva muži, kterým je 21 a 27 let, v červnu během zápasu oblečení do triček s nápisem Just Stop Oil vtrhli na hrací plochu a rozhazovali oranžový prášek. Muže zastavili samotní hráči, od kterých si je převzala ochranka stadionu. Devětašedesátiletou aktivistku ochranka zastavila dřív, než se jí podařilo proniknout na trávník. Když je vyváděli, fanoušci po nich házeli korkové špunty a ovoce. Hra byla přerušena na čtyři minuty, jeden hráč se musel převléct.

Všichni tři protestující byli u londýnského soudu v září odsouzeni za vniknutí na cizí pozemek s přitěžujícími okolnostmi. Tentýž soud dnes vynesl výši trestu. Aktivisté uvedli, že nechtěli poškodit hřiště, ale chtěli přitáhnout pozornost veřejnosti k ochraně klimatu.

Skupina Just Stop Oil požaduje zákaz jakýchkoliv nových projektů těžby ropy a zemního plynu v Británii. Skupina v minulosti zorganizovala mnoho protestů, včetně blokády silnic a mostu, vychrstnutí polévky na obrazy nebo přilepení se k nim či rozplácnutí dortu na voskovou figurínu britského krále Karla III. Několik členů skupiny kvůli svým demonstracím, při nichž poškodili cizí majetek, skončilo za mřížemi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist