https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolek-fiducia-vyhlasil-soutez-na-ostravsky-hmyzi-mobiliar
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolek Fiducia vyhlásil soutěž na Ostravský hmyzí mobiliář

3.3.2021 16:15 | OSTRAVA (ČTK)
Organizátoři do akce chtějí zapojit i veřejnost, která bude moci v dílnách s umělci vyrobit hmyzí domky a odnést si je pak bezplatně domů na balkony či zahrady.
Organizátoři do akce chtějí zapojit i veřejnost, která bude moci v dílnách s umělci vyrobit hmyzí domky a odnést si je pak bezplatně domů na balkony či zahrady.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Spolek Fiducia vyhlásil veřejnou soutěž na Ostravský hmyzí mobiliář. Hledá umělce, kteří navrhnou osm velkých stanovišť a také zmenšené verze, které si budou moci zájemci v dílnách vyrobit. Ty si lidé mohou umístit na své balkony či zahrady, uvedla za organizátory Ilona Rozehnalová.
 

Do soutěže se mohou přihlásit umělci pocházející z Ostravy či ti, kteří ve městě působí. "Na osmi místech Ostravy vznikne během roku 2021 osm originálních kolekcí hmyzích domků, vytvořených ostravskými architekty, sochaři, umělci či designéry," řekla. Zájemci se mohou hlásit do 10. dubna. Vítězné návrhy vybere odborná porota.

Organizátoři do akce chtějí zapojit i veřejnost, která bude moci v dílnách s umělci vyrobit hmyzí domky a odnést si je pak bezplatně domů na balkony či zahrady. "Součástí projektu bude edukační kampaň zaměřená na záchranu hmyzu, která přinese odpovědi na otázky, proč hmyz ve městě potřebujeme a jak mu konkrétně v Ostravě může každý z nás pomoci," dodala.

Podle organizátorů hmyzí domek nemusí mít jen obvyklou a tuctovou podobu známou z hobbymarketů. "Naopak se s ním dá pracovat jako se zajímavým artefaktem, který kromě užitkové a vzdělávací funkce naplní rovněž roli estetickou. I v České republice již bylo realizováno několik uměleckých verzí hmyzích domků," uvedla Rozehnalová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

3.3.2021 16:33
A nebylo by lepší ty peníze využít smysluplnějším způsobem?
Odpovědět

Jirka Černý

3.3.2021 17:39 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To tak, vždyť by se tím provalilo že nic smysluplného neumí. Ono už ten nápad tahat si záměrně dřevokazný hmyz domu je perla. Ale někomu kdo žije v betonu to může připadat že je ho málo.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.3.2021 18:39 Reaguje na Jirka Černý
Tyhle domečky nejsou určeny ani tak pro dřevokazný hmyz, jako spíše pro hmyz, který může napomáhat při opylování kvetoucích rostin, jako jsou třeba včely samotářky. Já mám spíše obavu, aby estetické hledisko nepřevážilo nad hlediskem praktickým. Pak by se mohlo stát, že by se vyhodila hromada peněz za něco, čeho si potřebný hmyz ani nevšimne. Mohlo by to dopadnout jako když jeden můj kamarád vyráběl krmítko pro ptáky. Jeho dcera ho viděla u nás a fascinovalo ji, kolik ptáčků je u něj možno vidět. Tak si kamarád sehnal nářadí, materiál a udělal krmítko, které esteticky vypadalo nádherně. Mělo jedinou chybu. Nechodili mu tam ptáci. Nevím, jestli to bylo tvarem, nebo natřením. Ono totiž bylo červené. Samozřejmě jsem si neodpustil drobné špičkování ve stylu, že to se šetří na nové auto, když se škudlí i na ptácích. -)))
Odpovědět

Jirka Černý

3.3.2021 19:12 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Asi mám deformovaný pohled na věc osobou co si libuje že má vše kolem chalupy plné tesaříků. Jinak každý otevřený dřevník ať chcete nebo ne je magadomeček pro hmyz. Letos v cca 10 metrech dřeva bylo několik vos a něco jako vosy, ale co vše počtem válcuje jsou ty čínské berušky které jsou prý u nás nežádoucí, holka je chtěla na hraní a tak jich měla v jednu chvíli asi třetinu zednické fanky.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.3.2021 19:22 Reaguje na Jirka Černý
Problém je v tom, že na sídlištích se těch dřevníků moc nenajde.
Odpovědět

vladimír šmídl

8.3.2021 01:17 Reaguje na Jirka Černý
Ani drvodělka fialová (velká, černá, nápadná), která žije v děrách ve dřevě (i stavebním) není dřevokazná a leze jen do již existujících děr. Vyvrtal jsem do uschlého kmene višně (sucho minulých let) dvacet děr průměru od 3 do sedmi mm a osm
jich bylo osídleno (díra zakryta bílým pískem, který se nikde v okolí nevyskytuje, včela jej připraví ze zeminy).Pospěšte si, sezona co nevidět začíná.Poslední sezonu mi jabloň dala trs deseti jablek (není druhý strom v dosahu, jabloň je cizosprašná a lidé v okolí je vykáceli).Těch deset jablek je zřejmě práce jednoho hmyzáka, který se obtěžoval o něco dál, než ostatní. Nezapomeňte vysít kvetoucí rostliny.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist