https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spicar-green-deal-muze-byt-pro-ceskou-ekonomiku-prilezitosti-i-rizikem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Špicar: Green Deal může být pro českou ekonomiku příležitostí i rizikem

14.9.2021 00:56 | PRAHA (ČTK)
Česko musí podle Špicara například vyjednat, aby plyn mohl být přechodně využitý jako bezemisní zdroj energie.
Česko musí podle Špicara například vyjednat, aby plyn mohl být přechodně využitý jako bezemisní zdroj energie.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dopady takzvané evropské zelené dohody (Green Deal), tedy plánu Evropské komise, jak do roku 2050 udělat z Evropy klimaticky neutrální kontinent, můžou být pro českou ekonomiku příležitostí, ale i obrovským rizikem, které poškodí její konkurenceschopnost. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl viceprezident pro hospodářskou politiku a export Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Záležet bude podle něj na politické reprezentaci a jejím vyjednávání v EU.
 

Česko musí podle Špicara například vyjednat, aby plyn mohl být přechodně využitý jako bezemisní zdroj energie. "Je to celé mnohovrstevnatý problém," podotkl. Boj proti změnám klimatu je ale podle něj důležitý. Připomněl, že česká vláda mohla celý Grean Deal v roce 2019 jedním hlasováním vetovat. "Představa, že Green Deal pomůže nejprůmyslovější zemi v EU, kterou je Česko, považuji za překvapující představu," reagoval člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a hlavní ekonom Generali CEE Holding Miroslav Singer. Bývalý guvernér České národní banky Singer také míní, že česká politická reprezentace o celém problému nemá jasno. Není podle něj ještě jasno ani o dalších detailech návrhu. "Například studii o dopadech naplňování zelené dohody na inflaci jsem neviděl, i když zdražování produkce s jistotou přijde," dodal.

Z analýzy Barometr českého průmyslu, která byla zveřejněná v pátek a která vychází z dat získaných během 263 rozhovorů s klíčovými představiteli vybraných společností v červenci a srpnu, české podniky nyní nejvíce trápí malá dostupnost materiálu a komodit, nárůst cen vstupů a situace na trhu práce. "Stát neovlivní nedostatek čipů ani ceny logistiky. Může pouze částečně ovlivnit v dlouhodobém horizontu energetickou politiku země," uvedl v diskusi k barometru ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). "Stát musí tvrdě bránit české zájmy a postavit se doporučením úředníků v Bruselu," doplnil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Nová vláda musí podle něj okamžitě pokračovat v tendru na jádro, notifikaci obnovitelných zdrojů a prosadit uznání plynu jako zeleného zdroje energie.

Zelená dohoda pro Evropu představuje plán Evropské komise na ochranu klimatu. Ministři životního prostředí zemí Evropské se loni v prosinci mimo jiné shodli na podrobnostech takzvaného klimatického zákona, který EU zavazuje k výraznějším omezením emisí skleníkových plynů, než dosud plánovala. O konečné podobě normy, která počítá s redukcí zplodin do roku 2030 nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990, začnou státy od letoška vyjednávat s Evropským parlamentem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.9.2021 07:00
Zelená dohoda pro Evropu = infantilní plán , založený na ideologickém základě ,který je neslučitelný s realitou.

Na začátek několik čísel :
1) podíl HDP Evropské unie na globálním HDP trvale klesá , 1980=30% , současnost 16% a v r.2030 prognóza kolem 11%

2) Podíl EU na globálních emisích CO2 činí 9%

Green Deal znamená :
další ztrátu konkurenceschopnosti EU
hrozivý nárůst cen energií pro domácnosti (v dnešních cenách 9 CZK/kWh)
obrovské společné zadlužení a ztrátu sociální soudržnosti
razantní poškození životního prostředí

Představa, že OZE a vodíkové hospodářství nahradí fosilní energii a jádro během 10-15 let , je doslova představou chorého mozku a přinese neskonalé problémy.
Už jsme zapomněli kam vedla EU podpora na přidávání biosložek do paliva ?

Tento experiment =Green Deal= pod hlavičkou EU/USA skončí stejně neslavně jako jejich mírové působení v Afghánistánu. Utraceno přes dva bilióny $ za dvacet let a výsledek ještě horší než byla situace na začátku zavádění demokracie v této zemi.

Green Deal, česky Zelený úděl mírou vrchovatou naplňuje lidové rčení o vyhánění ďábla belzebubem.
Uvědomuje si vůbec ještě někdo, že Evropská komise je nikým nevolený orgán (kromě předsedy) a jde o pestrou směs naprostých laiků v oblasti energetiky, čemuž odpovídá i kvalita pamfletu GD?

Jednoznačně je zapotřebí tuto loď bláznů opustit "as soon as possible".

=====================================================================

V srpnu 2021 došlo k druhé nejnižší ztrátě ledu v arktickém moři za posledních 20 let. Hlavním důvodem bylo chladnější počasí v západní části Severního ledového oceánu, zpomalující tání mořského ledu v kanadských a aljašských oblastech.
-------------------------
Na meteorologických mapách se také dějí zajímavé věci,Skandinávie, pobaltský region, části východní Evropy a severozápadní Rusko tento víkend výrazně zasáhne masivní arktický "výbuch" .

Do Skandinávie začíná šířit silně prochlazený vzduch a přes víkend se postupně přesune přes baltský region směrem na jih.

V těchto oblastech budou teploty počátkem září mnohem nižší než obvykle , zejména ve Finsku, Estonsku a severozápadním Rusku. Velmi pravděpodobně téměř 15 ° C pod obvyklým průměrem.
Odpovědět
VK

Václav Kain

14.9.2021 09:13
Nejčistčí,nejlacinější a nejstabilnější je jádro ať si ti odborníci mektají co budou chtít.Iniciátoři Green Dealu jsou psychicky nemocní a podle toho by s nimi mělo být zacházeno.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist