https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-bude-zrejme-nadale-vyplacet-rybarum-nahrady-za-skody-zpusobene-kormorany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát bude zřejmě nadále vyplácet rybářům náhrady za škody způsobené kormorány

15.12.2023 11:29 | PRAHA (ČTK)
Kormorán velký
Kormorán velký
Stát bude pravděpodobně i v příštích třech letech vyplácet rybářům náhrady za škody, které jim na rybách způsobili kormoráni. Prodloužení kompenzací přinese poslanecká novela zákona o odškodňování za nyní končící tříleté období, kterou schválil Senát. Předlohu dostane k podpisu prezident Petr Pavel.
 

Skupina poslanců ve zdůvodnění uvedla, že kormorán je kvůli dlouhodobé "neodůvodnitelné ochraně" ze strany EU i členských států stále přemnožený. Neexistuje podle nich předpoklad, že by se jeho populace v dohledné době snížila.

Někteří senátoři namítali, že prodlužování odškodňování je provizorním řešením. Poslanec Michal Kučera (TOP 09) za předkladatele poznamenal, že systémové řešení není jednoduché. Je podle něho možné jen na evropské úrovni, protože jde o tažné ptáky.

Stát obnovil odškodňování rybářů od roku 2018, i dvě předchozí předlohy se týkaly vždy tří let. "Předpokladem pro nastavení těchto přechodných období mělo být postupné snižování predačního tlaku kormorána velkého na rybí obsádky a odstraňování nejzávažnějších problémů spojených s jeho přemnožením v důsledku dlouhodobé a nedůvodné ochrany tohoto druhu v celé Evropské unii. Tento předpoklad však naplněn nebyl," napsali poslanci v důvodové zprávě nynější předlohy.

Náhrady podle ní zůstanou stoprocentní, stát by tedy mohl podle předkladatelů vyplácet odškodnění v průměru kolem 50 milionů korun ročně. Odhadované škody na rybách představují podle nich více než 100 milionů korun za rok. Kompenzace se ale týkají jen prokázaných přímých škod, tedy způsobených konzumací, nikoli nepřímých, vzniklých například poraněním a druhotným úhynem ryb.

Stát rybáře za škody způsobené kormoránem odškodňoval i v dřívější minulosti. Praxe skončila s dubnem 2013, kdy kormorán vypadl ve vyhlášce ze seznamu zvláště chráněných živočichů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

15.12.2023 12:48
Komédie na entou, že !

Také práce zelených.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

15.12.2023 13:31
S vyplácením souhlasím. Akorát by měl stát tyto prostředky vymáhat po zelených ekologistech z Duhy, ČSOP, ČSO a spol. Včetně exekuci osobních majetků.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.12.2023 13:41
Fraška. Kdo uhradí rybářům škody na vodních tocích?
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.12.2023 15:32
Jojo varovali myslivci,rybaři,lidí z terenu kam to jde.Tohle je dílo radoby ochranářu,ekologu.Když už nic tak aspon těm pomatencum zastavít přísun peněz ze statního cecku.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

15.12.2023 17:36 Reaguje na karel krasensky
1*.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.12.2023 08:09
Ke škodám způsobeným kormorány:
Každý kormorán sežere denně půl kila ryb, ale spoustu ryb jen poraní, takže ty pak někde uhynou bez užitku. Kdybychom počítali, že ten kormorán denně zabije kilo ryb, tak kolonie tisícovky kormoránů denně zabije tunu ryb A i tak velké kolonie v naší republice jsou. Když se Český rybářský svaz snaží dostat povolení k odstřelu, tak průměrná doba vyřízení trvá 13 měsíců, přičemž dopředu není jasné, zda to povolení bude uděleno. Pokaždé se totiž najde nějaká ekokreténská neziskovka, která do toho hodí vidle. A jednoduchými počty dojdeme k tomu, že za těch 13 měsíců ta kolonie kormoránů zabije zhruba 400 tun ryb. To je výlov celkem velkého rybníka. Přes to, že tito ptáci dělají v republice neskutečné škody, pořád se najdou ekokreténi, kteří je chtějí chránit.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.12.2023 10:00 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Poněkud nepřesné. U nás nejsou kolonie větší než cca 100 párů. celkově asi tak 600. 1200 kg/den je á 50 kč asi 24 milionů za rok. To je tedy asi cena 24 lepších aut. To by si snad mohla republika dovolit.
Problémy jsou jiné dva:
1.Na zimu přiletí asi 20 tisíc ptáků z Pobaltí a to je jiné kafé. A EU nedělá nic?
2.Nejsou hrazeny žádné škody na revírech ve volné přírodě jako řeky atd.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.12.2023 10:18 Reaguje na Slavomil Vinkler
Penězi nelze ochránit lipany, pstruhy, ostroretky a jiné
říční ryby. I kdyby se vyplácely náhrady za ryby z volných
vod, tak není v silách rybářů ty stavy ryb do nekonečna
doplňovat. V zimě, když zamrznou stojaté vody se predátoři
přesunou na vody tekoucí a po jejich pobytu se to dá srovnat
s otravou řeky, protože místně je zcela bez ryb. Při otravě
se hledá viník a požaduje se po něm pokuta. Při náletu
kormoránů je chodí viníci obdivovat a ještě dostávají na
svoji činnost příspěvky od státu. No není to paradox, že
otrava je správně nežádoucí, ale totální predace nikoliv?
Je to opět jedna z hloupostí z hlav ochranářů, kteří ale
zapomněli chránit i ryby a zvláště pak ty, které jsou už
mnohde vyhubeny. Selekcí při ochraně ikon na úkor celé
přírody páchají ten největší zločin na přírodě jako celku.
Je načase, aby se vlády ujali moudří lidé, kteří zatrhnou
podobné praktiky nedouků a potížistů. Já totiž pochopil o
co jim jde. Jde jim o likvidaci sportovního rybolovu na
našich vodách tím, že odradí rybáře ryby pouze chovat bez
možnosti lovu stejně, jak chtějí odradit myslivce od toho
samého
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

17.12.2023 08:53 Reaguje na Břetislav Machaček
Třídní boj a ideová nenávit je hlavní linií Marxismu- Leninismu. A ekologisti nenávidí jen rybáře a myslivce, ale i všechny další znalce. Očerňují a napadají i včelaře, zahrádkáře, chovatele.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.12.2023 10:37 Reaguje na Slavomil Vinkler
Informaci o tisícihlavé kolonii mám z televizního seriálu o rybách, který nedávno moderoval pan Jakub Vágner. Konkrétně se jednalo o díl o pstruhovi potočákovi a tato kolonie se nachází poblíž Prahy. Těch velkých kolonií je tam povícero. A co se týče té ceny za kilo, tak přidejte. Kde koupíte kilo kapra nebo pstruha za padesátikačku? A o těch řekách jsem psal výše, tak to nemíním opakovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist