https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-hospodarske-ztraty-nasledkem-zmeny-klimatu-za-30-let-stouply-o-250-pct
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Hospodářské ztráty následkem změny klimatu za 30 let stouply o 250 procent

9.6.2022 16:05 (ČTK)
Přírodní katastrofy vedly za 30 let k 3,6násobnému nárůstu pojištěných škod a dvounásobnému nárůstu nepojištěných škod. Ilustrační foto
Přírodní katastrofy vedly za 30 let k 3,6násobnému nárůstu pojištěných škod a dvounásobnému nárůstu nepojištěných škod. Ilustrační foto
Hospodářské ztráty způsobené změnou klimatu se ve světě za poslední tři desetiletí zvýšily o 250 procent. Přírodní katastrofy vedly za 30 let k 3,6násobnému nárůstu pojištěných škod a dvounásobnému nárůstu nepojištěných škod. Vyplývá to ze zprávy společností Capgemini a Efma, podle níž změny klimatu negativně ovlivňují pojišťovnictví.
 

Změnu klimatu řadí podle ní mezi své hlavní obavy 73 procent pojistníků. Pojišťovny reflektují obavy svých zákazníků. Přibližně 40 procent z nich řadí změnu klimatu mezi své hlavní priority, vyplývá z ní.

Pojišťovny budoucnosti začlení podle zprávy do svých obchodních modelů strategie zmírňování klimatických rizik. K vytvoření odolných obchodních modelů zaměřených na zákazníky jsou nutné zásadní změny, ukázala. Studie zjistila, že více než 80 procent individuálních a malých komerčních klientů pojišťovnictví si uvědomuje klimatické vlivy a v posledních 12 měsících přijalo alespoň jedno klíčové udržitelné opatření.

Pojišťovny, které chtějí odolat klimatickým změnám, musí podle firmy Capgemini přehodnotit své vlastní obchodní modely a vyvážit prevenci rizik s jejich řízením. Závěry zprávy naznačují, že 'rámec odolnosti vůči změně klimatu' je klíčem k vybudování potřebných schopností v měnícím se rizikovém prostředí. Pojišťovny by měly přehodnotit stávající modely hodnocení rizik, zavést prevenci rizik ve velkém a prosazovat udržitelné investiční a upisovací strategie, vyplývá z ní.

"Dopad klimatických změn nutí pojišťovny, aby posílily a hrály větší roli při zmírňování rizik. Ty, které se prioritně zaměří na udržitelnost, budou činit chytrá dlouhodobá obchodní rozhodnutí, jež pozitivně ovlivní jejich budoucí význam a růst," uvedl ředitel Capgemini ČR řekl Ondřej Valvoda.

Capgemini je globálním lídrem v partnerství se společnostmi při jejich transformaci a řízení jejich podnikání. Je to organizace s 325 000 členů týmu ve více než 50 zemích. V ČR patří Capgemini mezi významné poskytovatele služeb v informačních technologiích. Efma je globální nezisková organizace založená v roce 1971 bankami a pojišťovnami, která usnadňuje propojení osob s rozhodovacími pravomocemi v oblasti finančních služeb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

9.6.2022 19:27
Pokud nejsou na druhé straně vah hospodářské zisky ze změny klimatu, tak se jedná o nesmyslný údaj, která neříká vůbec nic o tom, jestli s oteplením získáváme, nebo ztrácíme.
Historie nám říká, že ochlazení znamenalo bídu a teplé periody byly obdobím hojnosti. A současná teplá perioda se tomuto vymyká?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.6.2022 22:11 Reaguje na Richard Vacek
Samozřejmě. Teplejší periody byly výhodné pro Evropu a hlavně pro její severní část.
Tohle je ale globální změna a zkuste se podívat, jak je Evropa velká.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

10.6.2022 09:09 Reaguje na Pavel Hanzl
No a když se podívám, kde se má hlavně oteplovat, tak to je ve vyšších zeměpisných šířkách - tedy tam, kde je to prospěšné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2022 15:56 Reaguje na Richard Vacek
Nebo taky v Indii a Austrálii, kde se už nedá existovat prakticky vůbec.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

10.6.2022 16:38 Reaguje na Pavel Hanzl
https://hnonline.sk/svet/96023101-nadejne-spravy-z-australie-pre-svet-krajina-ma-vyhliadky-na-rekordnu-urodu-psenice

Síce sa tam už dnes nedá existovať, ale 3 rok po sebe majú rekordnú úrodu pšenice. Ako je to možné?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.6.2022 19:07 Reaguje na Vladimir Mertan
To nie je preca složité. Ta vedra byla v jiných oblastech, než se pěstuje pšenice. Ta sice vydrží skutečně hodně, ale je jen otázka času, kdy i tam bude vedro ničit.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

10.6.2022 07:19
Inflácia sa samozrejme nepočíta, tá je určite tiež spôsobená klimatickou zmenou. Klimatická zmena spôsobila, že má každá rodina auto alebo aj dve. Kvôli klimatickej zmene sa výstavba nových domov tlačí do zátopovej oblasti potokov a riek.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

10.6.2022 17:14
https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/klima-manipulace-mistopredsedy-evropske-komise.A220609_102744_p_politika_nef

Niečo sa dozvieme aj tu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist