https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-krnap-letos-podporila-peci-na-43-vzacnych-loukach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa KRNAP letos podpořila péči na 43 vzácných loukách

24.10.2019 00:27 | VRCHLABÍ (ČTK)
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) letos v rámci projektu Obnovný management krkonošských luk podpořila péči na 43 lučních lokalitách. / Ilustrační foto
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) letos v rámci projektu Obnovný management krkonošských luk podpořila péči na 43 lučních lokalitách. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Správa KRNAP
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) letos v rámci projektu Obnovný management krkonošských luk podpořila péči na 43 lučních lokalitách. Ve spolupráci s místními hospodáři se snaží v Krkonoších na loukách udržet bezlesí, na které se vážou cenné ekosystémy, sdělili zástupci Správy KRNAP. Správa KRNAP přes několik aktuálních projektů podporuje péči ve zhruba 120 lučních enklávách.
 

Podle mluvčího národního parku Radka Drahného šlo letos na podporu péče o 43 luk asi devět milionů korun. "V Krkonoších máme tři základní fenomény, arkto-alpinskou tundru, lesy a louky. Když se o louky nebudeme starat, zarostou a za několik desítek let by se z Krkonoše tento fenomén vytratil. Pokud je chceme zachovat, musíme o ně pečovat, tak, jak to dělali naši předkové," řekl Drahný.

Například jde o louky v oblasti Klínových, Friesových bud nebo v Modrém dole v lokalitě Studniční boudy. Péče o louky spočívá také v sekání trávy, pasení dobytka, odstraňování náletů, vláčení nebo v obnovování přehrážek, které mají zadržovat vodu v krajině. Na podzim hospodáři louky hnojí odleželým kompostem.

"Letos jsme podpořili péči na 43 lokalitách. Veliké díky patří především hospodářům, kteří péči o louky realizovali. Celková výměra luk v rámci zmíněného projektu je více než 360 hektarů," uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Příkladem aktuálního rizika pro krkonošské louky je šíření invazivní rostliny lupiny mnoholisté, známé také jako vlčí bob mnoholistý. Je původem ze Severní Ameriky, na krkonošské louky nepatří a vytlačuje původní luční druhy. Do volné přírody se šíří hlavně od chalup a zahrádek, jde totiž o oblíbenou okrasnou rostlinu. Její další šíření omezuje včasná seč, a to nejdéle v době, kdy začne kvést, aby nemohla vytvořit semena.

Projekt Obnovný management krkonošských luk spadá do Operačního programu životní prostředí a navázal na předloni ukončený šestiletý projekt Life Corcontica. Měl by stát 76,6 milionu korun a skončit v roce 2023.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.10.2019 16:03
No jo, dnes je louka vzácnost...
Odpovědět
LB

Lukas B.

25.10.2019 10:52
nejsem si aktuálně jistý, jestli ty dvě-tři tisícovky ročně na můj třičtvrtěhektar okolo chalupy jsou ausgerechnet z tohoto programu, ale jeden by plakal - kompostuji to. nikdo to nechce. nechci snad, aby si někdo přijel, posekal, nasušil, odvezl. stačilo by, aby si to někdo posekané a nasušené na kupě přikryté plachtou odvezl. ale vůbec nikdo to nechce. soused vedle co poseče a nasuší narve do seníku pro králíky, a zbytek (tak tři čtvrtiny) spálí. jó takhle kdybych to někomu přinesl až pod nos v únoru, kdy všichni roní krokodýlí slzy, že balík stojí dvě tisícovky, to by mi utrhali ruce...
možná proto je louka vzácnost.
Odpovědět
mr

29.10.2019 10:55 Reaguje na Lukas B.
Podobnou zkušenost jsem udělal kdysi dávno i já. Nakonec to vyletělo formou jisker a dýmu. Dnes je ale internet a podal bych na chovatelský server inzerát.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist