https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-guardian-nehazejte-zlate-rybky-do-rek-jsou-krasne-ale-smrtici?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Neházejte zlaté rybky do řek, jsou krásné, ale smrtící, píše The Guardian

2.6.2022 15:43 | LONDÝN (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Piqsels
Pořídili jste si zlatou rybičku do akvária, ale přestala vás bavit? Pak si raději dvakrát rozmyslete, než ji hodíte do řeky nebo do kanálu, varují vědci. Tyto potvůrky sice vypadají nevinně, ale jejich nenasytný apetit či odolnost vůči chladu mohou mít pro místní volně žijící živočichy katastrofální následky, napsal zpravodajský server The Guardian.
reklama

 

Nové výzkumy ukazují, že zlaté rybky, jak se lidově říká druhu karas zlatý, spotřebují ve vodách Velké Británie mnohem více potravy než původní ryby srovnatelné velikosti; jejich spotřeba potravy je vyšší než u jiných invazních druhů ryb a také mnohem častěji agresivně napadají jiné konkurenční druhy.

To podle hlavního autora studie, Jamese Dickeyho z Královské univerzity v Belfastu, znamená, že zlaté rybky představují trojí hrozbu. "Nejenže jsou snadno dostupné, ale kombinují nenasytný apetit s agresivním chováním," řekl.

"Zatímco severoevropské klima je často překážkou pro přežití nepůvodních druhů ve volné přírodě, zlaté rybky jsou známé tím, že jsou vůči takovým podmínkám odolné a mohly by představovat skutečnou hrozbu pro původní biodiverzitu v řekách a jezerech, protože by spotřebovávaly zdroje, na kterých jsou ostatní druhy závislé," dodal James Dickey.

Studie nebyla schopna posoudit, jestli majitelé domácích mazlíčků, kteří si během koronavirové uzávěry pořídili nové akvárium a rybičky, jich nyní více pouštějí do volné přírody. Ale neoficiální zprávy naznačují, že by tomu tak mohlo být.

"Ačkoli se náš výzkum nezaměřil na to, zda se tento problém zhoršil po skončení koronavirových uzávěr, existuje důvod se domnívat, že tomu tak je nebo přinejmenším bude," řekl James Dickey. "Nedávno se ve skotském Glasgow objevila zprávy, že se v řece objevili anténovci - druh sumcovité ryby, jejichž původní domovinou je Amazonie," dodal s tím, že také tuto rybu pravděpodobně někdo vypustil z akvária.

Vědci zkoumali dopad dvou druhů nejčastěji prodávaných akvarijních rybiček - zlatých rybek a kardinálky čínské. Oba druhy patří do čeledi kaprovitých a pocházejí z východní Asie.

Výzkumníci zavedli novou metodu hodnocení a porovnávání dopadů obou druhů na základě sledování jejich dostupnosti, množství zkonzumované potravy a chování. Podle těchto měřítek zlatá rybka dalece předčila kardinálku čínskou a ukázalo se, že je schopna pustošit populace původních volně žijících živočichů v britských rybnících, řekách a potocích.

Zlaté rybky při vypouštění do britských vodních toků loví pulce a rybí potěr, čímž narušují přirozené ekosystémy. Ve Spojených státech bylo zjištěno, že zlaté rybky v některých vodních tocích dorůstají délky přes 30 centimetrů - a to právě díky své schopnosti přizpůsobit se místním podmínkám.

Mnozí majitelé domácích mazlíčků mají pocit, že vypouštěním zlatých rybek do volné přírody jednají humánně, ale James Dickey varoval, že takové jednání je pro přírodu destruktivní. Ovšem stejně nevhodné je spláchnout nechtěnou rybku do záchodu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

2.6.2022 15:59
Žasnu nad závěry vědců ohledně kardinálky čínské a zlaté rybičky. Kardinálka čínská je štíhlá rybička dorůstající velikosti do 5cm, zatímco zlatá rybička, jinak karas stříbřitý, je schopný v optimálních podmínkách dorůst až velikosti 40cm a má zavalitý tvar těla. Jinými slovy, vědecky porovnávat dopady života kardinálky, která váží 1 -2 gramy s karasem, který může dorůst váhy i přes kilo, je totální zhovadilost. Dotyčným vědátorům bych nakopal sedativum a vyhodil je, aby šli šířit pitomosti někam jinam, protože rozdíl v důsledcích si každý normálně myslící člověk odvodí a nepotřebuje k tomu vědeckou studii.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.6.2022 17:05 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já žasnu na d vaší jistotou, ale tisíc kardinálek je kilo a může být horší než jedna závojnatka.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.6.2022 19:41 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tu jistotu mám. Už jsem měl v jednom velkém akvárku supervýtěr kardinálek a zdaleka nenadělaly takový bordel jako jediná deseticentimetrová závojnatka. Ono totiž záleží i na efektivitě zpracování potravy a dalších parametrech.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.6.2022 20:19 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Oni stejně mysleli Pseudorasbora parva a to se zeptejte našich rybníkářů, jaký je to problém. Větší než s karasem stříbřitým(závojnatka).
Odpovědět
OD

Ondřej Dočkal

3.6.2022 20:39 Reaguje na Slavomil Vinkler
mysleli opravdu kardinálky - white cloud mountain minnow - viz zde: https://www.theguardian.com/environment/2022/may/25/shiny-but-deadly-dont-throw-goldfish-in-rivers-pet-owners-told

jinak souhlasím s tím, že posoudit ty vlivy je složitější, může jít i o riziko přenosu chorob apod., což na první pohled nemusí být vidět.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.6.2022 18:47 Reaguje na Slavomil Vinkler
Já bych ještě k té nesmyslnosti porovnání - kardinálka nereje ve dně jako karas stříbřitý, karas mnohem hůře zpracovává přijatou potravu, takže produkuje mnohem více detritu. A pokud argumentujete tím, že kilo jako kilo, tak pokud bych si měl na nohu nechat spadnou kilo železa nebo kilo peří, hádejte, pro kterou alternativu bych se rozhodl?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

5.6.2022 08:30
Tak kaprovité ryby obecně jsou velmi přizpůsobivé a odolné.
U zlaté rybky se to ještě zhošuje tím, že to je defakto vyšlechtěný karas stříbřitý. Který je obrovsky odolný k nedostatku kyslíku ve vodě a tudíž velmi životaschopný plus navíc umí využívat spousty konkurečních kaprovitých ryb k oplodnění svých jiker. Tím k úvodnímu rozmnožování svého druhu a následnému přečíslení jiných kaprovitých v biotopech.
Navíc je žravý, ale potravu využivá hůř, mnohem pomaleji roste, takže ani není vhodný jako lovná ryba.
Do akvárií a nádrží se zlatými rybkami to chce například přidávat náš původní kaprovitý druh Jelec tloušť. Je to ryba podobně žravá a podobně pomalu rostoucí jako karas zlatý či stříbřitý, ale je to všežravá až dravá ryba. V malé nádrži poměrně spolehlivě vychytá veškerý potěr jakýchkoliv ryb až do velikosti poloviny, 3/4 svého těla. Dostatečně velkým zlatým rybkám zabrání se v akváriu či malé nádrži množit a tak nebudou žádné přebytečné rybky, co by se mohly vypouštět do přírody.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist