https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svycari-v-referendu-odmitli-iniciativu-rozsirujici-chranena-prirodni-uzemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Švýcaři v referendu odmítli iniciativu rozšiřující chráněná přírodní území

23.9.2024 01:07 | BERN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Voliči ve Švýcarsku v referendu velkou většinou zamítli návrh, podle kterého by úřady musely posílit ochranu přírodních ekosystémů před znečištěním a developerskými projekty. Proti se podle internetového portálu veřejnoprávního rozhlasu a televize vyslovilo 63 procent hlasujících.
 
Podle iniciativy nazvané Pro budoucnost naší přírody a krajiny měl stát i jednotlivé kantony pro ochranu biodiverzity vyčlenit další území a peníze. Odpůrci návrhu argumentovali, že by se tak další část krajiny stala nedotknutelnou, což by mělo silný negativní vliv na produkci potravin nebo by to ohrozilo výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Dopady opatření by pocítila také turistická nebo dřevozpracující branže. Mezi nejhlasitější kritiky změn patřil Švýcarský zemědělský svaz.

Agentura Reuters píše, že podle průzkumů veřejnost iniciativu původně podporovala, ale pak mezi lidmi vzrostla skepse, kterou přiživovali odpůrci návrhu.

Voliči se vyslovili také proti částečné reformě důchodového systému, konkrétně té jeho části, ve které si lidé na stáří spoří sami a zaměstnavatelé jim přispívají. Agentura DPA píše, že vláda chtěla snížit minimální částku, která je lidem každoročně vyplácena. Plánovala si, že naspořené peníze by vydržely déle.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist