https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/teple-pocasi-uspisilo-podle-ornitologu-prilet-prvnich-ptacich-druhu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Teplé počasí uspíšilo podle ornitologů přílet prvních ptačích druhů

19.2.2024 20:00 (ČTK)
Čejka chocholatá
Čejka chocholatá
Mírná zima a teplé počasí posledních dní uspíšilo přílet prvních ptačích druhů na střední Moravu. Ornitologové již zaznamenali v přírodě výskyt skřivanů polních, špačků, konipasů bílých i horských, čejek chocholatých a drozdů zpěvných. Na cestu směrem dál k severu se vydaly i husy, které zimují na jižní Moravě. U Tovačova se nyní vyskytují v hejnu o počtu až několika tisíc kusů, řekl dnes ČTK místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.
 

"Vzhledem k tomu, jaké je počasí, se k nám ptáci letící na sever posunuli dříve - pokud by tady bylo hodně sněhu a mráz, zůstali by více na jihu. Postupují podle toho, jak jim to počasí umožní. Určitě je to letos o něco dříve - u některých druhů o týden až 14 dní, ale tah každého druhu probíhá měsíc až dva," uvedl Jiří Šafránek. Doplnil, že proto ani první jarní ptáci nepřilétají ve velkých počtech. "Zatím jde spíše o jednotlivce a malá hejna. V přírodě je zatím málo potravy a také se dá očekávat opětovné ochlazení," míní ornitolog.

Nejvíce druhů ptáků se nyní podle odborníků vyskytuje u rybníků a mokřadů. Pozorovatelé ptáků z Moravského ornitologického spolku zde již zaznamenali i racky chechtavé, poláky velké i poláky chocholačky, husy velké, čejky chocholaté a kulíky zlaté. Pokud by se zima vrátila, pohyb ptáků se podle ornitologa zastaví. "Buď by pár dní počkali, jak se počasí bude vyvíjet - ale pokud by opravdu přituhlo a přišla tuhá zima, jsou schopni zase o několik set kilometrů letět zpět, zima by je vytlačila," doplnil místopředseda spolku.

Současné počasí urychluje také stěhování ptáků, kteří odlétají na sever. Například husy běločelé a tundrové, které zimovaly na jižní Moravě, se na této cestě již postupně přesunuly na střední Moravu. "V Tovačově je momentálně na 4000 hus běločelých, což je nevídaný počet - spojilo se tam několik obrovských hejn. Čekají tam nyní, jak se počasí bude dál vyvíjet. Není to žádný spěch, postupují pomalu," doplnil Šafránek. Postupně se podle něj vytrácejí i hejna havranů polních a kavek obecných.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist