https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/summit-eu-projednal-dalsi-postup-proti-pandemii-dalsim-bodem-jsou-ceny-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lídři EU se přou o podporu jádra, Česko a další země stojí proti Rakousku

17.12.2021 01:15 | BRUSEL (ČTK)
"Odmítáme, aby jádro zůstalo v investiční nevýhodě," uvedl slovenský premiér Eduard Heger, podle něhož skupina států vyzvala komisi, aby do Vánoc jádro na seznam zařadila.
"Odmítáme, aby jádro zůstalo v investiční nevýhodě," uvedl slovenský premiér Eduard Heger, podle něhož skupina států vyzvala komisi, aby do Vánoc jádro na seznam zařadila.
Otázka zařazení jádra mezi klimaticky šetrné zdroje energie rozděluje prezidenty a premiéry zemí Evropské unie na summitu v Bruselu. Skupina států včetně Česka navrhla podle diplomatického zdroje ČTK prosadit do závěrů jednání, aby Evropská komise jádro zařadila na seznam zelených investic. Rakouský kancléř Karl Nehammer podporovaný několika dalšími zeměmi se však postavil proti a shoda zatím není. Lídři jsou rozděleni i v pohledu na regulaci trhu s emisními povolenkami, kterou požaduje zejména Polsko a Česko. Debata se proto přesunula k dalším tématům a k energiím by se měla vrátit později.

 

Šéfové států se týden před dlouho očekávaným rozhodnutím komise přou o to, jakými dostupnými zdroji budou moci členské země nahradit energii a teplo vyráběné z uhlí, jehož se mají v rámci přechodu ke klimaticky čistým technologiím v příštích letech zbavovat.

"Odmítáme, aby jádro zůstalo v investiční nevýhodě," uvedl slovenský premiér Eduard Heger, podle něhož skupina států vyzvala komisi, aby do Vánoc jádro na seznam zařadila. Spolu s Českem, Polskem a několika dalšími zeměmi chtějí tento závazek prosadit do závěrů vrcholné schůzky.

Rakouský kancléř byl však rázně proti. "Jsme proti označování jaderné energie za zelenou," prohlásil při příchodu na svůj první summit a podle diplomatického zdroje to zopakoval i přímo v jednacím sále. Jeho postoj podporuje například Lucembursko, větší skupina zemí včetně vlivné Francie však prosazuje jádro.

Systém označovaný jako taxonomie má dát investorům návod, do kterých technologií se vyplatí vložit peníze. Komise by jej měla představit příští týden a podle dosavadních prohlášení unijních činitelů s podporou jádra a plynu počítá. Rakouská vláda nedávno pohrozila, že v takovém případě se obrátí na soud.

Problematickou otázkou se ukázala být snaha Polska, Česka a dalších států prosadit do závěrů summitu výzvu komisi, aby zabránila spekulativním praktikám na trhu s emisními povolenkami (ETS), které jsou podle těchto zemí příčinou jejich rekordně rostoucích cen. "Ceny ETS by měly být stabilní a rozumně předvídatelné, nikoli strmě růst," řekl před jednáním polský premiér Mateusz Morawiecki, jehož pozice se shoduje se šéfem české vlády Andrejem Babišem.

Původní návrh závěrů jednání přitom počítal pouze s tím, že komise dostane za úkol podrobněji prověřit fungování trhu s elektřinou i emisními povolenkami. Lídři přitom v návrhu textu měli vzít na vědomí dosavadní hodnocení ze strany evropských regulátorů, které nezjistilo zásadní systémové chyby či nekalé tržní praktiky.

Předsedající summitu Charles Michel kvůli neshodám diskusi o energetice přerušil a šéfové států zahájili debatu o zahraniční politice a migraci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

17.12.2021 05:53
Rakousko má pravdu. I ostatní země by měly využívat vodní zdroje tak jako oni, kteří z vody pokrývají 65% spotřeby elektřiny. Je ostuda, že takové Polsko hydroelektrárny k pokrytí své spotřeby elektřiny téměř nevyužívá. Mělo by se polepšit a místo nebezpečných jaderných elektráren dobudovat hydroelektrárny.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

17.12.2021 08:43 Reaguje na Richard Vacek
No a nezáleží to spíš na podmínkách. Řekl bych, že příklad s Polskem je asi stejně nesmyslný jako kdyby Španělé chtěli aby Rakousko využívalo fotovoltaiku v jejich rozsahu. Taky to bohužel nepujde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.12.2021 09:00 Reaguje na Richard Vacek
Vodní elektrárny na Dunaji jsou fakt síla. Kolem Melku jsou asi dvě, rozdíl hladin mají odhadem 6 - 8 metrů a voda se prakticky v úzkém údolí nerozlívá. Při Dunajském průtoku musí dávat trvale obrovské výkony. Vždycky je u nich zdymadlo, ale při téměř nulové dopravě není vytížené. Nechápu, kdo vymyslel DOL. Naštěstí to rozumná vláda zruší.
Odpovědět
VK

Václav Kain

17.12.2021 09:40 Reaguje na Richard Vacek
Vacku možná,podotýkám možná by pomohl studený mokrý hadr na hlavu.Rakušani jsou pokrytci stejně jako němci.Kolikrát jsme jim pomohli od Black Outů naší nejčistčí elektřinou z jádra?Je to naše jediná šance.Poslouchal jsem jednoho zeleného vola z ČVUT.To byl tedy nářez.Ten mamlas horoval pro fotovoltaiku.Nějak se ale zapoměl zmínit co by nám byla platná zimě a když nesvítí.A také zapoměl dodat v té své blbosti kolik kilometrů čverečních by bylo potřeba aby nám dávala tolik energie jako Temelín.Pokud bych měl tu moc tak bych všechny ty zelené magory odstřihnul od stabilních zdrojů bez možnosti návratu.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

17.12.2021 10:41 Reaguje na Václav Kain
Tak když ne Rakousko, tak bychom to měli dělat jako chytráci na Islandu. Tam mají 80% elektřiny z OZE zdrojů - geotermální energie, hydroelektrárny. Popřípadě bychom mohli vybudovat park offshore větrníků, ty by nám rovněž pomohly. Ale to ne, my jsme raději ropáci učmoudění od uhlí a svítící radioaktivitou.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.12.2021 10:52 Reaguje na Richard Vacek
Vzhledem k tomu, jak se nám nebezpecně otepluje planeta, je geotermální energie dobrá věc, která nám během několika desítek let zem pod nohama ochladí. Ve větších hloubkách samozřejmě, ale následně povrch.(trošku věštění, trochu ironie, ale kdoví, co geotermální energie s teplotou podloží udělá).
Odpovědět
VS

Va Shek

17.12.2021 12:32 Reaguje na Václav Kain
Opravdu věříte tomu, že evropskou síť zachránil jeden Temelín?

Ale to asi není to co mě zaráží na vašem příspěvků....

Ta formulace "pomohli jsme jim"... nechápu.
Přece pomáháme nám. Je to jedna síť a pomáháme případně všem včetně nás samotných.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.12.2021 06:08
Každá země nechť si zvolí W-mix podle svých možností. Hledat jednotu v hlouposti je tragikomedie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.12.2021 09:05 Reaguje na Karel Zvářal
Nikdo nikomu nic nenařizuje, z čeho má dělat eletřinu, jen se hledá centrální přístup k JE a povolenkám. To je snad špatně??
Tohle mi připadá jako jeden z vzácných případů, kdy naše vláda v EU vystupuje s rozumnými návrhy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.12.2021 08:51
Tohle je další z miliónu důkazů, že EU je plně demokratická organizace a kecat do unijního rozhodování může každý (oprávněný).
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.12.2021 09:31
Než bojovat za uznání jádra jako bezemisního zdroje, tak doporučuji začít
regulovat trh s energií na základě priorit jednotlivých zemí. Nechcete
jádro? Tak vám už z něho nepošleme ve vaši nouzi ani Ň. Vystačte si se
svými zdroji a nežádejte vyrovnávky ve výkonech. Zcela jednoduché a taky
spravedlivé. Žádné obchodování na burze, ale hezky každý ve svém státě
a máme na pár let do výstavby nových bloků klid. Může zachovat propojení
soustavy se státy stejně smýšlejícími a těm ostatním dráty odstřihneme.
Pak to možná pochopí i oni a nebudou se chovat jako fanatičtí nedouci.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.12.2021 10:45 Reaguje na Břetislav Machaček
To je jistě správnější než ponížené nekonečné domlouvání o povolení stavby JE, těžbu uhlí nebo cokoliv jiného. Energie snad není normální zboží, které musí na volný trh. Jestli jádro nepatří k EU standartům, tak se energie z jádra vyvážet nebude, no. Na evropskou burzu mohou přebytky z OZE. Požádat o to CEZ má ale jeho hlavní akcionář.
Odpovědět
VS

Va Shek

17.12.2021 12:35 Reaguje na Břetislav Machaček
Opravdu si myslíte, že ČR dovede regulovat svou síť bez přispění okolí a že to bude ekonomický výhodné ?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.12.2021 15:06 Reaguje na Va Shek
Jak si myslíte, že reguluje svoji síť nějaká ostrovní země?
Prostě se vše propočítá, stanoví se harmonogram odstávek,
stanoví rezervní zdroje a naopak nám nebudou hrozit výpadky
při bezvětří a zatažené obloze několik dnů jako nyní. Jinak
za socíku jsme byli poměrně izolovaní a žádné velké problémy s tím nebyly. Myslet si, že bez proudu z větrníků se už
neobejdeme je hloupost, spíše Rakušáci by se měli obávat
odstřižení od naši sítě a Němci už brzo taky. Ze Severu
Německa jdou přes nás přetoky, které naši soustavu pouze
rozkolísají a ta na to musí reagovat. Takže by to bylo
spíše zjednodušení a zlevnění regulace. Každopádně při
dosavadních kapacitách zdrojů nám po odstřižení nedostatek nehrozí na rozdíl od Rakouska a brzo i Německa.
Odpovědět
VS

Va Shek

17.12.2021 17:37 Reaguje na Břetislav Machaček
Opravdu se ch eme vracet do stavu jakp za socialismu?
Jakou regulační schopnost má náš energetický mix?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.12.2021 19:04 Reaguje na Va Shek
Regulační schopnost jádra a tepelných elektráren
je dána stálostí výkonu a tím, že i ten je možno
při snížení spotřeby plánovaně snížit a zastavit.
A teď mi odpovězte vy, jakou možnost regulace má
MIX solární a větrné energie a paroplynu, když
nebude plynu dostatek (to totiž nebudou pouze
elektrárny, ale i teplárny a provoz továren,
konflikt na Ukrajině, nefunkční Nord stream atd.)?
Nebude foukat, nebude svítit pár dnů slunce a
akumulace budou po pár hodinách na suchu. Tomu
říkáte vysněný energetický MIX? Já tomu říkám
utopický sen ekologických fanatiků s absencí
technického vzdělání. Až budou reálné akumulace energie na dny, tak se o tom můžeme bavit.
Souhlasím se soláry, jako alternativou pro rekreační stavby a jako možnost přímého užití
při činnostech, kde výpadek neohrozí výrobu a stabilitu sítí a vítr je zde více náladovější
a tudíž méně spolehlivý než soláry. Akumulace z těchto zdrojů jsou v plenkách a zatím nereálné
kvůli nákladům a ztrátám. Ekonomicky nejvýhodnější je základ mixu postavený na jádru s využitím energie ve dne pro průmysl a v noci pro obyčejné akumulace pro vytápění budov. Obyčejná elektrická akumulační kamna akumulují tepelnou energii do keramiky, magnezitu atd. a k jejímu uvolnění stačí pouze ventilátor o nízkém výkonu. Mohou to být i vodní akumulační nádrže a možná i ty baterie.
No a doplňkem jádra může být zbytek tepelných elektráren schopných najet na maximální výkon
podle potřeb sítě do doby, než se zdokonalí
nejenom ty zdroje OZE, ale hlavně akumulace.
To slunce ani vítr nedokáže, pokud jim nechcete poroučet jako kdysi v době socíku komunisté.
Odstřižení sítě od kritiků JE není návrat k socialismu, ale záchrana sítě před ekoasociály, kterým nevadí, že vykoupí v době nedostatku
naši "špinavou" energii za své násobně větší příjmy. Je to neokolonialismus, kde místo
korálků je volný pohyb osob a zbožím energie
a odliv zisků z jejich firem u nás. Stojí
nám ty korálky za to? Mi teda ne a stejně tak
většině občanů.
Odpovědět
VS

Va Shek

17.12.2021 20:19 Reaguje na Břetislav Machaček
Stále nebyla odpovězena má původní otázka. Jakou regulační schopnost má náš energetický mix?
"Ekonomicky nejvýhodnější je základ mixu postavený na jádru" - proč se teda JE nestaví a případnou stavbu musí plně financovat stát?
" stejně tak
většině občanů. " - opravdu si myslíte, že mluvíte za většinu?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.12.2021 09:09 Reaguje na Va Shek
Už v prvé větě píšu, že jádro a tepelné
elektrárny jsou zárukou stálosti výkonu
a tím i regulace sítě. Pokud toto nechápete, tak už se nedivím vašim
dotazům. Jinak v průzkumech většina
občanů je pro jádro a jako doplněk OZE
a tak si myslím, že opakuji názor
většiny a dokonce většiny energetiků.
Odpovědět
VS

Va Shek

19.12.2021 13:03 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak znova. Jakou regulační schopnost má náš energetický mix?
Stálost výkonu při nestalosti odběru je k ničemu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.12.2021 15:44 Reaguje na Va Shek
Vašku vám něco vysvětlit je
asi marné, protože to ani
vysvětlit nechcete. A hlavně
nechoďte s pány na led(OZE),
pán sklouzne(výpadek výkonu)
a by si zlomíte nohu(zmrznete
a zbydou vám ke svícení louče).
Odpovědět
EN

Emil Novák

19.12.2021 20:57 Reaguje na Va Shek
Náš energetický mix má regulační schopnost dobrou. Co na to asi tak chcete slyšet? Jestli chcete vysvětlovat, jakým způsobem funguje regulace energetické soustavy, tak si zajděte na nějakou přednášku třeba na ČVUT.
Rotační zdroje jako jsou jádro a tepelné elektrárny, mají v té regulaci nezastupitelnou úlohu, především proto že poskytují díky naakumulované energii v podobě roztočených turbín a natlakovaných parních okruhů obrovskou setrvačnost celé soustavy, takže není vůbec jednoduché v soustavě s velkým podílem takových zdrojů vychýlit frekvenci z nominální hodnoty. Stabilní frekvence je klíčový ukazatel stability celé soustavy, protože podle ní se všechny prvky soustavy řídí. Velká odchylka frekvence pak naopak může vést k rozpadu sítě a blackoutu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.12.2021 22:18 Reaguje na Břetislav Machaček
Pane Macháčku, řídit energetiku (nebo cokoliv jiného) stylem trucování a podrazů je velmi dobrý nápad. Zvláště od státu, který si může každý namazat na chleba. Historicky stokrát ověřeno.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.12.2021 09:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Pro jádro je celá V4 a to není nikdo, koho by mohl kdokoliv
v EU přehlížet. Jádro chtějí Poláci, Slováci, Maďaři a My.
To, že ho nechtějí pouze Rakušáci a Němci s Lucemburskem
znamená pouze to, že ho neodmítá ani zbytek EU a tudíž
doufám, že si nás na chleba nikdo mazat nebude, pokud
se sami mazat nenecháme. Vy už máte kalhoty před brodem
spuštěné a máte k řece ještě kilometry daleko, ale u
vás to beru spíše jako kolaborantství k politice EU
a vašich soukmenovců z německy mluvících zemí, které
tu neustále obdivujete.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2021 20:15 Reaguje na Břetislav Machaček
V4 je asi tak co? Potížisti a hlupáci, které by EU nejradši vyrazila.
Proč se do tohoto paraspolku nedalo Rakousko ani Baltici? I když byli velmi ukecáváni?
Odpovědět
JL

Jiří Lepka

17.12.2021 11:56
snad by pomohlo, kdyby země, které vyrábějí elektřinu způsoby, které Německo, Rakousko.. odmítají. přestaly svou energii do těch správných, ekologických zemí dodávat. I tyhle země by podobný postup měly přivítat, pokud nejsou farizejové.

pokud se týká hydroelektkráren, jejich výstavba je mimořádně velkým zásahem do přírody i do celého prostředí v okolí, to si s jadernými elektrátnami nezaajíé, s tím rozílem, že okolí jaderných elektráren lze navrátit přirode skoro v původním stavu, u hydroelektráren to asi tak jednoduché nebude, kromě toho jejich vliv trvá i po výstavbě v celém povodí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist