https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelska-asturie-se-snazi-eliminovat-incidenty-s-medvedy-i-pomoci-obojku-s-gps?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělská Asturie se snaží eliminovat incidenty s medvědy i pomocí obojků s GPS

27.6.2023 10:21 | Oviedo (Španělsko) (ČTK)
Medvěd hnědý v Pyrenejích ve Francii.
Medvěd hnědý v Pyrenejích ve Francii.
Severošpanělský region Asturie se snaží předcházet nebezpečným incidentům s medvědy projektem, v němž využívá sledování pomocí GPS, záchytné pasti, speciální kontejnery na odpadky či gumové projektily. Oblast v národním parku Somiedo v Kantaberském pohoří je podle deníku El País také jedním z mála míst v Evropě, kde turisté mohou na terase pít kávu a přitom dalekohledem sledovat medvědy hnědé v jejich přirozeném prostředí.
reklama

 

"Trvalo nám mnoho let, než jsme lidi přesvědčili, že medvěd pro ně nemusí být nebezpečný, když se dodržují určitá pravidla," uvedl Guillermo Palomero z nadace pro medvědy hnědé (FOP), která kvůli tomu natočila i instruktážní video pro milovníky přírody. K úspěchu jejich kampaně přispěla i skutečnost, že medvědí turistika přináší peníze do místního rozpočtu a také vytváří pracovní místa.

Podle ministerstva cestovního ruchu regionu Asturie nabízí pozorování medvědů tucet firem, třetina z nich v oblasti Somiedo. "Otevřeli jsme v roce 2015 a od té doby nám objednávky na pozorování medvědů vzrostly čtyřikrát," popsal Jorge Jáuregui z firmy Somiedo Experience. Rovněž majitel hotelu Castillo del Alba si medvědí turistiku pochvaluje. "Přicházejí lidé z celé Evropy a ptají se nás na nejlepší místa, odkud medvědy pozorovat," řekl deníku El País Noe Álvarez. Také prodavači suvenýrů využívají motiv medvěda hnědého, radost dělají turisté i několika restauracím v této obci se zhruba tisícovkou obyvatel.

V Kantaberském pohoří žilo ještě před čtyřmi dekádami asi 60 medvědů, dnes jich tam je na 370. S nárůstem medvědí populace roste i pravděpodobnost střetu s člověkem, pokud se medvěd cítí v ohrožení. Minimalizovat takové situace se snaží asturské úřady spolu s nadací FOP a vědci z univerzity v Oviedu.

"První fáze spočívá v nalákání medvěda do speciální pasti, což ale může trvat den, nebo několik měsíců," popsal Pedro García-Rovés, který se na projektu podílí. Odchyceného medvěda veterináři uspí, odeberou mu krev, aby zkontrolovali jeho zdravotní stav, a dají mu obojek s GPS. Ten umožní sledovat jeho pohyb a upozornit strážce, pokud se přibližuje k vesnici. Další fáze nazvaná "podmíněná averze" spočívá ve vypěstování podmíněné nelibosti medvěda ke zdroji potravy například v popelnicích. V okamžiku, kdy medvěd začne jíst, vystřelí na něj strážci gumový projektil, který není smrtelný, ale má zvíře polekat tak, aby se už na místo nevrátilo.

V obcích národního parku Somiedo se také kvůli medvědům instalují například elektrické ploty kolem úlů, nebo speciální popelnice na odpadky, které by měl dokázat otevřít jen člověk, a nikoli medvěd. "Protimedvědí kontejnery jsou zatím pilotní projekt," řekl ředitel parku Luis Fernando Alonso.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

27.6.2023 11:20
Jeden zdejší diskutující by proti tomu měl protestovat, protože dle jeho názoru je získávání podobných dat nanejvýš zbytečné a ještě k tomu se údajně jedná o týrání, které výrazně omezuje život sledovaného jedince.

Jak je však vidět (nejenom na tomto příkladu), je to úplně naopak. Podobná data jsou naprosto klíčová pro ochranu nejenom sledovaných zvířecích populací, ale i celých území včetně migračních koridorů.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.6.2023 12:46 Reaguje na Slovan
Co jsou platné GPS obojky, když se tam courají davy lidí, kteří nedbají na zákazy, natož na doporučení správců dané oblasti. Podle mě by ty obojky měli dostat ti lidi.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.6.2023 13:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*
Odpovědět
Pe

Petr

27.6.2023 17:41 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To je přesně ono - dát ty obojky lidem. Jednak by se tím vyřešil problém se zvířaty, a jednak by si lidi vyzkoušeli jaké to je mít na krku závaží.
Někteří zdejší diskutující by si to měli dávat dobrovolně. Data o jejich pohybu jsou naprosto klíčová.
Odpovědět
Pe

Petr

27.6.2023 17:38 Reaguje na Slovan
Jenže tady je to úplně jiná situace. Spíš turistický lunapark.
Navíc dát GPS obojek několikasetkilovému medvědovi a sotva pětikilové kočce je trochu rozdíl. Snad ho taky najdete.
Podle vás je nejspíš nutné špehovat a sledovat celou přírodu. Bez GPS sledování přece nic nepřežije a nic nelze chránit.
Odpovědět
Pe

Petr

27.6.2023 19:16 Reaguje na Petr
"turisté mohou na terase pít kávu a přitom dalekohledem sledovat medvědy hnědé v jejich přirozeném prostředí."
Turistické hotely s terasami a vyhlídkami, elektrické ohradníky a GPS obojky. To je opravdu zcela přirozené prostředí. Ještě by mohli s těmi medvědy secvičit i nějaké vystoupení. Divoký medvěd s GPS obojkem jako standard, za příplatek krmení medvědů, no a pro skutečné milovníky divoké přírody jízda medvědů na koloběžkách.
Odpovědět
Sl

Slovan

28.6.2023 09:40 Reaguje na Petr
Vám vadí úplně všechno. Vadí vám získávání dat pomocí obojků, vadí vám fotopasti a za chvíli vám budou vadit i samotní strážci.

Koukal jste na origo článek z el pais? Žádné hotely s terasou! Lidé jsou jednoduše bráni na místa, odkud je možné vidět divokého medvěda a jiná zvířata z bezpečné vzdálenosti pomocí dalekohledů. U toho si tu kávu dát mohou. No úplná hrůza! Lunapark jak sviňa... bože.
Za mě je tohle ideální možnost, jak mnoho lidí spojit s divokou přírodou a ukázat jim, proč je důležité ji chránit. Zároveň z toho mají užitek místní obyvatelé a i díky tomu tam ta populace vzrostla na takto zdravou úroveň.

"Bez GPS sledování přece nic nepřežije a nic nelze chránit."

Od cca. 18 minuty. Věřím, že drtivá většina lidí přínosnost GPS obojků pro ochranu chápe.
https://www.youtube.com/watch?v=XPhbq3hQO-A&ab_channel=GIVT.cz

Odpovědět
Pe

Petr

28.6.2023 10:08 Reaguje na Slovan
Nevadí mi úplně všechno. Vadí mi neúcta k přírodě, násilné vměšování lidí do jejího života a nedostatek respektu k živým tvorům a jejich životním potřebám. A to jste přesně vyjmenoval.
Už jsem to psal minule - vše má své výhody i nevýhody. Já výhody chápu, ale nevýhody jsou pro mě daleko větší, zvířata mají právo na klidný a nerušený život. Vy vidíte jen výhody a nevýhody vidět nechcete. V rušení života zvířat vidíte jen přínos pro lidi a považujete to za správný přístup k přírodě. A to se mi prostě nelíbí.
Odpovědět
Pe

Petr

28.6.2023 10:19 Reaguje na Slovan
A já zase věřím, že drtivá většina lidí chápe jaký nesmysl je dávat divokým zvířatům v přírodě na potkání na krk závaží, a že takováto šílenost přece nemůže být ta správná cesta k zachování divoké přírody a přírody vůbec. Ano, ve výjimečných případech to může pomoct, takový slon si toho vzhledem ke své tělesné konstituci a způsobu života ani nevšimne, ale dělat z toho masový způsob "ochrany a péče" je prostě pomatenost. Už jen když vidím jak zoufale vypadá třeba kočka s GPS obojkem.
Já jsem přesvědčený, že každý zastánce by si to nejdřív měl vyzkoušet sám na sobě. Ono by ho to rychle přešlo.
Odpovědět
Sl

Slovan

28.6.2023 11:06 Reaguje na Petr
Vadí vám neúcta k přírodě, ale ztráta biokoridorů či celých klíčových ploch kde ta zvířata mohou žít kvůli absenci dat už ne. Vadí vám násilné vměšování lidí do jejího života, ale ztráty celých populací či jejich výrazné snížení kvůli absenci dat už ne.
Minule jste začal hlavně krásnou větou: "Považuju to za hrozné, na hranici týrání" a hádal jste se, že ta data ochrana přírody prostě nepotřebuje! U žádného druhu a nikde! Ani u slona, ani u medvěda...
Nedokázal jste připustit jedinou výhodu, kterou by to mohlo mít! Každý si to může přečíst v článku o návratu divoké kočky do Skotska. Až na samotném konci jste napsal slovo "výhoda"...
Takže jaké že to výhody podle vás má, když jste prohlédl, byť jinak melete furt to stejné dokola? To mě tedy zajímá...
Já vidím nevýhody, které jsou ve srovnání s výhodami bezvýznamné. Ty, které neustále opakujete vy jste ničím nepodložil.
Odpovědět
Pe

Petr

28.6.2023 12:30 Reaguje na Slovan
Jak zvířata přijdou o "klíčové plochy" kvůli absenci nějakých dat? To my mě zajímalo. Stejně tak jak jsou tak data "naprosto klíčová" pro ochranu celých populací a území? Připomínáte mi Básniky: Podmínky jsou vždy náročné a oblasti klíčové.
Jak ztratíme celé populace kvůli absenci dat? Myslím že jen přeháníte, abyste tomu dodal váhu.
Ano, ta data nikdo nepotřebuje. Jde s nimi líp, jsou výhodná a pohodlná. Ale jde to i bez nich? Jde. Tudíž logika říká, že co jde i bez toho, to se nepotřebuje.
A ty nevýhody jsem popsal - váha, zápach, překážení v pohybu a životu celkově. A nabízel jsem vám ať si to vyzkoušíte a pak si tu o tom můžeme popovídat. Zkoušel jste to? Stačilo by kilo cukru na noc uvázat na krk. Jednoduché ověření a důkaz že nemám pravdu. Nezkoušel. To je škoda, ale nečekal jsem, že by to vůbec někdy někdo zkusil.
Odpovědět
Sl

Slovan

29.6.2023 09:20 Reaguje na Petr
Proč se ptáte na to stejné furt dokola? Na tuhle otázku jsem vám již odpovídal v minulé diskuzi.
Pro populace jako takové jsou zejména ve fragmentované krajině klíčové biokoridory. Přes ně probíhá migrace a tedy i tok genů z místa A do místa B a naopak. Biokoridory mohou vést mimo chráněná území a bez dat o pohybu zvěře v tom či onom místě ho tak nemůžete chránit. Poté může být jakkoli zničeno. Proč jsou biokoridory důležité zjistíte tak, že si do googlu zadáte např: Wildlife corridors importance.

Dále: "The collaring is part of African Parks’ efforts to come to grips with its latest and largest undertaking. Devising sustainable management practices to protect the area’s vast numbers of wildlife is only possible once their movements are clearly understood. In order to achieve this, 126 individuals from 12 different species were fitted with tracking collars, among them Nubian giraffe, lion, cheetah, eland, elephant and buffalo, as well as the four species of migrating antelope.

https://www.africanparks.org/building-new-frontier-conservation

Ochranáři ty údaje evidentně považují za důležité. A mají k tomu moc dobré důvody, stačí si něco pročíst. Dělá se to ostatně všude. U ohrožených druhů prakticky vždy.
Odpovědět
Pe

Petr

28.6.2023 11:01 Reaguje na Slovan
A v u těch mědvědů by mě opět zajímala výdrž takového obojku. Pokud to má hlásit kde se medvědi pohybují a mohli tam posílat turisty, tak takový obojek nemůže pracovat v úsporném režimu a vysílat data třeba jednou týdně, to by bylo k ničemu, musí být online v provozu. A tím je daná velká spotřeba a malá výdrž, tipuju několik dní. Měsíc to podle mě nedá. To budou neustále ty medvědy chytat a dávat jim nové obojky, nebo jak to budou dělat?
Odpovědět
Sl

Slovan

28.6.2023 11:11 Reaguje na Petr
Víte co? Zjistěte si to sám. To je jak do dubu...
Tohle je od vás normálně už vtip. Takže ono se to vlastně dělá kvůli tomu, aby se vědělo kam vzít turisty... no tak jo, no.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.6.2023 18:31 Reaguje na Slovan
Co povíte na včerejší napadení tří koňů vlčí smečkou v Horním Podluží na Šluknovsku? Že budou lovit pouze zvěř padlo, že budou lovit pouze nezajištěná menší hospodářská zvířata taky. Kdy padne teorie, že nenapadnou děti? Kůň už je sakra velká kořist a přesto
to vlci zkusili. Pokud budou ovce dobře chráněny, tak hladoví vlci napadnou koně, krávy a ani ta Karkulka nemusí být pouze v pohádce.
Pak se spustí takový odpor k vlkům, že tu nezbude ani jeden. A
víte kdo je vinen? Vy a vám podobní, kteří jsou ochotni hájit i
takové jedince, kteří ztratili plachost a drze se ve dne toulají
v okolí lidských obydlí. Ta Karkulka si může hrát s pejskem na
louce u domu a po pejskovi může být kořistí i ona. Ochranáři by
měli mít rozum a sami likvidovat pochybné jedince, kteří ztratili
plachost a opakovaně útočí na domácí zvířata včetně těch koní.
Drazí koně rychle zvednou náklady na odškodnění a jsem zvědav na
nadšení ministra financí, když bude za ty škody platit stále víc.
Debilní totální ochranou ochranáři vlky zlikvidují tím, že popudí
proti vlkům většinu národa a nakonec i politiky.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.6.2023 18:34 Reaguje na Břetislav Machaček
No ano, vzor odmítání Národních Parků veřejností po kůrovci a požáru.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.6.2023 19:20 Reaguje na Slavomil Vinkler
Přesně tak. Těmi kopanci naštvou lidi tak, že budou
brzo chodit kanály a nebo budou zapírat, že byli
někdy ochranáři. Za škody kormorány prý nemohou
místní kormoráni, ale ti ze zahraničí. Za úbytek
potočáků, střevlí a lipanů nemohou predátoři, ale rybáři, kteří je už ani neloví a pouze neúnavně vysazují. Za úbytek drobné zvěře nemůže predace,
ale zlí zemědělci plnící přání ekologů pěstovat
biopaliva a biomasu. Oni za nic nemohou a ani za
ty vlky zbavené totálním hájením plachosti. I ti
medvědi žeroucí z hladu svíčky nejsou přemnožení, ale mlsní. Jó když někomu haraší ve věži, tak je
zbytečné mu něco vysvětlovat. Musí to bohužel
dopadnout zle, aby se vrátil zdravý selský rozum!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.6.2023 19:50 Reaguje na Břetislav Machaček
V Americe jsou vlci schopni udolat i bizona. Proč by si ti naši nemohli troufnout na koně?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.6.2023 20:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já pouze píšu, jak pomalu dochází ke stupňování kořisti a nikde nepíšu, že to nikdy vlci nedělali. Proto je taky lidé likvidovali, aby mohli pást dobytek, koně a drobná domácí zvířata bez obav.
Oni neměli elektrické ohradníky, bytelné ploty
a ani peníze na to, aby živili velké psy. Měli
už ale luky, kuše, pušky, pasti a jedy, aby se zbavili někoho, kdo jim škodil. Ochráncům z měst
taky vlk neškodí a podle nich to musí venkované
strpět. Já žádnému ze zvířat nic špatného nepřeji, ale národu otevře oči napadení závodních koní a možná i těch ikon v Milovicích. Nedej bože ještě
dětí a nebo i dospělých lidí a bude "vymalováno".
Odmítána prevence zplodí "konečné" řešení po
vzoru našich předků a bude "vymalováno"!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.6.2023 08:02 Reaguje na Břetislav Machaček
Tady je největší chyba v tom, že vlk je v současnosti nedotknutelné zvíře a on jako špičkový predátor si toho začíná být vědom. Jak by jinak bylo možné, aby se vlci v Krkonoších povalovali pár metrů od frekventované cesty? V Holandsku, v jedné rezervaci, dokonce vlky krmí. To už je vrchol ekokreténismu. Další krok už je útok vlka na člověka. A stejně jako dříve ekokreténi argumenxovali tím, že medvěd na člověka neútočí, tak dneska používají stejný argument v souvislosti vlky. Na Slovensku začínají být útoky medvědů na člověka na denním pořádku, my medvědy nemáme, tak si vychováváme vlky.
Odpovědět
Sl

Slovan

28.6.2023 09:58 Reaguje na Břetislav Machaček
a) Mimo téma.
b) Je evidentní, že pravidelně sledujete Novu.
c) Obec moc dobře znám. Nežiju přímo v ní, ale v jedné vesnici kousek vedle. Je to první útok podobného typu - v oblasti, kde je vlčí populace jedna z nejvyšších u nás. Zároveň jsme byli jednou z prvních oblastí, kam se vlk vrátil. Za celou tu dobu je tu víceméně klidné soužití.
d) Jsem rád, že všichni koně přežili. Dost možná i způsobili jednomu z členů smečky nějaké zranění.
e) Obviňujete nějaké ochránce z měst, ale sám jste z Karviné.
f) "Vy a vám podobní, kteří jsou ochotni hájit i
takové jedince, kteří ztratili plachost a drze se ve dne toulají
v okolí lidských obydlí." - Citujte, když už drze obviňujete! To, že se vlk pohybuje okolo vesnice ještě neznamená, že ztratil plachost.


Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.6.2023 14:17 Reaguje na Slovan
Nevím, kde přesně v Karviné bydlí pan Macháček, ale pokud je někde na periferii, tak tam mají přírody víc než dost. Já bydlím na okraji Ostravy Poruby, ale když vyjdu z paneláku, ujdu padesát metrů a přejdu cestu, vejdu do lesíka, kde se, mimo jiné, dají sbírat houby. A co se týče té plachosti, pokud se vlci v Krkonoších povalují pár metrů od frekventované cesty, není to ztráta plachosti? A pokud se na Jablunkovsku courají v noci přes obce, to taky není normální. Nebo si myslíte, že tohle je normální chování divokého zvířetwe?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.6.2023 14:30 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Když kouknete do map, tak z Třince až po hranici je to zastavěné, včetně oplocení. Takže kudy ti vlci mají projít, než to zkoušet nočními ulicemi? Prasata z Červené zóny také obešla pacháče a šla v noci přes obec, dokonce po hlavní ulici. Prostě člověk jim jinou šanci nedává, než průchod nepřátelským územím. A mluvit v této situaci o "divoké populaci" bych si netroufl, spíše takové polodomestikované:-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.6.2023 19:05 Reaguje na Karel Zvářal
Fajn, ale zkuste se vžít do následující situace. Jsem běžný občan, který má celkem kladný vztah k přírodě a naráz se mi opakovaně courají v noci kolem baráku vlci. Jak asi budu reagovat?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.6.2023 20:02 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dnes u sousedů auto zranilo míšu, zásahové jednotce unikl. Nepotrvá dlouho a dočkáme se podobné události s vlčkem. Zafajčíme, uvidíme.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.6.2023 20:16 Reaguje na Karel Zvářal
Jsem nekuřák. Jo a mimochodem, už před léty srazilo auto mladého medvěda v Dobré u Frýdku Místku.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.6.2023 21:42 Reaguje na Slovan
1.Mimo téma proto, poněvadž si takových informací
redakce Ekolistu asi záměrně nevšímá.
2.Nejen NOVU, ale na ČT o tom nebyla ani zmínka! Asi
se to nehodí do "krámu" stejně jako Ekolistu.
3.Klid asi skončil a přežít útok neznamená ho přežít
ve zdraví. Kůň byl určen k závodění a nyní?
4.Bydlím v bývalé obci, která je nyní částí Bohumína
s lesem za barákem, v okolí štěrkovny, řeky Odra
a Olše, lužní lesy, Hraniční meandry Odry atd.
V menším lese mám včelín (vůz) a v zimě pod ním
přespává srnčí. Z haltýře na potoce tekoucím přes
moji zahradu mi vydra ukradla kapra a bobr mi
zdeformoval mřížku bránící se mu dostat z potoka
do zahrady. Na fotopastech myslivců cca 3 km ode
mne byl vyfocen vlk a šakali. Orli mořští zase
zdecimovali 0,5 km ode mne chov slepic a jezevce
jsem potkal u branky do dvora při návratu z
hospody minulý týden. Zrovna dnes nad barákem
kroužil zase ten orel mořský a krákali při přeletu
z lesa do lesa dva krkavci. Takže příroda žádná,
pouze beton, asfalt a továrny? Milý pane, já
svého prvého vlka potkal v zimě v Beskydech před
40 roky a s medvědy jsem se potkal na Kysucích
a na Malé Fatře, když jste ještě tahal kačera.
Byly to ale plaché šelmy, které se mi obloukem
vyhnuly a medvěda, který vyraboval haltýř se
pstruhy v kempu v Gaderské dolině preventivně
utratili. Tehdy se na neštěstí nečekalo a konalo.
5.Vlky toulající mezi domy znají dnes horalé z
Nýdku a Bystřice nad Olší a přitom jsou ze všech
stran obklopeni lesy a horami. Takže nemají přes
ves jedinou cestu mezi domy, ale cíleně se
pohybují v zástavbě bez strachu z lidí a psů.
Pokud už to není ztráta plachosti, tak nevím co!
To se mají jako "plaší" slovenští medvědi dobývat
do hotelové kuchyně a do chlévů s ovcemi? Nebo
nemají vlci při "lovu" ovcí v ohradě reagovat tak
jako na Broumovsku na dělobuchy a řev pastevce?
Na co ochranáři ještě čekají? Na lidské oběti jako
na Slovensku?
Mějte proboha rozum a začněte je té plachosti
znovu učit, než bude pozdě!
Odpovědět
Sl

Slovan

29.6.2023 09:29 Reaguje na Břetislav Machaček
A tak Bohumín (nepsal jste někde Karvinou?), to už je jiná. Pohled na mapu ihned ukáže, že se jedná o město uprostřed divočiny... divočiny Ostravy, Karviné apod.
No a hold se smiřte s tím, že ne všechno tady je a bude. Taky bych tu rád viděl mnohé zajímavé události z ochrany přírody o kterých se píše jinde, ale tak je už na redakci, co si sem chce dát a co ne. Vidět v tom nějaké konspirace může fakt jenom radikál vašeho ražení.

P.S. buďte rád, že jsem před 40 roky tahal kačera... teď pracuji i na váš důchodový život :-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.6.2023 19:26 Reaguje na Slovan
Každý dělal na někoho. Já na vaše prarodiče
a na vás možná vaše děti. To pane není zásluha, ale povinnost se postarat o staré občany, kteří už mají odpracováno. Pokud si myslíte, že si to nezasloužíme, tak nás
postřílejte a vás postřílejí vaši vnuci.
O tom, o čem se snažíte diskutovat si prve
prosím nastudujte a neuhýbejte od otázek,
které jsem vám položil. Přečtěte si mé
otázky z 28.6.2023 ve 21.42 a pokuste se prosím odpovědět, co je a co není plachost.
Jinak bláboly o hodných vlcích tu jsou stále, ale o těch, co napadají téměř denně stáda už
dlouho nic.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist