https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolecnost-shell-chce-do-roku-2050-dosahnout-uhlikove-neutrality
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Společnost Shell chce do roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality

12.2.2021 01:50 | LONDÝN (ČTK)
V rozsáhlé revizi strategie Shell stanovil nové cíle ohledně nabíjení elektrických aut, zachytávání a ukládání uhlíku a prodeje elektřiny. Společnost se snažila ujistit investory, že se jí během přechodu k čistší energii podaří udržet výnosy.
V rozsáhlé revizi strategie Shell stanovil nové cíle ohledně nabíjení elektrických aut, zachytávání a ukládání uhlíku a prodeje elektřiny. Společnost se snažila ujistit investory, že se jí během přechodu k čistší energii podaří udržet výnosy.
Foto | Marc Rentschler / Unsplash
Britsko-nizozemská ropná společnost Royal Dutch Shell představila podrobný plán přechodu k čistší energii. Uvedla, že její emise uhlíku i produkce ropy už dosáhly vrcholu a dál budou klesat. Podnik hodlá uhlíkové neutrality dosáhnout v roce 2050. Ustupuje zároveň od strategie produkovat čím dál více ropy, které se držel desítky let, uvedla agentura Reuters.
 

Firma uvedla, že její produkce ropy se bude ročně snižovat o jedno až dvě procenta. Vezme-li se v potaz horní hranice tohoto rozmezí, do konce dekády klesne produkce Shellu o 18 procent. Produkce tradičních paliv by do roku 2030 měla být nižší o 55 procent.

V rozsáhlé revizi strategie Shell stanovil nové cíle ohledně nabíjení elektrických aut, zachytávání a ukládání uhlíku a prodeje elektřiny. Společnost se snažila ujistit investory, že se jí během přechodu k čistší energii podaří udržet výnosy. Zopakovala přitom svůj slib, že každoročně zvýší dividendu o čtyři procenta a začne odkupovat vlastní akcie, jakmile dosáhne stanovené výše dluhu.

Pozvolný přístup Shellu se liší od strategie konkurentů BP i Total, kteří chtějí svou kapacitu čisté energie zvyšovat rychleji. BP například hodlá do konce desetiletí snížit produkci ropy o 40 procent a investovat do nízkouhlíkových energetických technologií pět miliard dolarů (106,3 miliardy Kč) ročně. Shell má v plánu do této oblasti investovat dvě až tři miliardy dolarů ročně.

Shell uvedl, že jeho uhlíková náročnost do roku 2023 klesne ve srovnání s rokem 2016 o šest až osm procent, do roku 2030 o 20 procent, do roku 2035 o 45 procent a do roku 2050 o 100 procent.

Energie bude nadále hlavním faktorem podnikání firmy, která chce na konci desetiletí prodávat ročně 560 terawatthodin (TWh) elektřiny. To je dvakrát tolik než v současné době. Firma plánuje do roku 2025 rozšířit počet nabíjecích stanic pro elektromobily z nynějších 60.000 na půl milionu. Shell nedávno koupil nejrozsáhlejších síť dobíjecích stanic v Británii a dříve konstatoval, že se chce stát největší energetickou společností světa.

Na valné hromadě společnosti se letos k energetické transformaci vyjádří prostřednictvím poradního hlasování akcionáři.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

12.2.2021 14:47
Jak je to s uhlíkem a CO2 dnes? Mně na Ekolistu chybí nějaký článek o klimatu, loňské léto bylo u nás chladnější ,zima taky vypadá jak zima a dokonce když sleduji teploty v Austrálii , ve velkých městech nepřekračují 30°C což je divné , tedy kromě pouštího města Alice Springs, tam je horko stále, ale minulý rok tam bylo až 50°C . Tak by mě zajímalo který parametr v čupr přesných modelech klimatu odborníci změnili, že by pokles CO2 kvůli koronaviru ? ale absolutní množství CO2 v atmosféře nekleslo, naopak
jak se v tom má našinec vyznat
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.2.2021 15:11 Reaguje na vaber
není to složité. Loňský rok byl asi celosvětově zase nejteplejší v historii, jenže ty rozdíly jsou natolik minimální, že se to říci nedá. každopádně nijak nevybočoval z řady stále se oteplujícího klimatu. U nás patřil mezi 5 nejteplejších (především kvůli teplé zimě), jediná pozitivní změna je, že byl srážkově mírně nadnormální, většinou bylo zlikvidováno půdní sucho, vodní biance se výrazně zlepšila. Ale jinak nic nového, klimatická tragédie se blíží stále stejnou rychlostí, i když celosvětové emise CO2 mírně poklesly (nebo jsou stejné). Čína spustila víc uhelných elektráren, než zbytek světa.
Odpovědět
va

vaber

12.2.2021 16:26 Reaguje na Pavel Hanzl
pokles teplot v Austrálii v tomto létě je nepochybný a já bych chtěl vědět proč, asi znáte odpověd ,když to není složité
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

12.2.2021 20:38 Reaguje na vaber
Nejste trochu moc náročný na to "Pavel Hanzl". Letošní současné mrazy v Evropě a chladnější léto v Austrálii (než to loňské) jsou přece, podle "Pavel Hanzl", jasným důkazem oteplování klimatu, stejně jako loňský dešťový rok byl jasným důkazem 500letého sucha. Zase podle "Pavel Hanzl".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist