https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-guardian-velke-ropne-spolecnosti-se-odklani-od-svych-klimatickych-slibu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Velké ropné společnosti se odklání od svých klimatických slibů

18.7.2023 11:05 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přední dodavatelé fosilních paliv jako BP, Shell a ExxonMobil letos ustupují od svých dřívějších slibů kolem snižování uhlíkových emisí a omezování produkce ropy a zemního plynu. Upozornil na to deník The Guardian, podle kterého se velké energetické společnosti snaží blokovat odklon lidstva od fosilních paliv, jejichž spalování způsobuje globální klimatické změny.
 

Ropné společnosti v uplynulých letech oznamovaly různé ekologické plány, přičemž jako motivaci uváděly obavy z klimatické krize. Například BP si stanovila cíl do roku 2030 snížit své emise o 35 procent. Letos v únoru ale cíl změnila na 20 až 30 procent, píše The Guardian.

Jako další příklady list uvádí rozhodnutí firmy ExxonMobil v tichosti omezit financování pro medializovaný plán vyrábět biopalivo z řas. Další ropný gigant Shell oznámil, že letos nenavýší investice do energie z obnovitelných zdrojů, přestože dříve slíbil, že dramaticky sníží uhlíkové emise.

Stejné firmy mezitím dávají najevo, že nehodlají omezovat produkci ropy a plynu. BP rozšířila těžbu plynu, zatímco šéf ExxonMobil Darren Woods v červnu oznámil plán zdvojnásobit do pěti let produkci ropy z amerických břidlicových nalezišť. Firma Shell sice letos uvedla, že už splnila slib snížit do roku 2030 výrobu ropy o 20 procent, ovšem pokles byl dán odprodejem části jejích operací jiné ropné společnosti. "Emise do atmosféry tudíž nesnížila," uvádí The Guardian.

Článek vyšel v době, kdy svět zažívá extrémně horké léto s rekordními či mimořádně vysokými teplotami v Číně, Evropě i ve Spojených státech. Nové vlny veder opět zvýrazňují hrozbu klimatických změn, které podle vědců zvyšují pravděpodobnost a intenzitu takovýchto úkazů. A motorem klimatických změn jsou emise skleníkových plynů pocházející převážně ze spalování fosilních paliv.

Energetické společnosti si zároveň v loňském roce připsaly rekordní zisky v návaznosti na nárůst cen ropy a plynu po ruské invazi na Ukrajinu. Jejich představitelé v této situaci mění rétoriku kolem přechodu na nízkoemisní zdroje energie a zdůrazňují, že lidstvo ropu a plyn stále potřebuje a není na svět bez fosilních paliv připravené.

"Odvětví fosilních paliv masivně vydělává na prodeji nebezpečného zboží a nevinní lidé a vlády po celém světě teď platí za jejich nezodpovědnost," míní historička Naomi Oreskesová z Harvardovy univerzity, která mapuje ropný průmysl. S kritikou ropných společností nedávno vystoupil také generální tajemník OSN António Guterres, který je obvinil ze snahy "ochromit" klimatickou politiku.

Společnost Shell deníku The Guardian řekla, že věří v potřebu zakročit proti změně klimatu a že své sliby v tomto ohledu naplňuje. "Nadále máme za to, že globální poptávka po energiích bude růst a bude uspokojována různými typy energie, včetně ropy a plynu," dodal mluvčí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (31)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.7.2023 16:35
https://echo24.cz/a/Hz3s5/zpravy-panorama-vedec-drzitel-nobelova-cena-pribeh-klimaticka-krize-podvod-globalni-elita

Zajímavý názor do diskuse. Jen jestli to pán myslí upřímně, nebo je též nastrčenou figurou. V dnešní době věřit někomu na stopro se nevyplácí-/
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.7.2023 16:59 Reaguje na Karel Zvářal
https://echo24.cz/a/SQJb3/rozhovor-kniha-promeny-zivota-profesor-vahrenholt-zeme-nejsou-tak-hloupe-jako-nemecko

A něco k manipulacím...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

18.7.2023 19:29 Reaguje na Karel Zvářal
energetická síť je propojena, je li hloupé Německo, kvůli jeho " hlouposti" zkolabuje velká část Evropy...

vzhledem k tomu, že Německo je referenční zemí pro energetickou burzu, můžeme se těšit na to, že jim tu blbost zaplatíme také.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.7.2023 07:22 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Co preboga Německo komu zablokovalo?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

18.7.2023 19:00 Reaguje na Karel Zvářal
něco je a něco není. Alarmismus je dobrý byznys, protože těžit ze společnosti emoce je pro byznys dobré, to, že ty lidi z toho mají psychické problémy a páchají sebevraždy byznysu nevadí.

Obecně se dá říci, že CO2 pokud jej dýcháte, rozhodně vašemu zdraví neprospěje.

To, jak bezohledně se lidi chovají k této planetě a jejím zdrojům je až hanebné. Někdy mě napadá, že pokud si myslíme, že jsme na vrcholu potravního řetězce, tak že můžeme zničit všechno. Velká bezohlednost a egoismus v byznysu hrabat pod sebe dominovalo a dominuje. Každý byznys si platí své "vědce" čemu věřit? v sebe, ve své schopnosti a nepodléhat marketingovým trikům, jak Vás manipulovat. Je jedno slovo, které to můžete vyjádřit je digitalizace.

https://ulozto.cz/file/O3uEsxRdJkNd/the-social-dilemma-socialni-dilema-2020-1080p-cz-titulky-by-dean12-mkv#!ZGZ3ZQR1AJZ5MGx2Zmp4MGIuATVjMR5eFwLhIIOWF1SsL2Su

Vlády selhávají protože je podvázaly dluhy nadnárodním korporacím a pak si od nich zpětně půjčují. V tomto " duálním" vztahu není místo pro " třetího" neb tři už jsou dav. Proto elity, které na společnosti nezáleží jen na tomto vztahu " duality"
Z jednoho důvodu mám rád komentáře pana Bárty, Egyptologa. V zásadě říká, že civilizace zanikají pořád stejně a popravdě si někdy říkám, už aby byl konec.

Víte, co je na tom nejhorší? že společnost se neumí vzbouřit, i když jich je miliony a smetli by tu " smetáknu" elitářství jak cunami. Nikdo to nedělá a popravdě celá digitalizace je jen ďábelský plán jak ovládat masy " bezmyšlenkovitě" má to každý v kapse a někteří jsou na tom brutálně závislý.

Největší potřebu, kterou dnes vidím je duševní hygiena. Věřit v sebe a v to, co věřili naši předci v přirozený děj věcí a obecně se zklidnit a spojit se přírodou a přirozeností to je naše stabilita, která je narušena.


Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.7.2023 19:31 Reaguje na Jaroslav Řezáč
V pátek jsem dělal linii jižně od města. Kolem jedné jsem se stavil u známého-stolaře, který bydlí na samotě mezi lesy. Při odjezdu kouknu na teploměr: 24. Po příjezdu dom asi za 20 min kouknu na okno: 32! Osm stupńů rozdíl, a to tu máme zeleně poměrně dost. Pak mi může nějaký jouda tvrdit, že tepelné ostrovy mají marginální vliv...

Kysličníku je věnována exluzivní pozornost, zatímco odlesnění 80% (plic) planety nechává vědce v klidu... Když poukážu na předimenzovanou leteckou dopravu - nemá vliv. Ale stacionární polohu proudění vysvětlit neumí!-)) A přitom z těch výšek na nás padá chlad v podobě srážek nebo studených front. Takto jsme vydáni na milost "zemi původu lidstva" - dnes převážně písčitému kontinentu. Takže může mi příště sugerovat vědec co chce, spolehnu se raději na svůj selský.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.7.2023 07:30 Reaguje na Karel Zvářal
Ten selský rozum je dobrá věc, ale končí tam, kam dojede sedlák s pluhem.
Tepelný ostrov je taky posečené pole, v globálním rozsahu to jsou především pouště a savany. Pocha měst ja skutečně marginální.
Všechno, od odlesňování, odpadů, emisí snad všeho, těžba čehokoliv, průmysl, doprava atd. atd. je v pozornosti ekologů a klimatologů, ale CO2 je nejhorší zabiják a bezprostřední ohrožení.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.7.2023 16:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Selský rozum nekončí na konci brázdy ("přednášky"-), ale začíná tam, kde zjistí, že mu oponent neříká pravdu, nečte odkazy (druhý výše) a vyhýbá se zásadním bodům. Jižní E. nesužuje kysličník, ale horký vzduch z Afriky, potažmo zahřívá i moře. Masivní deforestace, rozlízání pouští, vypasených a zoraných ploch, urbanizace..., to vše má vliv na tepelný režim Země, a výše zmíněných osm stupňů rozdílu je v globále to horko, které někde zabíjí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.7.2023 14:49 Reaguje na Karel Zvářal
Jistě. A to celé je způsobeno tím sodovkáčem, to co popisujete jsou pyramidové jevy, které to zhoršují.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2023 18:12 Reaguje na Karel Zvářal
Pokud vám stálo auto pod stromy ve stínu a zpátky jste jel po rozpálené silnici, tak je to jasný.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

23.7.2023 16:59 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Hele elitoune, já tě směru, to budeš koukat.....řekněte mi....je vůbec možné, že něco tak pitomeho, jako vy, běhá po světě????
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.7.2023 07:41 Reaguje na Karel Zvářal
Ten pán je atomový fyzik a tak těžko chápu, proč se na veřejnosti vyjadřuje ke klimatu. Myslím si, že ze zastánců placatosti Země není taky nikdo astronom.
Pokud si lidstvo shromáždí všechny klimatické poznatky v IPCC a zpracovává průběžné zprávy, tak tomu můžeme věřit na sto procent. To nepatrtné procento jiného vývoje tam už taky mají započítané.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

19.7.2023 16:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasné, Jakub Zamouřil sa problematike klímy rozumie, ale nositeľ Nobelovej ceny za fyziku nie. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.7.2023 07:27 Reaguje na Vladimir Mertan
A mal by být? Já jsem mistr světa v plivání na osmičku a proto jsou mé názory na nesmrtelnost brouka tuty pravdivé?
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

20.7.2023 15:09 Reaguje na Pavel Hanzl
A krom toho Franta Brabec vůbec nemá krátké péro. Takže prečo sú slová "vesmírneho inžiniera" o klíme pre nás záväzné a to čo povie nositeľ Nobelovej ceny za fyziku neberieme do úvahy?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2023 18:16 Reaguje na Vladimir Mertan
Neviem, čo je pre nás závazné, ale to nejdůležitější poznání je ve zprávách IPCC.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

21.7.2023 20:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Nie nie, najzávažnejšie poznání má vesmírny inžinier Jakub Zamouřil. Koľkokrát ste tu na Ekolist už dávali odkaz: https://czechsight.cz/co-vime-o-zmene-klimatu-zadna-alternativni-teorie-nedokaze-soucasne-otepleni-vysvetlit/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.7.2023 14:51 Reaguje na Vladimir Mertan
To je to samé, Zamouřil to jen dokáže velmi jednoduše a srozumitelně podat, na nějaký populární výklad šesté zprávy IPCC jsem ale nenarazil a originál je dost složitý a dlouhý.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

21.7.2023 23:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Přední cobolsky klimatolog Alexander AC veřejné popíral zákon zachování hmoty. Z toho jaksi vyplývá, co jsou klimatologove za nevzdelanou, nekompetentni a ideologicka pakaz.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.7.2023 09:08 Reaguje na Pavel Hanzl
A ještě když se přidá k CO2 coalition. :D Partičce placené olejáři, ve které jsou/byli ,,odborníci,, jako Moore nebo Lindzen. :D :D
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.7.2023 09:08 Reaguje na Pavel Hanzl
A ještě když se přidá k CO2 coalition. :D Partičce placené olejáři, ve které jsou/byli ,,odborníci,, jako Moore nebo Lindzen. :D :D
Odpovědět
MM

Milan Milan

18.7.2023 21:33
Jasně. Před časem někteří "vědci" tvrdili jak se rozevírající ozónová díra podepisuje na změně klimatu. No teď je prý téměř úplně zacelená, uzavřená, ale lobisté, spekulanti či klima alarmisté si našli jiná zdůvodnění i dost ochotných pavědců a politiků, aby mohli prosazovat hlouposti, odrbávat planetu a hrabat zisky.....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.7.2023 07:34 Reaguje na Milan Milan
Ozónová díra je skutečně silně poškozena, vědci zjistili, že to způsobují freony. Takže se lidé domluvili na celém světě a silně freony omezili (dají se často nahradit dusíkem) a dnes se ta díra zaceluje a nehovoří se o tom.Tohle je přesně ten případ, jak by to mělo dopadnout s CO2, jenže nedopadne.
Odpovědět
JO

Jarka O.

21.7.2023 10:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Jste zcela mimo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.7.2023 07:45
Tohle je zcela logický vývoj, všichni velmi mohutně a hlavně mediálně nalibovali a realita je postavila na zem. Ovšem snížení ne o 30, ale jen o 20% je pořád solidní posun správným směrem.
Jenže klíčem nejsou ropné a vůbec energetické společnosti, ale spotřeba. Pokud bude poptávka, někdo ji vždy uspokují a je to daleko lepší, než kdyby to mělo být Rusko.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

20.7.2023 09:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Zajímavý pohled! " snížení o 20 % místo o 30 je solidní posun správným směrem." Stejně správný bude jistě podle vás posun z 20 % na 0. Hlavně když to nedělá Putin!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2023 18:20 Reaguje na Jiří Svoboda
Jaký na nulu? Píšou o -20%. Když naslibovali 30, je mela, kdyby naslibovali 20, můžou se plácat po vaťákách.
Daleko horší je Čína která snad každý týden spustí novou uhelnou elektrárnu, tam jděte bečet.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

19.7.2023 13:23
Pokud jsou motivační nástroje ke snižování těžby fosilních paliv nefunkční, těžko se lze rozhodnutí těžařů divit. To, co by jedna těžařská firma na emisích v současném nemožném systému ochrany klimatu ušetřila, to jiná využije ke svému prospěchu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.7.2023 09:11
To přece nemůže nikoho překvapit. Firmy dají někdy pár prostředků na greenwashing, ale ekonomické zájmy jsou důležitější. Pokud firma cítí zisk, greenwashing samozřejmě končí.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

20.7.2023 09:39 Reaguje na Jarka O.
Greenwashing nekončí, jen se vhodně změní. Greenwashing je nutná podmínka existence všech firem a nejen jich.
Odpovědět
JO

Jarka O.

21.7.2023 10:01 Reaguje na Jiří Svoboda
Myslím si, že gw (ESG) některé firmy neustojí a odejdou.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist