https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/texaske-pobrezi-zaplavily-desitky-tisic-uhynulych-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Texaské pobřeží zaplavily desítky tisíc uhynulých ryb

13.6.2023 10:30 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Desítky tisíc uhynulých ryb vyplavilo o víkendu moře na pobřeží amerického státu Texas. Rozkládající se mršiny donutily místní úřady, aby vydaly varování před návštěvami pláží a koupáním, napsala agentura AP.
 

Jev je běžný s tím, jak v létě stoupají teploty, uvedly místní úřady, podle kterých ryby uhynuly kvůli nedostatku kyslíku rozpuštěného ve vodě. "Když ve vodě není dostatek kyslíku, ryby nemohou dýchat," citovala je stanice CBS. Nejvíce postiženým druhem byla podle úřadů ryba z čeledi sleďovitých, menhaden mexický, kterou rybáři často používají jako návnadu.

Mrtvé ryby začaly po tisících začaly vlny z Mexického zálivu přinášet na texaské pobřeží už v pátek. Zasažená byla oblast okresu Brazoria, který leží více než 64 kilometrů jižně od Houstonu. Na plážích pak celý víkend pracovala těžká technika, která písek čistila od uhynulých živočichů.

Ačkoliv tento konkrétní případ úřady přímo nespojily se změnou klimatu, AP připomněla dřívější varování vědců, podle kterých bude podobných incidentů v souvislosti s teplým počasím a nízkou úrovní kyslíku přibývat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.6.2023 11:02
Poměrně homogenní vzorek, tj málo opravdu drobných či naopak velkých. Jestli to třeba nesouvisí s uzavřením životního cyklu, kdy např po vytření to známe u některých lososovitých. V chladných severských řekách slouží ještě dlouho jako potrava medvědům, rackům a orlům. V teplejších oblastech to však rychle podléhá rozkladu a je asi to lepší uklidit, než nechávat na přírodě. Prostě miliony se jich před lety vykulily, desítky tisíc jich teď leží na pobřeží...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.6.2023 20:57
Nedostatek kyslíku v mořské vodě vlivem tepla? A co prohřáté laguny
korálových ostrovů a moře tropická? Nebude to nějakou chemií s výmluvou
na teplou vodu v moři? Dejme tomu, ale už v červnu a co bude za měsíc?
To už bude Mexický záliv zcela bez kyslíku a zbývajících ryb?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.6.2023 21:15 Reaguje na Břetislav Machaček
Jsem rád, že jste se zapojil.-) Asi ta voda nebyla teplá jen na této pláži, že, takže CELÉ pobřeží by mělo být obsypáno uhynulými rybami, nu ni?

Ano, je možná verze i s únikem chemických látek. Ale článek splňuje požadavky klimaalarmistů, a za měsíc už bude gůglený a citovaný jako zdroj, že ryby hynou na změnu klimatu. Nečekejte od rychlokvašných novinářů, že půjdou s rozbory do hloubky. Nikdo to nebude schopen ověřit, neb mrtvé ryby už byly asi uklizeny. Proto jsem ke všem zprávám kritický, neb jak jsem nedávno uvedl, novináři dovedou bez mrknutí oka otočit příčinu problému (z reportáže) o 180°.
Odpovědět
va

vaber

14.6.2023 08:38
nedostatek kyslíku to je obvyká příčina kterou nám všichni vnucují,
v mnoha případech to asi nebude pravda,
nikde se nepíše jaká byla teplota vody,
v Perském zálivu jsem byl ve vodě 37°C a i v takové vodě stále něco žije
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.6.2023 08:53 Reaguje na vaber
I u nás v řekách, rybnících a přehradách nezabíjí ryby teplá voda,
ale chemické procesy cizorodých látek podmíněné vysokou teplotou
potřebnou k reakci a například množení sinic, či odumírání vegetace.
Co je přírodní? No ty občasné vysoké teploty vody a co nikoliv?
No to, že je vodě co tam nikdy nebývalo a co tam NEPATŘÍ. Pamatuje
si někdo z dětství sinice? Nebo souvisle zarostlé rybníky a dokonce pískovny rostlinstvem? Nikoliv, snad jen na vodách u hnojišť odkud prosakovala do vody močůvka. Teplota vody bývala často taková, že
se v ní člověk ani neosvěžil a ryby to přežily, protože byla ČISTÁ !
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

14.6.2023 10:21
Krátce:
1/ Ve slané vodě se přirozeně rozpustí méně kyslíku než ve sladké => pro všechny procesy je ho už od počátku k dispozici míň.
2/ Zvýšená teplota znamená, že rozpustnost kyslíku (i ostatních plynů) ve vodě dále klesá, zatímco procesy, které kyslík spotřebovávají (bakteriální rozklad), zrychlují.
3/ Klimatická změna nemusí mít vliv na moře "jen" jeho oteplováním, ale také ovlivněním procesů, které určují konkrétní průběh některých jevů v mořích, jako je třeba intenzita a trvání některých proudů, včetně těch, které přinášejí kyslíkem chudou vodu z hloubek k pobřeží (přirozeně bezkyslíkaté zóny) nebo také těch, které naopak přinášejí kyslíkem a solemi bohatou vodu pro ozdravení špatného kyslíkového režimu (Balt).
4/ Rozlohy mrtvých zón se rychle zvětšují, k čemuž razantně přispívá znečištění z pevniny, tedy živiny z odpadních vod a zemědělství.
5/ Celkově takto nakřaplé ekosystémy jsou pak zranitelnější vůči všem dalším vlivům: pesticidy, zbytky léčiv atd., přelovení populací rybáři, hluk z lodní dopravy. Výsledek: jde to celé nezadržitelně do háje.

Je zde ještě řada různých souvislostí, ale nepíšeme zde učebnici, že :-)?

Odpovědět
PE

Petr Eliáš

14.6.2023 11:07
Tak podobné věci se mohou dít i ve sladké vody, kdy vysoká teplota vody a nedostatek kyslíku může způsobit hromadný úhyn.

1) https://budejovice.rozhlas.cz/voda-v-rybnicich-je-o-sest-stupnu-teplejsi-nez-obvykle-hrozi-uhyny-ryb-7585084

2) https://www.scmp.com/news/asia/australasia/article/3213995/low-dissolved-oxygen-levels-behind-mass-fish-death-australian-river

V oceánech se vyskytuje i ,,hypoxie,,.

1) https://oceanservice.noaa.gov/hazards/hypoxia/
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

14.6.2023 16:37 Reaguje na Petr Eliáš
Jojo...Třeba v Orlíku a ve Slapech bývá koncem září v celém objemu vody mezi 2-3 mg/l rozpuštěného kyslíku, tedy na hranici toho, co ryby vydrží...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.6.2023 17:38 Reaguje na Jindřich Duras
Poslyšte, a vánoční kapři, když jich je plná káď a někteří lapají po dechu u hladiny... nemohou totéž dělat ryby na moři a plout tam kde lepší/chladnější vodu najdou? Přijde mi to fakt divný, ta chemie mi v tom přijde pravděpodobnější. Řekl bych, že událostí a la Lhotka jsou ročně po světě desítky i stovky. Ne všichni se zbavují toxinů legálně. Co Vy na to?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist