https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-eu-jednaji-o-mozne-klimaticke-podpore-chudsich-zemi-pred-cop27
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy EU jednají o možné klimatické podpoře chudších zemí před COP27

24.10.2022 15:13 | LUCEMBURK (ČTK)
Země Evropské unie se pokoušejí dohodnou, jak v době ekonomických dopadů ruské agrese na Ukrajině a energetické krize společně usilovat o plnění vyšších globálních klimatických závazků. Ministři životního prostředí unijních států se dnes snaží sladit přístup sedmadvacítky k nadcházející světové klimatické konferenci COP27, kde evropský blok hodlá přesvědčit zejména méně ekonomicky vyspělé země o potřebě snižovat emise. Podle místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse by EU mohla změnit svou dlouhodobou pozici a připustit debatu o odškodnění zemí postižených extrémními klimatickými jevy.
 

Evropský blok se tradičně spolu se Spojenými státy a dalšími západními zeměmi snaží přesvědčovat asijské či latinskoamerické státy o nutnosti omezovat emise skleníkových plynů. Unie to má v plánu i na listopadové klimatické konferenci v egyptském Šarm aš-Šajchu. EU však dosud nemá jednotnou pozici v otázce zpřísnění vlastních klimatických závazků, jejichž plnění má být příkladem pro ostatní. Některé unijní země chtějí podle diplomatů argumentovat přijetím klimatického balíčku Fit For 55, který vytyčuje pravidla pro dosažení nových emisních cílů k roku 2030. Část států ale nechce s ohledem na současnou energetickou krizi předjímat, zda se cíle podaří splnit.

"Doufám, že uzavřeme jednání úspěšně a naše ambice budou naplněny," řekla při příchodu na ministerskou schůzku ministryně životního prostředí Anna Hubáčková, která jednání za české předsednictví Rady EU řídí. Státy nejsou podle ní zatím zcela jednotné v otázkách národních klimatických cílů a v závazku postupného ukončení těžby uhlí.

Ministři řeší také téma finanční podpory zemí, které chtějí získat pro klimaticky odpovědnou politiku. Podle Timmermanse je ve hře i to, že unie připustí odškodnění pro země trpící následky záplav a dalších jevů, které podle vědců souvisejí s globálním oteplováním.

"Podle mě je důležité, aby EU hrála tuto roli," řekl dnes Timmermans. Unie podle něho předloží "nápady", jak v otázkách "ztrát a škod" uspokojit méně hospodářsky vyspělé země. Unijní země by se podle diplomatů mohly shodnout na tom, že připustí debatu o tomto dosud odmítaném tématu, o případných vlastních závazcích však zatím nehovoří.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

24.10.2022 15:46
"Podle Timmermanse je ve hře i to, že unie připustí odškodnění pro země trpící následky záplav a dalších jevů, které podle vědců souvisejí s globálním oteplováním."

Copak s připuštěním, s tím problém nemám ... ale Z čeho by to chtěl Frans cálovat, to by mne zajímalo.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.10.2022 16:09 Reaguje na Svatá Prostoto
Už jsem na to přišel! Půjčíme si! To se vyloženě osvědčuje

... https://www.euro.cz/clanky/boj-s-drahymi-energiemi-stoji-evropu-stovky-miliard-eur-hrozi-dluhova-krize-varuji-analytici/?utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.10.2022 17:51 Reaguje na Svatá Prostoto
A co kdyby ty následky platily země, které to způsobují? Především Čína?
Odpovědět
va

vaber

25.10.2022 08:43 Reaguje na Pavel Hanzl
především USA a Evropa ty vypustily nejvíce,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.10.2022 20:27 Reaguje na vaber
Evropa dělá sotva 11% Amíci přes 25% Čína přes 50%.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.10.2022 12:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Ehm ... nechci vám brát iluze, ale jak je to nápad hezký, tak si nejsu úplně jist, že k tomu toho staronového šéfa těch jejich komoušů, který tam zjevně hodlá bejt do smrti, Frans ukecá.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

24.10.2022 17:13
A nejsou náhodou ty chudší "bohatší" když se započte ten dluh, co mají ti jenž chtějí kompenzovat.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.10.2022 17:54
Waren Buffet "věštec z Omahy" legenda mezi americkými investory již připravuje mld. $ , aby levně nakoupil krachující evropské firmy.

Ministryně financí Sigrid Kaagová informovala ve středu dopisem Veru Bergkampovou, předsedkyni dolní komory nizozemského parlamentu, že během několika týdnů předloží poslancům důvěrný souhrnný scénář příprav na krizi eura. Podle RTL Nieuws pokud euro ztratí (téměř) celou svou hodnotu, nelze za něj už prostě nic koupit. "Podniky už nezískají úvěr, dovoz je zcela nemožný a banky se hroutí. Ve snaze tomu co nejvíce zabránit, existuje dokonce plán na znovuzavedení vlastní měny, řekněme guldenu 2.0," píše server.
--------------------------
Nějak to do sebe začíná zapadat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.10.2022 22:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Fakt dobrý, vy vyštracháte vždy největší cypoviny z nejobskurnějších zdrojů a vybíráte jen ty, které vám sedí do neméně obskurních názorů. Takže vám to do sebe zapadá, bo to nemůže nezapadat.
A proč Buffet nekoupí za pár šupek Gazprom? Ten samý, který se ještě v létě chlubil neskutečnými miliardami zisku?
Takový kšeft v Evropě nemá šanci udělat!!!!

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/putin-rusko-gazprom-rusky-plyn-akcie-energie-valka_2210221837_har

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist