https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-ve-francii-stat-je-odpovedny-za-pochybeni-v-ochrane-klimatu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud ve Francii: Stát je odpovědný za pochybení v ochraně klimatu

3.2.2021 15:17 | PAŘÍŽ (ČTK)
Soud podle svého prohlášení prověřoval, zda existuje příčinná souvislost mezi škodami na životním prostředí a vládě přisuzovanými nedostatky v boji proti změnám klimatu. Konstatoval, že alespoň za část škod stát zodpovědný je.
Soud podle svého prohlášení prověřoval, zda existuje příčinná souvislost mezi škodami na životním prostředí a vládě přisuzovanými nedostatky v boji proti změnám klimatu. Konstatoval, že alespoň za část škod stát zodpovědný je.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pařížský správní soud rozhodl, že francouzský stát je spoluodpovědný za pochybení v rámci boje proti globálnímu oteplování. Ekologické organizace, které na stát podaly žalobu, považují verdikt za "historické vítězství pro klima", uvedla agentura DPA.
reklama

 

Soud podle svého prohlášení prověřoval, zda existuje příčinná souvislost mezi škodami na životním prostředí a vládě přisuzovanými nedostatky v boji proti změnám klimatu. Konstatoval, že alespoň za část škod stát zodpovědný je. O případných opatřeních rozhodne soud do dvou měsíců. Stát se může proti rozsudku odvolat.

Žalobu proti státu podala v roce 2019 čtveřice organizací sdružených v hnutí Otázka století (L'Affaire du siècle), která má za cíl přitáhnout pozornost veřejnosti k dopadům klimatických změn. Kampaň podpořilo množství známých osobností, například herečky Marion Cotillardová či Juliette Binocheová.

"Justice uznala, že nečinnost státu ve vztahu ke změnám klimatu je protiprávní," reagovalo sdružení. "Soud teď musí rozhodnout, zda státu nařídí přijmout dodatečná opatření, aby omezil emise skleníkových plynů a plnil své závazky při ochraně klimatu."


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (30)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

3.2.2021 15:30
Zajímavé! Francie má zhruba poloviční emise CO2 na hlavu jako Německo, ale odsouzena je Francie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.2.2021 18:57 Reaguje na Jiří Svoboda
Víte, kdo v EU má ty emise největší? A budeme trestáni? Proč ne?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

3.2.2021 19:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Estonsko má největší emise a my budeme trestáni. Inu Hanzlovská logika.
Odpovědět
JZ

Jakub Zamouřil

3.2.2021 21:03 Reaguje na Jiří Svoboda
Každý je zodpovědný za svoje emise, ne?
Odpovědět
ig

3.2.2021 16:22
Doufám, že až tohle šílenství skončí, tak se na tu "podporu veřejnosti" bude vzpomínat stejně jako u nás na rozhořčené dopisy lidu, který požadoval co nejpřísnější potrestání M. Horákové...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.2.2021 18:58 Reaguje na
Neskončí, pouze nás začne drtit klimatická katastrofa a bude zjištěno, že se mělo postupovat daleko rychleji a tvrději.
Odpovědět
ig

3.2.2021 20:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč myslíte, že nás čeká klimatická katastrofa? Nic tomu nenasvědčuje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2021 22:17 Reaguje na
Nenasvědčuje, je to prakticky jisté. Vy žijete trvale na Paroubkově Marsu?
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

3.2.2021 21:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Někoho drtí klimatické fobie už dnes.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

4.2.2021 00:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy už jste rozdrcený. Vlastními bludy.
Odpovědět
MG

Milan G

3.2.2021 17:04
Jakmile do toho problému budou zasahovat soudy, tak se akorát tak potkáme v pekle.
Odpovědět
JZ

Jakub Zamouřil

3.2.2021 18:15 Reaguje na Milan G
Soudy by podle vás neměly rozhodovat o tom, jestli někdo jedná protiprávně?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

3.2.2021 19:42 Reaguje na Jakub Zamouřil
Ochranu klimatu má Francie zahrnutu ve svém právu?
Odpovědět
JZ

Jakub Zamouřil

3.2.2021 20:59 Reaguje na Jiří Svoboda
Ano, většina evropských států to tak má. Krom toho že mezinárodní dohody (jako Pařížská dohoda) jsou právně závazné, většina zemí má i své zákony (většinou obecné týkající se ochrany životního prostředí). Právě na základě toho soud rozhodl, jinak by musel žalobu zamítnout.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

4.2.2021 08:38 Reaguje na Jakub Zamouřil
Som veľmi rád, že vás spoznávam. Ste najväčšia autorita,ohľadne klimatickej zmeny, na ktorú sa obracia p. Hanzl a to už je čo povedať.
Odpovědět
ig

3.2.2021 20:12 Reaguje na Jakub Zamouřil
No právě, to je jediná věc, kterou by měly dělat. Naopak by se neměly účastnit veřejných debat, prezentovat jiné názory než právní a rozhodovat podle neprokázaných hypotéz :D
Odpovědět
JZ

Jakub Zamouřil

3.2.2021 21:01 Reaguje na
No a to právě soud ve Francii udělal. Zjistil že francouzská státní správa jedná protiprávně, tzn. že porušuje zákon. Od toho soudy koneckonců jsou, když si myslíte že stát jedná protiprávně, můžete podat správní žalobu.
Odpovědět
MG

Milan G

3.2.2021 22:11 Reaguje na Jakub Zamouřil
Nevím jestli jste to pochopil, ale i když se bude v tomto případě Macron a celá francouzská vláda stavět na hlavu tak se změnou klimatu nic neudělají.

Navrch co se týká CO2 tak Francie je v podstatě zelená tzn. vynikající https://www.electricitymap.org/map

Samozřejmě to není tak jak vy tvrdíte, že francouzská vláda jedná protiprávně/porušuje zákon/ v článku to popisují trochu jinak ,,Pařížský správní soud rozhodl, že francouzský stát je spoluodpovědný za pochybení v rámci boje proti globálnímu oteplování.,,.....Francie je tedy spoluodpovědná, ale to není porušení zákona a navíc je to názor jednoho, podle mně popleteného, soudce.
S kým je Francie spoluodpovědná?
Odpovědět
JZ

Jakub Zamouřil

4.2.2021 10:28 Reaguje na Milan G
Nevím jaké máte představy o fungování soudů, ale soudy nemohou rozhodovat o věcech, které nejsou protiprávní. To, že soud rozhodl ve prospěch žalobců znamená, že určil protiprávnost jednání státu. Ale líbí se mi jakou máte jistotu ("Samozřejmě to není tak jak vy tvrdíte") potom, co si o tématu přečtete jeden článek o čtyřech odstavcích.
Odpovědět
MG

Milan G

4.2.2021 11:32 Reaguje na Jakub Zamouřil
Vyhledával jsem víc info na internetu, bohužel moc toho tam není, takže musím vycházet z tohoto článku. A vy vycházíte z čeho, máte víc informací v čem se nacházela protiprávnost jednání státu, kromě toho, že Francie je spoluodpovědná, ale nevíme za co, a s kým .....

Nechte na mém posouzení jak fungují soudy asi byste se divil o čem všem můžou rozhodovat soudy, dokonce i o věcech, které protiprávní nebyly. Jak vidno zkušenost nemáte žádnou, ale blábolit poučky umíte dobře.

Právě z vlastní zkušenosti, podle toho co předvedl včera náš ÚS, podle rozsudků právě francouzských soudů, podle rozsudků např. německých soudů tvrdím, že pokud tyto soudy budou přijímat žaloby tohoto typu tak se potkáme v pekle.

Odpovědět
JD

Jiří Daneš

4.2.2021 00:22 Reaguje na Jakub Zamouřil
Stát jsou v demokracii občané - "Demokracie (řecky δημοκρατία dēmokratía, doslovně „vláda lidu“)[2] či lidovláda je forma vlády, v níž o výkonu státní (obecní, krajské atd.) moci rozhoduje mínění většiny oprávněných občanů, nejčastěji volbou." Soud odsoudil občany a to tak, že všechny oprávněné volit.
Odpovědět
va

vaber

4.2.2021 08:55 Reaguje na Jiří Daneš
dnes se prezentuje ,,stát,, jako něco úplně jiného než společnost lidí, žijících dle pravidel na určitém prostoru,
stát je pro někoho patnáct ministrů
jednotlivci a společnosti vypouští nečistoty a odpady a může za to stát, že jim dostatečně nezakázal takové věci dělat, ale lidé takové zákazy nechtějí mít, ani je dodržovat,
podivný alibiźmus
Odpovědět

Viktor Šedivý

4.2.2021 08:55 Reaguje na Jakub Zamouřil
Soudy by neměly řešit otázky ideologie (či víry, chcete-li).
Odpovědět
JZ

Jakub Zamouřil

4.2.2021 10:30 Reaguje na Viktor Šedivý
To taky neřeší, soudy řeší otázky protiprávního jednání.
Odpovědět
MG

Milan G

4.2.2021 12:09 Reaguje na Jakub Zamouřil
Ano teď je celkem jasné, proč tak vehementně obhajujete ten soud. Protože vy a celkem dalších 200!! lidí hodláte podobnou žalobu na stát podat a tak terorizovat většinu národa. Protože SAMOZŘEJMĚ doufáte, že soud vaší žalobě vyhoví. A těmi vašimi žvásty si už připravujete něco jako předpolí.

Růst teploty je způsoben především činností člověka tohle tvrdíte, nebo to aspoň uvádíte na webu, a já se tedy musím zeptat, máte na to nějaký nezvratitelný důkaz?
Třeba pak bude následovat kontra žaloba na vás abyste své tvrzení nějak dokázali, a to nade vší pochybnost.
Odpovědět
JZ

Jakub Zamouřil

4.2.2021 12:39 Reaguje na Milan G
Samozřejmě, důkazů je spousta. Kdybyste chtěl, tak si o tom něco na internetu najdete. Můžete začít třeba souhrnnou zprávou IPCC. Ale kdybyste chtěl, tak už byste to dávno udělal. Když místo toho chcete věřit rádoby-odborníkům a zástupcům uhelného průmyslu že vliv člověka prokázaný není, tak na to máte právo. Ale pak se nemůžete divit když soud rozhodne jinak.
Odpovědět
MG

Milan G

4.2.2021 21:22 Reaguje na Jakub Zamouřil
Kecáte, žádné důkazy nemáte, souhrnná zpráva IPCC? Děláte si z nás legraci? A prosím nepodsouvejte mi čemu chci věřit a čemu ne. Vy totiž neumíte číst, já jsem okopíroval tu větu z vašeho webu, kde píšete že růst teploty je způsoben PŘEDEVŠÍM činností člověka, takže se vás znova ptám, máte nezvratitelný důkaz?

Jaký je petit vaší žaloby na ČR, čeho se domáháte? Když jste už poslali předžalobní výzvy, tak žalobu máte už hotovou, ne.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.2.2021 10:16 Reaguje na Viktor Šedivý
V tomto jsou soudy z obecného pohledu nevinně. Pokud volení zástupci lidu schválí nesmyslnou právní normu, tak nelze po soudech chtít zázraky.
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.2.2021 08:59
Problém vidím v tom, že Francie je prakticky jediná nízkouhlíková země z EU. Ovšem, není "správně" bezuhlíková, protože to má zajištěno jadernými zdroji (jedinými reálně fungujícími). Tím vyvolává nenávist ekoaktivistů, kteří by rádi nahradili jaderné elektrárny FV panely (a to, že FV panely, na rozdíl od JE, v noci a při zamračené obloze nic neprodukují, považují za bezvýznamný a snadno vyřešitelný detail).
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

4.2.2021 09:23
Nejspíš se blíží doba, kdy nezávislé demokratické soudy budou rozhodovat také o porušování fyzikálních zákonů.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist