https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sustainable-aviation-naklady-na-dekarbonizaci-letecke-dopravy-zdrazi-letenky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sustainable Aviation: Náklady na dekarbonizaci letecké dopravy zdraží letenky

17.4.2023 11:22 | LONDÝN (ČTK)
Náklady na dekarbonizaci letecké dopravy povedou k růstu cen letenek a budou mít negativní dopad na poptávku. Počet cestujících v letecké dopravě by se však měl v příštích letech dál zvyšovat. S odkazem na zprávu aliance britského leteckého průmyslu to uvedla stanice BBC. Sustainable Aviation, která zahrnuje například leteckou společnosti British Airways, londýnské letiště Heathrow či výrobce letadel Airbus. Lidé podle aliance budou stále chtít létat, a to navzdory "mírně vyšším nákladům".
 

Klíčovou součástí cesty leteckého průmyslu k uhlíkové neutralitě budou podle aliance udržitelná letecká paliva (SAF). Sustainable Aviation předpokládá, že tato paliva se budou do roku 2050 na celkové spotřebě paliv při letech v Británii podílet minimálně třemi čtvrtinami. SAF se vyrábějí z obnovitelných zdrojů a snižují uhlíkové emise o 70 procent ve srovnání s tradičními palivy. Náklady na jejich výrobu jsou ale v současnosti několikanásobně vyšší.

Předseda aliance Matthew Gorman uvedl, že "ekologický příplatek" bude mít určitý dopad na budoucí poptávku po letecké dopravě. Dodal nicméně, že letecký průmysl by nadále mohl zažívat výrazný růst, protože většina lidí "ráda zaplatí za cestování o trochu více".

Sustainable Aviation rovněž tvrdí, že přechod k ekologičtější letecké dopravě představuje velkou příležitost pro Británii, která má jednu z největších sítí pro globální leteckou dopravu. V Británii se nyní plánuje až pět továren na výrobu paliv SAF, do jejichž rozvoje investuje i britská vláda. Aliance se nicméně obává, že investory by mohly z Británie odlákat výrazné daňové úlevy v jiných evropských zemích a Spojených státech a vyzývá britskou vládu k opatřením, jež by zmírnila cenový rozdíl mez SAF a tradičními palivy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

17.4.2023 18:05
vše budeme vyrábět z obnovitelných zdrojů?
pro 10miliard lidí a jejich rostoucí spotřebu se všechny obnovitelné zdroje na planetě, stanou neobnovitelné,
prostě se překročí obnovitelnost, ta má hranice
kromě sluneční energie,
už před 40léty někdo postavil Georgia Guidestones a vyzval lidstvo aby dodržovalo pravidla ,pokud chce žít v souladu s přírodou, takové moderní desatero
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist