https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-stredomori-se-otepluje-rychleji-nez-je-svetovy-prumer
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Středomoří se otepluje rychleji, než je světový průměr

13.10.2019 00:55 | BARCELONA (ČTK)
V oblasti Středomoří roste průměrná teplota o 20 procent rychleji, než je světový průměr. / Ilustrační foto
V oblasti Středomoří roste průměrná teplota o 20 procent rychleji, než je světový průměr. / Ilustrační foto
V oblasti Středomoří roste průměrná teplota o 20 procent rychleji, než je světový průměr. Pokud nebudou přijata opatření na snížení emisí skleníkových plynů, bude 250 milionů lidí v regionu do dvaceti let čelit suchu a nedostatku vody. S odkazem na studii Středomořského institutu pro biodiverzitu a ekologii to píše španělský list El País. Výsledky vědecké zprávy dnes představil její koordinátor Wolfgang Cramer v Barceloně na setkání mezinárodní organizace Unie pro Středomoří.
 

Vědci o studii hovoří jako o první vyčerpávající vědecké zprávě o změně klimatu v oblasti Středomoří. "Nikdy předtím tu nebyla takto úplná syntéza," prohlásil o několikaleté práci asi 80 vědců Cramer.

Poznamenal také, že mnoho lidí ve Středomoří je oteplováním klimatu zvlášť zranitelných, protože žijí blízko u moře, jsou často chudí a nemohou se tak před dopady změn bránit, nebo se odstěhovat. Studie varuje, že v oblasti budou v budoucnu intenzivnější vlny veder a častější sucha.

Pokud by produkce skleníkových plynů zůstala na dnešní úrovni, zvýšila by se podle vědců do roku 2040 průměrná teplota v regionu oproti hodnotám před průmyslovou revolucí o 2,2 stupně Celsia. Dnes je tam přitom vyšší o 1,5 stupně. Hladina Středozemního moře by do roku 2100 vystoupala o celý metr, čímž by jen v severní Africe ohrozila bydliště 37 milionů lidí. Moře by rovněž zasolilo ornou půdu u ústí Nilu, Pádu, Rhôny a řeky Ebro na severu Španělska.

Vědci také varují před častějším výskytem rozsáhlých požárů. Rozloha oblastí zničených plameny zřejmě i podle nejoptimističtějšího scénáře v budoucnu vzroste o 40 procent.

Vyšší teploty také podle studie každoročně způsobí smrt stále většího počtu lidí a to především ve městech. Poklesne kvalita ovzduší, stále více znečištěná bude také voda a půda. To všechno povede k častějšímu výskytu dýchacích a oběhových problémů.

I přes tyto značně pesimistické vyhlídky Cramer zdůrazňuje, že cílem studie je politikům a jejich poradcům "poskytnout vyvážené informace ohledně rizika pro celou Středomořskou pánev". Vědec také činitele vyzývá k akci: "Sever musí pomoci Jihu adaptovat se a zaručit stabilitu ekonomikám jižních států. Každá tuna oxidu uhličitého (CO2), o kterou vyprodukujeme méně, má význam," uvedl Cramer.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2019 15:05
Jestli je to pravda, je zaděláno na obrovské problémy, zejména z africké strany (Maroko,Tunis,Alžír,Egypt, Sýrie) a obtíže pro Francii, Španělsko a Turecko.

Snižovat emise C02 je fantasmagorie . Jak několik set let známo, nejdůležitějším skleníkovým plynem je vodní pára.
Podíl významu vodní páry/CO2 pro změnu klimatu je dán nejen zlomkem 2% / 0,04% , ale zejména vlastností vody absorbovat energii a následně ji vydávat.


Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist