https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/suzano-a-spinnova-postavi-tovarnu-na-udrzitelna-textilni-vlakna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Suzano a Spinnova postaví továrnu na udržitelná textilní vlákna

2.3.2021 01:06 | HELSINKY (ČTK)
Módní průmysl hledá udržitelné alternativy k bavlně, která potřebuje velké množství vody, a viskóze, při jejíž tradiční výrobě se používají toxické chemikálie a polyester.
Módní průmysl hledá udržitelné alternativy k bavlně, která potřebuje velké množství vody, a viskóze, při jejíž tradiční výrobě se používají toxické chemikálie a polyester.
Brazilský výrobce buničiny Suzano a finský výrobce celulózových vláken Spinnova postaví ve Finsku továrnu na výrobu udržitelných textilních vláken ze dřeva a odpadu. Cílem je zahájit komerční výrobu do konce roku 2022. Generální ředitel firmy Spinnova Janne Poranen to řekl agentuře Reuters.
 

Módní průmysl hledá udržitelné alternativy k bavlně, která potřebuje velké množství vody, a viskóze, při jejíž tradiční výrobě se používají toxické chemikálie a polyester. V současnosti funguje několik výzkumných projektů týkajících se možné výroby oblečení ze dřeva.

Spinnova vyvinula svoji technologii, která umožňuje výrobu textilních vláken bez použití rozpouštědel škodlivých pro životní prostředí, ve spolupráci s módními společnostmi jako Bestseller či Marimekko a Bergans. Partnerem se má nově stát také druhý největší prodejce módního oblečení na světě H&M.

Poranen věří, že výrobní metoda jeho firmy jako jediná na světě v rámci celého procesu rozpouštění materiálu nepoužívá žádné škodlivé chemikálie. Vlákna také mohou být znovu a znovu recyklována na nová vlákna.

Nová továrna se má nacházet severně od finského hlavního města. Celková investice má činit 50 milionů eur (1,3 miliardy Kč), z toho 20 milionů eur bude investice do továrny. Zbývající částka je investice firmy Suzano do suroviny na výrobu vláken, kterou je mikrofibrilovaná celulóza, neboli nanocelulóza. Podle Poranena je možné vlákna vyrábět i ze zemědělského odpadu, jako je sláma z pšenice nebo ječmene. K plánované kapacitě výroby se zatím firmy nevyjádřily.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

2.3.2021 05:25
To bylo už za protektorátu, prý se o děravém oblečení říkalo že vypadl suk.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

2.3.2021 07:08
Pokud půjde o produkty, které nebudou škodlivé jako je tomu u syntetických materiálů z ropy (mikroplasty), tak by to mohlo být velice pozitivní. Nejde jen o škodlivost výrobního cyklu, ale i o to co se z takového materiálu uvolňuje během používání, praní, a pak pokud se taková umělá látka dostane do přírody jako odpad.

Jsem zvědavý s čím přijde zmiňované H&M. To je obchod dostupný pro většinu lidí i v ČR, takže by to mohlo mít dopad.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist