https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-eu-se-shodly-na-snizeni-limitu-pro-vyskyt-azbestu-na-pracovisti?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy EU se shodly na snížení limitu pro výskyt azbestu na pracovišti

9.12.2022 01:12 | BRUSEL (ČTK)
Azbest se v minulosti hojně využíval ve stavebnictví vzhledem ke svým vynikajícím izolačním vlastnostem. Později se však ukázalo, že je rakovinotvorný. Zejména při narušení materiálů obsahujících azbest dochází k uvolnění škodlivých vláken.
Azbest se v minulosti hojně využíval ve stavebnictví vzhledem ke svým vynikajícím izolačním vlastnostem. Později se však ukázalo, že je rakovinotvorný. Zejména při narušení materiálů obsahujících azbest dochází k uvolnění škodlivých vláken.
Nejvyšší přípustný výskyt azbestu na pracovištích v Evropské unii by se měl snížit na desetinu hodnot povolených v současnosti. Shodli se na tom ministři práce a sociálních věcí členských zemí, podle nichž by se zároveň měla modernizovat metoda zjišťování množství azbestu v materiálech. O konečné podobě normy budou členské státy vyjednávat s Evropským parlamentem.
reklama

 

"Lepší ochrana pracovníků před rizikem představovaným azbestem povede k záchraně životů. Členské státy EU musí radikálně omezit vystavení lidí na pracovištích nebezpečí azbestu a já jsem rád, že jsou k tomu připraveny," prohlásil český ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který za české předsednictví ministerské jednání vedl.

Povolený limit azbestu na pracovišti by místo dosavadních 0,1 vlákna na centimetr krychlový měl být 0,01 vlákna. K počítání vláken by se měly začít používat vyspělejší a přesnější metody, konkrétně elektronové mikroskopy. Na zavedení tohoto postupu budou mít unijní země sedm let.

Azbest se v minulosti hojně využíval ve stavebnictví vzhledem ke svým vynikajícím izolačním vlastnostem. Později se však ukázalo, že je rakovinotvorný. Zejména při narušení materiálů obsahujících azbest dochází k uvolnění škodlivých vláken, jejichž vdechnutí může vyústit například v rakovinu plic. Používání azbestu je v EU zakázáno od roku 2005.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist