https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-otevira-debatu-jak-ochranit-vodu-v-ustave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochranu vody by nově mohla zakotvit ústava

22.3.2019 07:45 (ČTK)
V současnosti chrání vodu stejně jako ostatní zdroje článek sedm ústavy, ve kterém se píše: "Stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství."
V současnosti chrání vodu stejně jako ostatní zdroje článek sedm ústavy, ve kterém se píše: "Stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství."
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstva zemědělství a životního prostředí zahájila debatu o konkrétních možnostech ústavní ochrany vody jako přírodního zdroje. Ministerstvo zemědělství zadalo analýzu možností úprav zákonů, sdělil ČTK mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. Dnes o tom na ministerstvu diskutovali ústavní právníci, zástupci úřadu vlády, Poslanecké sněmovny a státních podniků povodí.

 

"Voda je v současnosti chráněná stejně jako ostatní přírodní zdroje, tedy třeba písek nebo uhlí. Podle nás má být ale voda zájmem číslo jedna, je nejdůležitějším zdrojem, který musíme chránit pro nás i pro budoucí generace," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

V současnosti chrání vodu stejně jako ostatní zdroje článek sedm ústavy, ve kterém se píše: "Stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství." Ministerstva by chtěla, aby voda měla před jinými zdroji přednost.

"Je nezbytné, aby stát chránil, udržoval a zachovával svoje zdroje vody a vnímal vodu jako vzácnou a nenahraditelnou surovinu, neboť jde o strategický přírodní zdroj. Ukazuje se, že například v oblasti využití nerostných surovin je nezbytné zajistit, aby voda byla v rámci uplatňovaných veřejných zájmů zřetelnou prioritou," dodal Toman.

Zakotvení ochrany vody v ústavě podporuje i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). "Už před několika měsíci jsme proto zadali analýzu posílení ochrany vody Legislativní radě vlády, analýzy se stala jedním z podkladů pro dnešní jednání. Významu vody musí odpovídat i její stupeň ochrany v našich zákonech a ústavní ochrana se tak nabízí jako účinné řešení. Ostatně, inspirací nám mohou být moderní ústavy několika západoevropských zemí, které již rostoucí důležitost vody zohledňují," uvedl. Podle ministerstva zemědělství se nedávno objevila ústavní ochrana vody například na Slovensku.

Do budoucna chtějí zástupci státu s odborníky rokovat o tom, jestli by se měla upravovat přímo ústava, zavádět samostatný ústavní zákon, nebo jestli by se ochrana měla řešit ještě nějak jinak.

Ministr Brabec v únoru řekl, že na třetině území Česka jsou podzemní vody před začátkem jara ve stavu silného nebo mimořádného sucha, část obcí musí být zásobována vodou z cisteren. Stav komplikuje především skutečnost, že se Česko se suchem potýká nepřetržitě pět let. V řadě obcí tak vyschly studny, které v minulosti měly vodu i v dobách největšího sucha.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist