https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studenti-ze-120-zemi-budou-protestovat-za-lepsi-ochranu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studenti ze 120 zemí budou protestovat za lepší ochranu klimatu

24.5.2019 00:33 | BERLÍN (ČTK)
V desítkách zemí po celém světě dnes budou studenti znovu stávkovat a demonstrovat za lepší ochranu klimatu v rámci iniciativy Fridays for Future (Pátky pro budoucnost). / Ilustrační snímek
V desítkách zemí po celém světě dnes budou studenti znovu stávkovat a demonstrovat za lepší ochranu klimatu v rámci iniciativy Fridays for Future (Pátky pro budoucnost). / Ilustrační snímek
V desítkách zemí po celém světě dnes budou studenti znovu stávkovat a demonstrovat za lepší ochranu klimatu v rámci iniciativy Fridays for Future (Pátky pro budoucnost). Mladí lidé od loňského září v pátečních dnech stávkují po vzoru šestnáctileté Švédky Grety Thunbergové. Na dnešní akci aktivisté na webu www.fridaysforfuture.org iniciativy do čtvrtečního večera registrovali 1623 protestů ve 119 zemích včetně Česka.
 

"Lidé mají podle všeho úžasnou schopnost na hrozné věci zapomínat a vést dál každodenní život. Dospělí ale musí začít jednat," řekla agentuře Reuters 16letá Helena Marschallová, která koordinuje protest ve Frankfurtu, finančním centrum Německa.

"Jestliže teď nezačneme jednat, brzy dosáhneme bodu zvratu našeho klimatického systému a potom už nebude cesty zpět," dodala Marschallová, která na čtvrteční výroční schůzi vedení Deutsche Bank lobovalo za to, aby se společnost zbavila podílů v odvětvích, která znečišťují životní prostředí.

Za aktivnější přístup politiků k ochraně klimatu a snižování emisí budou v České republice protestovat školáci ve zhruba 15 městech. V Praze se středoškoláci podobně jako v březnu a na začátku května sejdou dopoledne na Malostranském náměstí.

Organizátoři protestu v ČR tentokrát podle jejich zástupce Petra Doubravského pozvali na stávku zástupce každého poslaneckého klubu, aby přednesli krátký projev. Podle středoškoláků by politici měli začít řešit klimatické změny s vědci a prosazovat aktivní opatření ke snižování emisí. Vláda sice v březnu po jejich první stávce informovala Poslaneckou sněmovnu o svém postoji k těmto věcem, z jednání ale podle zástupců protestujících nevyplynulo nic konkrétního.

Thunbergová se v srpnu loňského roku rozhodla každý den sedět před švédským Parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí. Po švédských všeobecných volbách pokračovala ve stávkách každý pátek. Švédští levicoví poslanci ji za to nominovali na Nobelovu cenu za mír.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

24.5.2019 11:38
Doufám, že užiteční idioti se někdy doví komu sloužili a kým byli podvedeni.
Odpovědět
ig

24.5.2019 12:57 Reaguje na Vladimír Hošek
Obávám se, že nikoliv. Na základě analogie s lidmi, kteří jako mladí v padesátých letech nadšeně budovali socialismus si myslím, že to nepochopí nikdy. Mluvil jsem s více takovými lidmi a ti ještě po desítkách let donekonečna obhajovali myšlenku socialismu a kolektivního vlastnictví a tezi, že kdyby byli lidi lepší, všechno by se povedlo :-) Teď už to popírání chyby tváří v tvář jasným důkazům o opaku má i svoje jméno, Dunningův-Krugerův jev, který je zdokumentovaný v různých situacích. Zjevně to tedy není nic co by se dělo jen v souvislosti se socialismem :-)
Odpovědět

Lenka Č.

24.5.2019 15:31 Reaguje na
Ano? Byli to právě studenti, kteří byli v čele 17.11.1989, studenti hráli velkou roli v protinacistickém odboji, a takhle by se dalo pokračovat dál. Rozhodně bych si netroufla odsoudit ani jednoho studenta za jeho názory a za projevení odvahy. To má být špatné, že se snaží řešit svou budoucnost?
Odpovědět
ig

24.5.2019 16:31 Reaguje na Lenka Č.
To je přeci v pořádku, studenti jsou vždycky proti establishmentu. Jenže ten establishment se pokaždé trochu liší. Někdy jsou to náckové nebo komouši a někdy více-méně neškodní páprdové. Naposledy když bojovali proti páprdům, tak bojovali na straně komunistů a všichni víme jak to dopadlo. Teď bojují zase proti páprdům a pravděpodobně nevybojují nic důležitého (protože pořád lepší když bojují za neškodné nesmysly, než kdyby třeba opět požadovali vládu radikální levice), ale pošklebovat se jim snad můžu?
Odpovědět
RS

Roman Salátek

24.5.2019 18:13 Reaguje na Lenka Č.
Je zajímavé jak jim stačí pár prázdných pojmů. Onálepkovat druhé a vlastně se vůbec nemusí snažit věcně obhájit svůj názor. Tyto lidé poučují jak vést konstruktivní dialog, jak argumentovat podloženými fakty? Jdeme příkladem těm mladým, máme být na co hrdi.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.5.2019 10:27 Reaguje na Lenka Č.
Zrovna v protinacistickém odboji studenti žádnou roli nehráli. Nevím o tom, že by nějaký student byl významný partyzán, nebo že by vyhozením stožáru elektrického vedení nebo vlaku do vzduchu nebo jinak významně sabotoval tehdejší nacistický režim. Ani nevím o tom, že by se studenti nějak účastnili povstání na konci války.
Pokud za studenty nepovažujete učně, 14 - 15 letí učni v Tatrovce na začátku války sypali písek do oleje a přesekávali trubky, což byl vedle zájmu o tiskárnu na protinacistické letáky důvod, proč na začátku války museli utéct do Beskyd do lesů a stali se z nich potom takzvaní Štramberští partyzáni.
Věci kolem Jana Opletala nebyl odboj, ale pouhý protest.
Odpovědět
DF

Daniel Fiala

24.5.2019 12:35
Na jedné straně nám kůrovcový "požár" devastuje nejvýkonnější chladicí systém, který máme v ČR k dispozici (a z velké části i v ruce). Na druhé straně stovky mladých volají po nápravě přehřívajícího se klimatu. Paradox? Schizofrenie? Nebo příležitost?
Kéž by se tyto dva vektory, strany jedné mince, poznaly! Stačí tak málo …
Odpovědět
ig

24.5.2019 12:58 Reaguje na Daniel Fiala
Nestačí, protože to je ideologický spor, nikoli vědecký :-)
Odpovědět
RS

Roman Salátek

24.5.2019 18:17 Reaguje na
Ano s tím musím souhlasit. Je to ideách. O nastavení pravidel. Pak by se to mělo začít řešit. Už Klas tady zhasnul a jak to dopadlo. Pravidla musí být a z toho se mají odvíjet všechny ostatní aspekty společnosti.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

24.5.2019 20:28
Super, jen tak dál. Praha 7 už klimatickou nouzi vyhlásila, možná se jí dočkáme i v celé Praze a postupně i v CR.
není proč upírat mladým na jejich budoucnost. Mají mou plnou podporu.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.5.2019 08:32 Reaguje na Katka Pazderů
Praha 8 poskytne humanitární pomoc a bude přijímat klimatické uprchlíky z Prahy 7.
Odpovědět
MM

Marta Malá

25.5.2019 22:52
Je někdo schopen vysvětlit, proč neprší z takových mraků, z jakých dříve vždy pršelo? Proč neprší z tmavých těžkých mraků napitých vodou?
Je někdo schopen vysvětlit, proč se třeba tlakový výše drží řadu týdnů západně on Anglie a nepustí z atlantiku žádnou vláhu? Proč nepršelo v Anglii celé léto v roce 2016? Proč je sucho a neprší v Indii, obklopené oceánem, ale normálně prší v Rusku, které je v hlubokém vnitrozemí?
Odpovědět
ig

26.5.2019 00:07 Reaguje na Marta Malá
Ani nevím, že by v poslední době ze stejných mraků míň pršelo, ale je-li to tak, podívejte se na internet. Zkusil jsem to a vypadla na mě spousta teorií. Zaujal mě třeba pokles množství industriálního prachu a dýmu z topenišť a tím i úbytek nukleačních jader. Dobrý paradox :-) Nebo srážkový stín větrných elektráren. Imho blbost, ten sice opravdu existuje, ale má daleko menší rozsah. Kolísání množství meteorického prachu (nukleační jádra opět ve hře). Máte hned tucet rozumně znějících teorií, mnohé z nich dobře statisticky prokázané, jen si vybrat. A nikdo neví, která je správná. Přesto ovšem všichni vědí, že za to může člověk :-)
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.5.2019 10:39 Reaguje na
S tím prachem to může být pravda. Třeba ke konci socíku tady v MS kraji začínaly letní bouřky většinou nad Ostravou a většinou v pátek až sobotu. Jako že se postupně průmyslem nasytilo ovzduší prachem a kritickou hodnotu to nad Ostravou obvykle přesáhlo ke konci týdně. Bouřky, jak překročily hranice Ostravy libovolným směrem, tak slábly a nad hory se třeba ani nedostaly.
Dnes to je opačně, pokud nějaké bouřky s příslušnými srážkami vznikají, je to obvykle nad horami a do Ostravy se dostanou až potom, co nad horami pořádně zaprší.
Jediné, co zůstává, je to překročení limitu prachu, protože vždycky, jak se (na úkor někoho či něčeho) zlepšilo ovzduší a začalo by "hrozit" , že by na Ostravsku problémy s prachem defakto nebyly, "prachoví ostravští alarmisté" promptně zpřísnili limity. Aby byl pořád kolem ovzduší nějaký rozruch a oni měli práci. Limity jsou dnes asi 30 krát přísnější než za socíku, přitom rozruch "prachových alarmistů" kolem kvality ovzduší na Ostravsku a příslušná propaganda je stále stejná.
Odpovědět
MM

Marta Malá

25.5.2019 23:00
Studentka Thunbergová, podle toho článku, "se v srpnu loňského roku rozhodla každý den sedět před švédským Parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí."
1) Seděla a seděla, ale nad hlavu se nepodívala, aby přemýšlela o tom, proč z deš´tových mraků neprší.
2) Kdyby místo záškoláctví studovala klimatologii, muselo by jí zarazit, proč nastaly tak velké změny klimatu a tak rychle (během pár let) - to je v rozporu s přírodními zákonitostmi. To, že teplota globálně stoupne o půl stupně, nemůže vést k tomu, že se západně od Evropy nad Atlantikem drží vysoký tlak řadu týdnů (což je velmi neobvyklé - nikdy dříve to nebylo tak dlouho) a tím zabraňuje příchodu vlhkého vzduchu (a srážek) od Atlantiku do Evropy. A proč přitom v Rusku normálně prší - když naopak v Indii, v Austrálii, v Africe, v Evropě jsou sucha a téměř neprší? Nad tím by se měla zamyslet nejen studentka Thunbergová, ale každý, kdo si uvědomuje, že ta sucha vedou svět ke genocidnímu hladomoru !!!
Odpovědět
JM

Josef Mozek

26.5.2019 11:29
V omezení emisí bych věděl, jak začít. Sebrat studentům veškeré slevy na dopravu, naopak by platili podstatně vyšší jízdné, než pracující. Ubylo by velké množství spojů - autobusy, vlaky , MHD - za rok obrovské množství snížených emisí. S přebytkem energie, který mají, můžou do školy chodit pěšky nebo na bicyklu, rovněž takto mohou provozovat turistiku. K tomu ušetřené peníze státu.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.5.2019 13:41 Reaguje na Josef Mozek
Já se obávám, že by začali jezdit auty. Ovšem do 5 - 10 let to může být jinak, protože zase pokud se prosadí příslušné ekologické limity dané nazelenalými bruselkými úředníky, klasická auta i nové elektromobily se stanou tak drahé, že na ně studenti nebudou mít. Ale i běžní pracující.
Potom se možná navrátí situace jako za socíku, kdy na ježdění autem měla jen menšina nejlépe placených nebo nadšenci, co si utrhovali od úst a většina běžného dělnictva a studentstva se tlačila v autobusech a vlacích.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.5.2019 13:25
Už jsem napsal jinde, že na zelené a jejich zelené výmysly a fantazmagorie musíme dávat velký pozor. Ona totiž naše současná ekonomická pozice EU regionu, na jednom z předních míst světové ekonomiky není žádná konstanta, je podmíněna čistě jen okamžitým výkonem ekonomiky a průměrným ekonomickým výkonem za posledních několik let, jinak ničím. Stačí krátkodobý ekonomický propad daný realizací těch zelených fantazmagorií v jejich plné šíři, umocněný ještě současným zadlužením Evropy a máme tady mnohaletou krizi nebo dokonce ekonomický kolaps trvající mnoho let. Který se bude jednostranně týkat jen těch zemí, kde zelená ideologie vyhrála, jiné se budou nerušeně dál rozvíjet. Klidně potom za 10 - 15 let můžeme zjistit, že Evropa a celá slavná EU si přehodila pozice s Čínou, Indií, Brazílií či jinými v současné době se rychle rozvíjejícími státy. A potom oni budou na špičce, oni budou produkovat technickly složité výrobky pro celý svět a my budeme rozvojové země. K nám do Evropy budou jezdit vykupovat naše přírodní bohatství, ložiska surovin, které tady ještě zbyly, zemědělské produkty, budou k nám jezdit stavět levné robotárny s ekologicky špinavými výrobami a diktovat nám tak třeba i v té oblasti životního prostředí, protože nás prostě přeplatí. Jak to už dnes Čína dělá s africkými státy, kde úspěšně konkuruje západnímu světu v získávání nerostných zdrojů pro své výroby i třeba v získávání půdy pro pěstování potravin pro sebe.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.5.2019 13:31
Jací to jsou lidé, kteří protestují, hodně napoví třeba i tento článek, navazující video a nakonec i celá diskuze pod tímto článkem.
http://www.osel.cz/10498-diskuze-s-organizatory-stavky-pro-klima.html
Třeba se to změní, ale zatím to vypadá, že tito protestující jsou omyl naší lidské společnosti, škodíci, kteří pokud by se jim povedlo prosadit, povedou tuto společnost do stagnace a zániku.
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.5.2019 08:21
Už se provalilo, že studenti ve Švédsku jsou na "stávky" honěni násilím a pod hrozbou postihu. Viz
https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/ucitele-podporujeme-nase-studenty-v-klimatickych-stavkach
(v diskusi).
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist