https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-v-bioscience-varuje-zivotni-funkce-planety-jsou-v-ohrozeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie v BioScience varuje - životní funkce planety jsou v ohrožení

28.7.2021 17:10 | LONDÝN (ČTK)
Autoři například upozornili, že ledovce tají o 31 procent rychleji než před 15 lety, odlesnění v Amazonii bylo v minulém roce rekordní nebo že emise skleníkových plynů dosahují v letošním roce dosud nevídaného množství. Konkrétně v dubnu naměřila observatoř Mauna Loa na Havajských ostrovech nejvyšší množství CO2 v atmosféře v historii.
Autoři například upozornili, že ledovce tají o 31 procent rychleji než před 15 lety, odlesnění v Amazonii bylo v minulém roce rekordní nebo že emise skleníkových plynů dosahují v letošním roce dosud nevídaného množství. Konkrétně v dubnu naměřila observatoř Mauna Loa na Havajských ostrovech nejvyšší množství CO2 v atmosféře v historii.
Autoři nové studie, která byla publikována v odborném časopise BioScience, varují, že v mnoha ohledech se svět blíží ke kritickému bodu klimatických změn, nebo již tento bod překročil. Vědci se zaměřili na 31 klíčových indikátorů, které nazvali životními funkcemi planety, a u zhruba poloviny z nich včetně koncentrace skleníkových plynů, oteplování oceánů nebo ubývání ledové plochy zaznamenali rekordní zhoršení.
 

"Přibývá důkazů, že se blížíme k bodům zvratu spojovanými s důležitými částmi systému naší planety, nebo že jsme již zašli za ně," uvedl podle listu The Guardian v prohlášení William Ripple, ekolog z Oregonské státní univerzity a spoluautor studie. Podle Rippleho pandemie covidu-19 ukázala, že ani obrovské omezení dopravy a spotřeby zdaleka k obnově planety nestačí. Jsou tak podle něj zapotřebí systémové změny.

Autoři například upozornili, že ledovce tají o 31 procent rychleji než před 15 lety, odlesnění v Amazonii bylo v minulém roce rekordní nebo že emise skleníkových plynů dosahují v letošním roce dosud nevídaného množství. Konkrétně v dubnu naměřila observatoř Mauna Loa na Havajských ostrovech nejvyšší množství CO2 v atmosféře v historii. Pět nejteplejších let za celou historii měření bylo zaznamenáno od roku 2015.

"Tváří v tvář důkazům, že se blížíme z hlediska klimatu k bodům zlomu, musíme jednat a bezodkladně přijmout opatření pro dekarbonizaci ekonomiky a začít obnovovat přírodu, spíše než ji ničit," sdělil podle stanice RFI Tim Lenton, spoluautor studie z britské Exeterské univerzity.

Vědci, kteří se podíleli na výzkumu, vyzvali k rychlým a radikálním krokům. Podle nich je potřeba například bezodkladně upustit od používání fosilních paliv, snížit znečištění, obnovit ekosystémy a přiklonit se k rostlinné stravě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (42)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

28.7.2021 17:26
Ta varování jsou čím dál vážnější.
Připadám si jak v době nástupu Hitlere k moci, kdy Karel Čapek zoufale sepisoval Bílou Nemoc nebo Válku s Mloky a většina lidí se mu smálo.
Odpovědět
PP

Pavel Polívka

28.7.2021 20:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Obávám se, že z povahy lidí plyne to, že se bojí o svůj život, až jim skutečně smysly napovídají, že něco není v pořádku a druhá věc je o tom, že svět ovládá politika, kterou ženou peníze a pokrok... Snad to i přesto dopadne dobře.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2021 08:13 Reaguje na Pavel Polívka
Faktem je, že vzdálené i fatální hrozby je člověk zvyklý vytěsňovat a neřešit. Nikdy v historii totiž fatální nebyly, až dnes.
Ale honba za penězi a hromadění nesmyslů není politika, to je jakási přirozenost lidská a politika se tomu jen přizpůsobuje.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.7.2021 23:27
Systémovou změnou se rozumí omezení ekonomického růstu. Běžte to vykládat na Wall Street nebo guvernérům centrálních bank. Vyhodí vás z okna.
Tenhle svět se neprobudí dokud se nesetká s kolapsem společnosti.
Je to marné, je to marné, je to marné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2021 08:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jako ryzí pesimista to máte tak nastavené. Hlavně nevěříte člověku, nevěříte té mohutné vlně lidské vůle, která dokáže vymýšlet i budovat technická zařízení, která mají katastrofu odvrátit. Logiku to má, protože to neštěstí způsobila lidská technika, ne samotná lidská existence.
Odpovědět
va

vaber

29.7.2021 07:56
bod zvratu,
to je něco jako když valíte kouli do kopce ,valíte a potřebujete tlačit ,když se dostanete nahoru koule s řítí dolů a nejste schopni ji zastavit,
přesně tak se chovají některé jevy přírodě a tak funguje i naše zdraví,
dosáhneme bodu zvratu budeme ubírat CO2 a přesto se bude situace stále zhoršovat,prostě systém zkolabuje,
kde jsme nyní? ještě valíme do kopce nebo už se řítíme dolů, nikdo neví
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2021 08:25 Reaguje na vaber
Ten systém takhle jednoduchý rozhodně není.
Spíše se eklogicky stále propadáme a nevíme, kde je dno. Pokud bychom devastaci zastavili, nastane nějaká rovnováha na určité úrovni, nižší než když to člověk rozjel.
Bod zvratu pak znamená, že i kdyby lidstvo rázem odletělo na Paroubkův Mars, celý ekosystém se zřítí samovolně sám.
Jak to bude vypadat nikdo neví, ale člověk v něm místo už asi mít nebude.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

29.7.2021 08:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Ako si predstavujete zrútenie ekosystému? Skúste dať pozorovania z reálnej prírody, kde presne sa zrútili prírodné ekosystémy na základe súčasného oteplenia? POzrite si zábery z Černobylu, ako si príroda berie naspäť čo jej človek vzal https://www.interez.sk/clovek-utiekol-priroda-rozkvita-takto-vyzera-cerveny-les-svet-divokych-zvierat-v-blizkosti-cernobylskej-elektrarne/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.7.2021 13:18 Reaguje na Vladimir Mertan
Lokálně se řítí ekosystémy celkem běžně.
V určité lokalitě se začnou snižovat srážky a celá oblast vysychá, vymírají rostliny, mizí živočichové a objevuje se poušť.
Globální kolaps nastává při katastrofických událostech, třeba sérii impaktních událostí nebo nárazu megameteoritu. Vymření dinosaurů nastalo nukleární zimou po nárazu asteroidu Chickulub a následným vymřením většiny rostlin.

Dnes to probíhá podobně (z paleologického pohledu i stejnou rychlostí), ovšem to nemáme žádný známý konec.
Kam až se bude oteplovat, skutečně nikdo neví.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

31.7.2021 22:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Kde konkrétne sa zrútil ekosystém vplyvom globálneho oteplenia? Otázka je jasná?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.8.2021 08:16 Reaguje na Vladimir Mertan
Na Sahaře, na planině Nazca. Možná na většině současných pouštích světa, které byly v době ledové savanami, nebo možná i pralesy.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

1.8.2021 08:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže Sahara podľa Vás vyschla vplyvom Globálneho oteplenia náhle v roku 1950, odkedy predpokladá vplyv človeka na zmenu klímy. https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2009/cislo-3/zelena-hneda-sahara.html Článok z časopisu Vesmír je z roku 2009, asi odvtedy klimatickí vedci vyskúmali niečo úplne iné. Skúste niečo konkrétne doložené faktickými dôkazmi, nie iba tak plácať.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.8.2021 13:20 Reaguje na Vladimir Mertan
Sahara vysychala postupně asi tak, jak končila poslední doba ledová a přirozeně se oteplovalo rychlostí řádově +1 - +2°C za 10 tisíc let.
Teplota podobná dnešní se stabilizovala asi 4 tisíce let před Kristem, tou dobou byla Sahara ještě savanou, kde nomádi pásli své velbloudy. Možná i jejich přičiněním vyschla domrtě.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

1.8.2021 19:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže stále čakám kde sa to zrútili ekosystémy vplyvom globálneho oteplenia? Sahara ani ďaľšie púšte to nie sú, tak kde teda nastal ten kolaps?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2021 08:57 Reaguje na Vladimir Mertan
Sú. Keď vám to hovorím, prečítajtě si to.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2021 09:31 Reaguje na Vladimir Mertan
To nieje možné.
Globální oteplování není vynález naší civilizace, probíhalo přece naposled s ústupem doby ledové, máme dnes asi o +5°C tepleji. Jenže asi 10x pomaleji.
A kolapsy lokálních ekosystémů probíhaly pořád.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

29.7.2021 08:43
Fakt dobrý argument "Pět nejteplejších let za celou historii měření bylo zaznamenáno od roku 2015." Ak by tak nebolo,predsa by to znamenalo že sa začína ochladzovať. Momentálne sa ešte stále vynárame z Malej doby ľadovej. Inak tá rastlinná strava fakt všetko vyrieši, je to absolútne najlepšie riešenie. Ešte by ma zaujímalo čím sa bude obrábať pôda, čo teda bude poháňať poľnohospodárske stroje ak nie fosílne palivá? Alebo sa staneme naspäť lovcami a zberačmi, vlastne iba zberačmi, pretože sa budeme živiť iba rastlinnou stravou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.7.2021 13:20 Reaguje na Vladimir Mertan
Tohle je traktor pro Afriku, takhle by to mohlo fungovat úplně všude:
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/na-par-minut-oracem-sef-vw-herbert-diess-vyzkousel-elektrick/r~4bd7af00edf211eb9106ac1f6b220ee8/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

31.7.2021 23:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Perfektné, to sa dá použiť u nás možno niekomu na záhumienok. 27 koní je úplne super a ku tomu dvoják pluh. Ako dlho to na baterku vydrží 2 hodiny? Do Afriky sa to hodí, majú tam asi dosť času a je to možno výkonnejšie ako volský 2 záprah.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.8.2021 13:22 Reaguje na Vladimir Mertan
To je první vlaštovka, ale naše mega těžké stroje jsou mor na půdu a její schonost vázat vodu.
U nás by se mělo správně taky tak hospodařit, taky bychom měli mít menší pole, ale to se omílá pořád dokola a nic.
Výdrž bude asi počítaná na celý den práce (odhaduji) a plocha panelů na plné nabití vyjde jednoduchým výpočtem.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

1.8.2021 19:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Odporúčam pobyt na farme, skúste hospodáriť dnes s takými malými traktormi, uvidíte čo by ste asi vypestovali.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2021 09:33 Reaguje na Vladimir Mertan
Třeba v Rakousích to umí a hlady tam nikdo netrpí.
Podle domů a aut před nimi se jim asi dobře hospodaří i v horách. Čím to asi je?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.8.2021 13:24 Reaguje na Vladimir Mertan
Především je to konstruované tak, aby se to mohlo v Africe i vyrábět.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

2.8.2021 07:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Moze sa vyrábať a predávať iba ak za podpory veľkých dotácií. Pre Afriku je určite lepší a lacnejší osvedčený Zetor 25, ktorý sa stále vyrába v Indii.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2021 09:02 Reaguje na Vladimir Mertan
Tím si nejsem jist.
Do Zetoru musíte nalít hektolitry nafty, kterou musíte zase odněkud, za hektolitry nafty dovézt. Tohle funguje na Sluníčko, což je obrovská výhoda. A cena možná nebude nijak zvlášť rozdílná.
Navíc ta fve může v době, kdy nenabíjí traktor, živit elektřinou celou dědinu.
Proč asi v Afganistánu jedou farmáři dnes prakticky všichni na soláry??
Odpovědět
JF

Jan Fiala

29.7.2021 10:08
:D:D:D to jsou nám ale zase zprávičky z nosu. Jeden by si dělal naděje, že se mocipáni proberou a místo klimademagogie třeba přijdou s tím, že společným postupem demontujeme globalizaci, tedy největší pohyby obvytel a zboží po Zemi, jaké kdy tato civilizace zažila. Tedy že si nebudeme hrát na švindlekologii a při tom zboží tahat přes půl světa na lodích spalujících nejhorší frakce ropy... Ale kdeže, klasické pindy, strašení hovadinami.

Jen tak pro zvýšení rozhledu, sic asi je to hrách na stěnu házený...

Dovolím si přiložit pár odkazů, sic zaplacení škůdci a zfanatizovaní demagogové to stejně ani neotevřou...

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2012/cislo-5/klima-holocenu-proti-sklenikove-hypoteze.html

https://hlinka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=732525

A z doby, kdy se strašilo ochlazováním...

https://www.youtube.com/watch?v=yCzjSDwGSF8
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

29.7.2021 10:53 Reaguje na Jan Fiala
1) Jak postupně demontujete globalizaci? To jaksi není možné...

--------------------------------
Nevím, čeho jste chtěl Hlinkou, Kutílkem a panem Spockem dosáhnout, ale proč se o tom nepobavit, že?

Joo, ten článek od Hlinky jako vtip pobavil. :-)

Článek od Kutílka je takový evergreen.
(https://neviditelnypes.lidovky.cz/veda/kniha-racionalne-o-globalnim-oteplovani-podruhe.A090102_104150_p_veda_wag)

Ochlazováním strašila média. Vědecká obec měla trochu jiný názor. :-)
(https://www.insidescience.org/news/my-1975-cooling-world-story-doesnt-make-todays-climate-scientists-wrong)

---------------------------------

Ale jen tak dál. Zůstaňte u zvyšování rozhledu. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.7.2021 13:26 Reaguje na Jan Fiala
Argumentovat článkem z Vesmíru z roku 2012 je zcela zbytečné, poznání klimatu zcela zásadně pokročilo.
Plky nějakého pana Hlinky jsou úplně mimo a nervy na to video skutečně nemám.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

31.7.2021 23:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Ako pokročilo od roku 2012 poznání klimatu? Vyskúmal niečo nové pan Jakub Zamouril?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.8.2021 08:19 Reaguje na Vladimir Mertan
Pokročilo zcela zásadně, protože se prakticky stoprocentně prokázalo, že je způsobeno spalováním fosilního uhlíku. Mimo jiné i rozborem radioizotopu s krátkým poločasem rozpadu. Ten ve fosilním uhlíku chybí.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

1.8.2021 08:36 Reaguje na Pavel Hanzl
To sme v roku 2012 nevedeli? To je ten prevratný dôkaz o vplyve CO2 na "globálnu" teplotu planéty?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.8.2021 13:26 Reaguje na Vladimir Mertan
Nevěděli, pokud vím. Těch důkazů je něurékom a třeba ledovcové vrty se prováděly celkem nedávno.
https://www.volty.cz/2021/07/24/dukaz-o-zdroji-narustu-co2-v-atmosfere-c-1-izotopove-slozeni-serial-klimaticka-zmena-4-8/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context&dop_req_id=nF3vxtN0Ycb-202107291226&dop_id=12744549
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

1.8.2021 19:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Ten článok v časopise Živa z roku 2012 je práve podložený ľadovcovými vrtmi. Presne poukazuje na základe ľadovcových vrtov, že boli obdobia v minulosti, autor ich presne menuje, kedy teplota stúpala a koncetrácia CO2 klesala. Píše doslova: "Koncentrace CO2 se měnila v období pleistocénu (zhruba posledních dva a půl milionu let) v mezích 180 až 290 ppm s časovým zpožděním za změnou teploty. V posledních 500 000 let byla maxima a minima křivek CO2 opožděná za extrémy teplot v rozmezí 300 až 600 let. Změna koncentrace CO2 byla vždy důsledkem změny teploty v jednotlivých cyklech. To znamená, že nejdřív stoupla teplota a pak teprve koncentrace CO2 v atmosféře. Navíc však změny koncentrace CO2 a teploty neprobíhaly vždy podle schématu zvýšení teploty a po něm zvýšení atmosférické koncentrace CO2 nebo snížení teploty a po něm snížení koncentrace CO2. Podle záznamů z ledovcového vrtu Vostok v Antarktidě došlo za posledních 400 000 let ve dvou případech ke snížení CO2, zatímco teplota T zůstala konstantní. Podobně tomu bylo ve dvou případech vzrůstu CO2, kdy T = konstantní. V jednom případě byla koncentrace CO2 konstantní a T klesla, zatímco v jiném případě T zřetelně stoupla, ale koncentrace CO2 zůstávala několik tisíc let konstantní."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2021 09:10 Reaguje na Vladimir Mertan
Správně. Období starší než řádově milión let nemusíme řešit, složení vzduchu bylo dost jiné, než dnes.
Ale správně uvádíte, že později se vždy napřed měnila teplota a až po ní koncentrace CO. Bylo to zamrzáním a rozmrzáním permafrostů.
Dnes se napřed mění koncentrace CO2 a za ní jde teplota, takže je to zase další důkaz, že ta změna není přoirozená, ale vyvolaná lidskou činností.
Navíc je daleko rychlejší zhruba 100x.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.7.2021 09:27 Reaguje na Jan Fiala
Člověče nešťastná, jak chcete zakázat globalizaci?
Poroučení větru dešti je proti tomu brnkačka.

Současná cesta je nahrazení ropného paliva do tankerů něčím čistým.
Proto se buduje ve velkém OZE, proto se velmi rychle vyvíjí vodíkové i jiné čisté technologie.

Částečně se může objem tahání všecho trochu snížit uhlíkovým clem na špinavé (čínské) výrobky.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.7.2021 11:28
Vezmeme-li v úvahu :

a) strmě rostoucí počet lidské populace
b) neustále se zvyšující potřeby energií
c) neustále navyšování materiálních potřeb jedinců i společnosti jako celku
d) mantru, že pouze ekonomický růst je jádrem blaha člověka

potom nelze snížit antropogenní emise CO2, jejich tahounem jsou zejména Čína, Indie a další rozvojové země (EU= necelých 10% globálních emisí), aniž bychom nevratně poškodili životní prostředí.

OZE a elektromobilitu lze označit pouze dvěma slovy - obrovský švindl.

Započítáme-li kompletně externality pro tuto množinu(OZE+ elektromobilitu)
potom lze prokázat, že jejich masívním nasazením a užíváním zcela zásadním způsobem negativně a těžce poškodíme životní prostředí a regionální, globální ekostabilitu také.

Neumíme prostě vstřebat myšlenku, že musíme snížit svoje materiální nároky, máme-li vůbec něco zachraňovat.
Jako krásnou ukázku uvádím všeobecně přijímanou definici tzv. tepelné pohody v obytných prostorách.
Konec 19. století = 19C
Konec 20. století = 21C
Současnost= 23C

Zde podotýkám, že 1C odpovídá asi 6% na nákladech na vytápění.

Jinými slovy, představa že skrze ryze technická řešení utečeme z pasti antropogenních emisí, aniž bychom systémově změnili svůj vztah ke spotřebě materiálních statků a k ochraně přírodního bohatství je pouze zbožným přáním politických elit a finančních oligarchů.

S objektivní realitou to nemá zbla společného a naopak naši situaci to pouze výrazně zhorší.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.7.2021 13:29 Reaguje na Miroslav Vinkler
Moje otázka je sice silně ohraná a vy na ni odpověď nemáte, ale nemůžu ji nepoložit:
JAK TO CHCETE UDĚLAT LÉPE???

Mě osobně připadá, že kritizovat umí každý trúba, ale navrhnout něco realizovatelné vyžaduje zapojení mozku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.7.2021 09:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Započítáme-li kompletně externality pro tuto množinu(OZE+ elektromobilitu)
potom lze prokázat, že jejich masívním nasazením a užíváním zcela zásadním způsobem negativně a těžce poškodíme životní prostředí a regionální, globální ekostabilitu také".

Tohle už není jen to vaše neškodné blábolení nesmyslné kritiky, tohle je už významná ropácká lež.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.7.2021 19:36 Reaguje na Pavel Hanzl
No vidíte, alespoň něco ode mne uznáváte za "významné".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.7.2021 19:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy jste zajímavý člověk. Myslíte skutečně hlavou (a ne koblihou jak většina spoluobčanů) a přitom máte názory zcela iracinální.
Např:
Srovnejte si velkolom na uhlí (totálně zničené a vybagrované území) a elektrárnu i s jejími exhalacemi a k tomu stejně výkonné pole fve panelů (třeba na stovkách střech, nad parkovišti a odstavnými komunikacemi).

Kde tam vidíte "zásadní a těžce poškozené ŽP"??

I když si vezmete i výrobu panelů (to je snad 90% sklo) i likvidaci, tak pořád jste na tom energeticky 100x lépe.
Když si vezmete, že JEDNA MWh z uhláku vytvoří TUNU CO2, tak o čem proboha mudrujete??
Proč píšete tak fatální pitomosti??
Odpovědět
li

1.8.2021 22:48 Reaguje na Pavel Hanzl
A víte,že uhelné lomy se rekultivují,že to tak nezůstane napořád?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2021 09:24 Reaguje na
Tady vidím zase tu neschopnost našeho babišistánu.
Tyhle oblasti byly totálně zdevastované proto, abychom měli dost elektřiny.
Když je ale zrekultivujeme na jezírka a lesíky, budeme bez ní.

Proč se teda někdo nezamyslí hlavou a nevytvoří výpočet, kolik téhle plochy je potřeba využít na OZE, aby nám ta výroba energie zůstala??
A zbytek klidně rekultivovat dle představ Zelených.

Tj. pokrýt lomy panely, tam kde je to rozumné postavit větřáky, samotné elektrárny přebudovat na vyvíječky vodíku a plynojemy, stávající generátory předělat na paroplyn živený zeleným vodíkem.

Já vím, je to gigantická investice a kopa práce.
Jenže právě na tohle nám dává EU 180 miliard, které se chystáme zase rozfrcat a rozkrást.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist