https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-eu-se-chystaji-zavadet-klimaticky-plan-evropske-komise
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy EU se chystají zavádět klimatický plán Evropské komise

20.12.2019 00:30 | BRUSEL (ČTK)
Státy Evropské unie čeká příští rok schvalování prvních zásadních norem souvisejících s přechodem k ekologicky udržitelnému hospodářství. / Ilustrační foto
Státy Evropské unie čeká příští rok schvalování prvních zásadních norem souvisejících s přechodem k ekologicky udržitelnému hospodářství. / Ilustrační foto
Foto | Jai79 / Pixabay
Státy Evropské unie čeká příští rok schvalování prvních zásadních norem souvisejících s přechodem k ekologicky udržitelnému hospodářství. Ministři životního prostředí se včera v Bruselu shodli na tom, že klimatický plán Evropské komise může být velkým přínosem, je však potřeba omezit jeho možné dopady na některé regiony. Novinářům to po jednání sdělilo několik členů vlád unijních zemí.
 

Ministři včera poprvé debatovali o takzvané Evropské zelené dohodě, jejíž podrobnosti představila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová minulý týden. Plán týkající se řady oblastí od energetiky přes automobilový průmysl až po zemědělství má podle ní obsahovat 50 kroků, které by do roku 2050 měly přispět k dosažení klimatické neutrality.

"Včerejší diskuse ukázala, že udržitelnost musíme dostat do centra veškeré unijní politiky," prohlásila po jednání finská ministryně životního prostředí Krista Mikkonenová, podle níž má zpřísnění klimatických závazků podporu velké části členských zemí.

Český ministr Richard Brabec podotkl, že některé státy včetně Česka plán komise sice podporují, chtějí však mít jistotu, že jim Brusel bude schopen pomoci s "astronomickými náklady" na přechod k čistým technologiím. "Já myslím, že si v této chvíli ještě ani neumíme představit, jak velké budou," podotkl Brabec. ČR a další země chtějí podle něho co nejdříve znát podrobnosti o fondu, který hodlá komise vyhradit na podporu regionů závislých na fosilních palivech. S jeho pomocí plánuje von der Leyenová do těchto oblastí dostat v příštích letech investice až ve výši 100 miliard eur (2,5 bilionu korun).

Brabec prohlásil, že na členské země se začne hned zkraje příštího roku valit "lavina ekologické legislativy" týkající se řady oblastí od energetiky přes zemědělství po dopravu.

Mezi první zásadní opatření bude podle von der Leyenové patřit návrh normy zavazující unii ke klimatické neutralitě v polovině století či vytvoření zmíněného fondu.

Kromě dlouhodobé klimatické strategie včera ministři jednali o plánu, jak zastavit úbytek druhů živočichů a rostlin ve volné přírodě. Shodli se na tom, že EU bude lídrem ve světovém boji proti ztrátě biodiverzity a za obnovení ekosystémů. Podle ministrů je nutné přijmout celosvětovou strategii, neboť v současnosti hrozí vyhynutí přibližně milionu živočišných a rostlinných druhů, jejichž celkový počet je odhadován až na dvě miliardy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

20.12.2019 09:04
Tak to jsem si myslel,že vypitka Junckera nikdo nepřekoná a to jsem se ošklivě spletl.Tahle vyschlá německá křížala je mnohem nebezpečnější.Pokud dokonale zlikvidovala Bundeswehr,tak to tak moc nevadilo,ale ona nyní s stejnými jako je ona sama bude likvidovat ekonomiku Evropy,což se dotkne všech občanů.Ceny vyletí nahoru a životní úroveň poletí opačným směrem.Všichni kteří tomu likvidačnímu nesmyslu věří a tyjí z něho tomu tleskají.Jen abychom bohužel jednou neříkali,že RVHP proti současným evropským nikým nevoleným vůdcům byl ráj.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

20.12.2019 11:49
Plánování k roku 2050 to se dělá lehce. Ale ten fond je již skoro vidět a na ten se budou soustředit supy. Mám pocit, že Brabec a jeho skvadra je jedním ze supů. Vynikající příležitost rozdávat prachy a tím získávat vliv a třeba i voliče. Že z toho nic užitečného nevznikne to jen tak mimochodem.
Odpovědět
VK

Václav Kain

20.12.2019 14:43 Reaguje na Vladimír Hošek
Oni začínají už nyní.Do roku 2050 chtějí mít bezuhlíkovou Evropu.Oni vědí, že je to naprosté šílenství,ale musejí občany strašit aby je mohli obírat o peníze.Nic jiného nemá smyslu v tom hledat.
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.12.2019 09:14
Bude třeba tomu házet co nejvíce klacků pod nohy a písku do zubatých koleček. A připravovat se na odchod z EU.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist