https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-lide-se-mylne-domnivaji-ze-cr-neni-sobestacna-v-produkci-psenice-a-mleka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz: Lidé se mylně domnívají, že ČR není soběstačná v produkci pšenice a mléka

25.8.2023 11:49 | PRAHA (ČTK)
Foto | CropShot / Flickr.com
Zhruba polovina lidí míní, že Česko není soběstačné v pěstování pšenice a třetina v produkci mléka. Vyplývá to z průzkumu Zemědělského svazu ČR zhruba mezi 1600 respondenty. Svaz dnes uvedl, že průzkumem chce upozornit na to, že řada lidí má spíše mylné představy o podobě českého zemědělství. Podle ministerstva zemědělství je Česká republika z více než sta procent soběstačná u hovězího masa, mléka, obilí a cukru. Svaz podotkl, že mléko i pšenici ČR vyváží. Například pšenice se loni vyvezlo z ČR 2,2 milionu tun.
 

Mylné představy mají lidé také v případě produkce jablek, když třetina si myslí, že ČR je soběstačná. V ČR se ale vypěstuje jen zhruba polovina spotřeby. Rozloha sadů také v minulých letech klesala. Čeští ovocnáři za poslední rok kvůli nízkým výkupním cenám ovoce a ztrátovému pěstování vykáceli 8,3 procenta ovocných sadů. S úbytkem sadů tak dál klesá soběstačnost Česka v produkci čerstvého ovoce. Nyní se podle ovocnářů soběstačnost v závislosti na objemu sklizně a spotřebě pohybuje mezi 30 až 40 procenty.

Průzkum se ptal také na to, jak je na tom Česku v používání pesticidů. Jejich spotřebu chce výrazně omezit EU. Téma se řešilo již za českého předsednictví, kdy ČR chtěla, aby se při snižování spotřeby více zohlednil dosavadní pokles spotřeby u jednotlivých zemí. Původně se mluvilo o tom, že cílem návrhu Evropské komise je omezit do roku 2030 jejich spotřebu o 50 procent. Bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) již dříve uvedl, že se podařilo prosadit spravedlivější přístup, protože v Česku je spotřeba zhruba 1,5 kilogramu na hektar a rok, zatímco například v Nizozemsku se podle svazu spotřeba blíží k devíti kilogramům. Jak bude nařízení o podobě snižování spotřeby vypadat, se zatím nerozhodlo.

Podle průzkumu svazu si 52 procent lidí myslí, že ČR je v porovnání s ostatními státy EU ve spotřebě pesticidů na průměru EU. Téměř 47 lidí se také domnívá, že stát podporuje větší zemědělské podniky. Svaz upozornil na to, že vláda již loni ve strategickém plánu dotací, který platí již od letošního roku, přesunula větší část dotací k menším farmářům. Upravena byla takzvaná redistributivní platby, kterou získávají podniky na prvních 150 hektarů půdy. Z celé částky určené na přímé platby na hektar to bude 23 procent, což přesune podporu více směrem k menším podnikům.

Programové prohlášení vlády rovněž uvádí, že stát má účinněji podporovat rodinné farmy nebo malé a střední podniky. Podle zemědělského svazu na platbu, která se rozdělí na prvních 150 hektarů půdy, se ročně rozdělí zhruba 189 milionů eur, tedy zhruba přes 4,5 miliardy korun

Předseda svazu Martin Pýcha poukázal na to, že lokální produkce potravin má pro stát strategický význam i z pohledu bezpečnosti. "Zemědělství dnes sice zaměstnává pouhá dvě procenta pracujících a na HDP se podílí necelými třemi procenty, v péčí o krajinu a formování společenského života na venkově je ovšem jeho význam stále nepopíratelný," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jakub Graňák

Jakub Graňák

25.8.2023 12:05
Nebude to spíš tím, jak AKáčko šíří poplašné zprávy?
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

26.8.2023 10:09 Reaguje na Jakub Graňák
a jaké ty poplašné zprávy to jsou ?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

26.8.2023 14:40 Reaguje na radim buffalo tobias
Třeba ty o chlebu za 200...
Odpovědět
FD

František Dvořák

25.8.2023 16:04
Vždyť mi již nic jiného než pšenici a kukuřici pěstovat neumíme. Přesto mě článek o soběstačnosti ve výrobě pšenice a mléka nepřesvědčil. Vím, že vyvážíme pšenici a mléko v syrovém stavu. Ale tady by bylo třeba, kdyby někdo se obtěžoval a spočítal kolik je potřeba obilí na maso, zvláště vepřové a drůbeží, které je vyráběno čistě z obilí v jiných státech a k nám dováženo, pak teprve bychom se mohli chlubit, ale jsem přesvědčen, že by tady toho moc k chlubení nebylo. To samé u mléka. Vím, že i od nás je vyváženo něco mléčných výrobků, nejenom syrové mléko, ale možná, že jich je dováženo víc než vyváženo. Nedávno jsem viděl po dlouhé době krávy v tzv. volném ustájení, to již dle mého mínění nejsou krávy, jsou to monstra, které ve svým životě nevidí přirozenou stravu. Jejich skutečně vysoká produkce je založena na dokonale stanovených krmných směsí, které obsahují vysoké procento obilovin. Myslím, že v tomto se naše produkce pšenice zcela ztrácí, i když nic jiného na polích vypěstovat již neumíme. To co jsem napsal nemám vědecky ověřeno, ale ono z mého pohledu, který jsem zde vypsal není ani vědecky ověřena soběstačnost ve výrobě pšenice a mléka.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.8.2023 18:26 Reaguje na František Dvořák
1*
nejenom obilí, ale i brambory, tak jest !
Odpovědět
FD

František Dvořák

25.8.2023 20:21 Reaguje na smějící se bestie
Ano, ale tady se soběstačností nechlubíme. V r. 2022 jsme byli asi na 75 %. Jist+ pěstujeme i jiné věci, třeba mák atd.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

26.8.2023 10:12 Reaguje na František Dvořák
a kobzole.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

26.8.2023 10:11 Reaguje na František Dvořák
ty nějak zemědělsky hospodaříš nebo jak to s tebou ogare, je ?
Odpovědět
FD

František Dvořák

26.8.2023 14:56 Reaguje na radim buffalo tobias
Vážený pane. Já jsem se narodil v zemědělské rodině na vesnici ještě před vítězným únorem, takže již jsem dost starý. Pamatuji se na to, když těch pár hektarů sebrali a odváděli z chléva kravky. Každá měla své jméno a s bratrem jsme se chodili na ně do kravína dívat. Pak jsem absolvoval dvě zem. školy a celý život jsem strávil na venkově v zemědělství. Tak si myslím, že o tom něco vím. A tvrdím, komunisti na polích hospodařili. Předali pole v dobrém strukturálním a zdravotním stavu, totéž tvrdím i o lesích. Vážený pane, pokud si něco koupíte a budete to používat, musíte dělat na té věci údržbu. Někde jsem již uváděl, že i trenýrky si musíte občas vyprat, no u auta raději o tom nemluvím. U půdy a lesa jsme na údržbu totálně rezignovali. Vždyť je lacinější to dovést z druhého konce světa po vykáceném pralese. Půda nemá dnes jakoukoliv strukturu, je zdegradovaná, neživá a není schopna zadržet vodu. Tím jsme začali. Po r. 1989 se ve smrkových lesích hospodaření soustředilo pouze na vývoz zdravého dřeva ze zničeného lesa komunisty do Rakouska a Německa. Dneska tam vyvážíme z krásného kapitalistického lesa kůrovcové dřevo. Pole jsme vysušili a smrky jsme tak vystavili suchu, což nemohly svými mělkými kořeny ustát a kůrovec začal mít navrch. To co jsem popisoval v dřívějším příspěvku, dojdi se ogare podívat dnes do polí. Uvidíš neskutečně vyholené obrovské lány po žních, brzy k tomu přibude kukuřice, přičti si k tomu obrovské ploch postavených skladových hal, vyasfaltovaných ploch, ještě taky velké celoročně vyhoblované tzv. ekologické pastviny, které já bez uzardění řadím do ekologických katastrof, a toto všechno při ranním vyjití slunce se okamžitě přehřívá. Už jsem i četl, u nás se to ohřívá více než u sousedů. Pokud vezmeme v úvahu, že jsme uprostřed Evropy a na každé straně jsou hory stále tvrdím, že jsme se stali středoevropským komínem. A divení není konce. Nejhorší na tomto je, že tolik proklínaní komunisti nám zanechali zdravá pole a lesy plné stavebního a jinak potřebného dřeva, co necháme mi svým potomkům.
Odpovědět
va

vaber

26.8.2023 08:21
pěstování obilí je relativně jednoduché , dobře roste po umělém hnojení i ve špatné půdě a podobně i kukuřice, jako krmivo pro krávy,
jinak asi zemědělství stále upadá a naše závislost na dovozu potravin klesá?
Odpovědět
sv

sv

26.8.2023 20:06 Reaguje na vaber
To jsi to burešovi nandal.
Odpovědět
pk

pepa knotek

26.8.2023 10:09
Podle průzkumu polovina dotázaných nemá znalosti o zemědělské problematice a v jiných oblastech to nebude o nic lepší, je to obecný jev - smutný výsledek vzdělanosti a znalostní úrovně obyvatel. Jinak k problematice zemědělství lze dohledat na portálu eAGRI ledacos, jako např. jak se to vyvíjelo s pěstováním brambor viz. https://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/publikace-a-dokumenty/situacni-a-vyhledove-zpravy/rostlinne-komodity/brambory/ apod. další komodity vcelku neradostné čtení
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.8.2023 15:04 Reaguje na pepa knotek
Vzdělanost jde "správným" směrem! Stačí umět číst, počítat a anglicky, aby i vrátný mohl v rodném jazyce pozdravit majitele továrny. Nic víc dnešní člověk nepotřebuje, protože informace si vyhledá na Wiki a "jedinou pravdu" mu poví ve zprávách na ČT. Pro tupé ovce to stačí a výsledky se už dostavují. Kdo chce do kanclu, tak musí mít titul z jakéhokoliv oboru, ale titul a bez něho do montovny a nebo na traktor. Smutné, ale to, čemu jsme se smáli,
že jsou leckde ve světě VŠ na úrovni středních škol už tu začíná
být normou převzatou právě odtamtud i s opičením při vyhazování hranatých bakalářských klobouků do vzduchu při ukončení školy.
Odpovědět
sv

sv

26.8.2023 20:08 Reaguje na Břetislav Machaček
Problém nastane až tehdy, když tupá ovce jako například machaček místo na wikipedii hledá informace mezi puťkovýma nebo burešovýma půlkama.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.8.2023 16:31 Reaguje na sv
Problém je, že mudrlant sv se stydí podepsat, aby
nebyl terčem posměchu okolí za své bláboly opsané
z Wiky, kam může napsat kdokoliv cokoliv. Jste
ubohý provokatér a papoušek hlásající "jedinou"
pravdu. U mladého člověka opravdu špatné vysvědčení být anonymním papouškem, které svědčí o zbabělosti
a podlézání mocným.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

27.8.2023 21:53 Reaguje na Břetislav Machaček
Problém je, že komunistickej fizl kadruke ostatní.

Machacku, co vlastně umíte vy, a kam se můžeme jít podívat na to, co jste vytvořil????
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

28.8.2023 08:18 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak sis opět, ty stará tupá ovce, zanadával na třídního nepřítele. Teď prášky a šup do fronty na dávky. :D
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist