https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelsti-aktiviste-na-protest-proti-plytvani-vodou-zaplnili-jamky-na-golfu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělští aktivisté na protest proti plýtvání vodou zaplnili jamky na golfu

3.7.2023 18:01 | MADRID (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Klimatičtí aktivisté ve Španělsku zaplnili jamky na deseti golfových hřištích a zasadili do nich rostliny, aby upozornili na obrovské množství vody, které tento "elitářský způsob trávení volného času" spotřebovává v době, kdy v zemi pokračuje první letošní vlna veder. Informoval o tom zpravodajský server The Guardian.
 

Členové organizace Extinction Rebellion (XR) o své akci informovali ve videu zveřejněném v neděli a uvedli, že se zaměřili na hřiště v Madridu, Barceloně, Valencii, Baskicku, Navaře a na Ibize. Na záběrech je vidět, jak aktivisté zasypávají díry zeminou a sázejí sazenice vedle nápisů: "Pozor, sucho. Golfové hřiště uzavřeno v zájmu klimatické spravedlnosti."

V prohlášení organizace XR napsala, že akci provedla, aby "odsoudila plýtvání vodou při golfu uprostřed jednoho z nejhorších such v historii". Společnost uvedla, že golfová hřiště ve Španělsku spotřebují více vody než města Madrid a Barcelona dohromady, přičemž každá jamka vyžaduje více než 100 000 litrů vody denně na údržbu greenů.

"Nemůžeme dovolit, aby tento druh elitářského trávení volného času pokračoval," uvádí se v prohlášení. "Španělsko vysychá a venkov trpí milionovými ztrátami kvůli nedostatku vody pro úrodu - to vše kvůli zábavě, které se věnuje sotva 0,6 procenta obyvatel. Bohatí lidé a jejich koníčky, které pohlcují základní zdroje, jsou luxusem, jaký si nemůžeme dovolit."

Sucho sužuje celé Španělsko od ledna 2022, ale některé části země jsou nedostatkem srážek postižené hůře než jiné. Úřady v Katalánsku, které se potýká se suchem už více než tři roky, zavedly zákony zahrnující čtyřicetiprocentní snížení množství vody určené pro zemědělství, patnáctiprocentní pro průmyslové využití a snížení průměrné denní dodávky na obyvatele z 250 litrů na 230 litrů.

V květnu španělská vláda schválila plán v hodnotě 2,2 miliardy eur (asi 52,18 miliardy Kč) na pomoc zemědělcům a spotřebitelům při zvládání sucha, které ještě zhoršil nejteplejší a nejsušší duben v historii.

"Španělsko je zemí, která je na období sucha zvyklá, ale není pochyb o tom, že v důsledku klimatických změn jsme svědky mnohem častějších a intenzivnějších projevů sucha," uvedla ministryně životního prostředí Teresa Riberová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.7.2023 21:01
V tomto s aktivisty souhlasím, klidně mohou hrát golf na písku, bude to pro všechny stejné. A při té neskutečné spotřebě na jednu jamku to měli udělat už dávno. I tak mají spotřebu na obyvatele nehorázně vysokou, to má se šetřením pramálo společného.
Odpovědět

Radek Čuda

4.7.2023 14:05
Golf je jeden ze sportů, které mi tedy lautr nic neříkají, nicméně je potřeba se na to dívat i jako na byznys. Ny byznys, který tam živí značné množství lidí, což je v případě země se stabilně nejvyšší mírou nezaměstnanosti (v r 2021 14,8% ... https://www.czso.cz/csu/czso/ceska-republika-v-mezinarodnim-srovnani-jha3qx32lz). K tomu je potřeba si uvědomit, že ty greeny fakt nejde nechat přes léto uschnout ... to tam díky vedru beztak není moc sezóna ... a na podzim je párkrát pokropit a jet jakoby nic. A právě tehdy začíná sezóna, bo se tam právě díky teplu dá hrát i tehdy, kdy jinde v Evropě ne.
Plus je potřeba si uvědomit, že značná část hráčů je ze zahraničí, což jednak znamená příjmy na samotné hraní navazující (hotely, restaurace a tak dál), jednak to, že pro tyhle zahraniční hosty není většinou problém hrát jinde, mají letět do Špáňa nebo o kus vedle.

Ono je fajn tady psát o kratochvíli dekadentní buržoazie:-), ale ono v řadě zemí z podobných kratochvílí žije docela dost lidí (ze kterých žijí zase další). A pokud někdo hodlá nastoupit s genitální myšlenkou, že prostě by místo toho mohli/měli dělat něco jiného, tak by měl v reálu předvést, co by to mělo konkrétně být.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.7.2023 15:11 Reaguje na Radek Čuda
Všechno je to o zvyku. Plážový volejbal nepotřebuje ani palubky, ani trávu, vystačí si s písečným povrchem. Ten tým udržbářů by měl za úkol povrch upravit tak, aby na něm šel golf hrát. Tedy urovnat za pomocí speciálních bran, kam by nemohly, tak hráběmi. A to klidně i v průběhu hry, tak jak se uhlazuje led při curlingu.
Odpovědět

Viktor Šedivý

5.7.2023 13:25 Reaguje na Karel Zvářal
Ovšem těžko předpokládat, že se tam kvůli něčemu podobnému pohrnou davy bohatých hráčů.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.7.2023 15:24 Reaguje na Karel Zvářal
Trošku mi ten přístup připomíná snahy úřadů za totáče, kdy chtěli zlikvidovat tenis jako imperialistický sport a místo něj prosadit sport pro lidové masy zvaný gorodki. Naštěstí se to nepodařilo, takže jsme i za totáče mohli fandit takovým ikonám jako Kodeš, Hřebec, Navrátilová atd.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.7.2023 17:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Co to blábolíte? Kodeš vyhrál Wimbledon v 73, v tu dobu byly všude k vidění kurty, na nichž vyrostly další české legendy (Lendl, Mečíř, Navrátilová, Novotná, Mandlíková....). Také hokej a jiné sporty byly na vysoké úrovni. Ani náhodou nemíním golf zakazovat, z čeho jste to vyčetl? Ale vzhledem k suchu a nedostaku vody hrát na přirozeném povrchu, nezalívaném miliony litrů.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.7.2023 13:58 Reaguje na Karel Zvářal
Věřte tomu, že ještě dříve ty snahy byly. Golf a tenis byly imperialistické sporty a podle komunistů nebyly blízké lidovým masám. U golfu se jim to podařilo skoro dokonale, tenis odolal více.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.7.2023 15:20 Reaguje na Radek Čuda
Přesně. Jinými slovy - ekoteroristé sabotují španělskou ekonomiku.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.7.2023 09:43
Už jste se někdy zamysleli, proč na golfových hřištích nejsou krtince a nory hrabošů a křečků? No protože v té chemicky ošeřené trávě nežijí žížaly pro krtky a ta tráva hrabošům nechutná. Jsou to vlastně mrtvé zelené plochy pro pár zbohatlíků, protože pouhé členství v golfovém klubu si málokdo dovolí. Oko ekologa nedouka tak zatleská i zavlažování takových ploch pro
potěchu těch VIP, kteří rádi zainvestují i to zavlažování, protože kdo
lehce nabyl, rád lehce pozbude. Já bych na takové zavlažování nedal ani
korunu zvláště pak v místech, kde před tím byla polopoušť. Toto je tak
velké plýtvání vodou, že s těmito aktivisty plně souhlasím. Zavlažování
není veřejný zájem a v době nedostatku vody mají být od zdrojů vody
odstřiženy stejně, jako soukromé bazény a zalévání trávníků na zahradách.
Bohužel peníze jsou až na prvém místě i s tímto nešvarem zalévání hřišť
na úkor zemědělské půdy a veřejné zeleně.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.7.2023 14:04 Reaguje na Břetislav Machaček
Ta holfová hřiště jsou společnosti, které na sebe musí vydělat. Takže jsou ve zisku a ještě zaměstnávají hodně místních lidí - servis samotného hřiště, ubytovací služby, restaurační služby a podobně. Takže jsou pro místní ekonomiku doSt velkým přínosem. Napadlo VáS, že pokud by tam nebyla golfová hřiště, jednalo by se o suchopár, kde by pasáččci popoháněli stádečka ovcí a koz a místní ekonomika by byla na nule?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.7.2023 08:36 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A napadlo vás, že ta voda použitá na golfová hřiště někde
chybí? Ať již v podzemí z vrtů, nebo z řek, kde chybí rybám
a nebo z přehrad, odkud mohla raději zásobovat lidi a pole
vodou? Bydlíte v blízkosti Šilheřovic a kolikpak pracovních míst tam vytváří golf a kolik ostatní výletníci? Odhaduji
poměr tak 1:10. V utržených penězích to už ale bude 1:5 a
o to jde, protože hráči golfu nemají tak hluboko do kapsy
jako cykloturisté a návštěvníci z Polska. Co říkáte na ty
jedovaté trávníky bez krtinců a květin? Vám se to líbí?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist