https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tisice-lidi-vytvorily-ve-spanelsku-retezec-kolem-laguny-s-masivnim-uhynem-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tisíce lidí vytvořily ve Španělsku řetězec kolem laguny s masivním úhynem ryb

30.8.2021 01:34 | MADRID (ČTK)
Badatelé a ekologové dávají úhyn ryb do souvislosti s intenzivním zemědělstvím. Region Murcia patří k předním evropským výrobcům zeleniny.
Badatelé a ekologové dávají úhyn ryb do souvislosti s intenzivním zemědělstvím. Region Murcia patří k předním evropským výrobcům zeleniny.
Až 70 000 lidí v neděli podle pořadatelů vytvořilo "smuteční řetězec" na pobřeží španělské laguny Mar Menor, která čelí masivnímu úhynu ryb. Podle organizátorů bylo cílem protestu vyjádřit smutek a současně upozornit na vážný stav této vzácné vodní plochy, která je často přirovnávaná k Mrtvému moři. Ohledně řešení situace ale panují neshody mezi centrální vládou v Madridu a vedením autonomní oblasti Murcia, kde se laguna nachází, napsala agentura AFP.
 

Mar Menor, což znamená menší moře, je díky vysoké koncentraci soli ve vodě a vhodné sportovní infrastruktuře vyhledávanou letní destinací. V posledních týdnech ale laguna čelí masivnímu úhynu ryb. Starostka blízkého města Carthagène Noelia Arroyová dnes uvedla, že z břehů bylo v posledních dnech uklizeno na 15 tun ryb a řas.

Organizátoři z ekologické iniciativy ILP protest podle svých slov uspořádali, aby se stávající situace už neopakovala. "Bylo to také vyjádření smutku z úmrtí tolika živočichů," uvedl jeden z pořadatelů Jesús Cutillas.

Badatelé a ekologové dávají úhyn ryb do souvislosti s intenzivním zemědělstvím. Region Murcia patří k předním evropským výrobcům zeleniny. Pro hnojení zemědělci ve velkém množství využívají dusičnany, které se pak dostávají do vod laguny. Tam přispívají k vzniku řas a fytoplanktonu, jejichž vysoká koncentrace výrazně snižuje okysličení vody. To pak vede k úhynu ryb, jež se zkrátka udusí. Zemědělské svazy v okolí ale namítají, že dodržují předepsané normy.

Centrální vláda v Madridu a vedení autonomní oblasti se dlouho dohadovaly, kdo za současný stav může. Socialistická ministryně životního prostředí Teresa Ribera oblast navštívila ve středu. Zastává myšlenku, že kolem laguny by bylo zapotřebí vytvořit rozsáhlý pás se zákazem používání hnojiv. Konzervativní vedení regionu je však k omezování zemědělských činností skeptické. Regionální vláda ale nakonec ohlásila, že obdobný zákaz vydá. Podle ministryně je také nutné více dbát na dodržování pravidel. Se šéfem regionu Fernandem Lópezem Mirasem se dohodla na vytvoření komise, která navrhne opatření na záchranu laguny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

30.8.2021 06:45
A jak to tam mají s čističkami odpadních vod ? Nelze všechno svádět na zemědělství.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

4.9.2021 06:20 Reaguje na smějící se bestie
Řekl bych, že dnes odpadní vodu do bezodtokové laguny už nevypouštějí. Pokud tam v tom kraji nejsou podstatně zaostalejší než je to u nás.
Odpovědět

Jirka Černý

30.8.2021 07:31
70000 lidí cestovalo různými dopravními prostředky na akci bez praktického významu, že jim není hanba takhle nesmyslně produkovat emise.
Odpovědět
Pe

Petr

30.8.2021 11:34 Reaguje na Jirka Černý
I praktický význam to samozřejmě mělo. Za svůj pobyt spláchli do vody desítky litrů opalovací a jiné kosmetiky, o dalších lidských produktech nemluvě...
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

30.8.2021 11:43 Reaguje na Petr
to se ví maj sedět doma případně to probrat jako Češi u píva nebo na fejsu
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.8.2021 17:17 Reaguje na Robert Jirman
ch u d á č k u
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.8.2021 19:53
Titulek mě zas vylekal, ale naštěstí se tentokrát mluví o pravých důvodech úhynu ryb, zemědělství, odpadech, eutrofizaci, ne o klimatu... tak snad ta komise něco vymyslí.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

4.9.2021 06:30 Reaguje na Jarka O.
Hm, ne o klimatu... Ve Španělsku bylo letos v létě dlouhou dobu extrémně horko, ta laguna se musela hodně prohřát. Pokud místní vodní řasy a rostliny rostou nejrychleji při teplotách řekněme 30 - 35 st C, byl v laguně letos asi znatelně větší nárůst biomasy z těch vodních rostlin než tomu bylo jiné roky.
A tyhlety vodní rostliny svým růstem vytvářejí ve vodě místní biologickou bombu. Dokud rostou, je všechno v pořádku, za světla produkují do vody kyslík, za tmy něco kyslíku spotřebují, ale pořád je tam toho kyslíku z produkce rostlin a ze vzduchu dost. Jakmile ale růst ukončí, třeba při změně podmínek ve vodě, nebo odkvetou, vytvoří semena či spory, uhynou a začno u se rozkládat, je problém. Spotřebují z vody všechen kyslík a do vody naopak uvolní toxické plyny a toxické rozpuštěné látky, takže prakticky veškeří živočichové, kteří neutečou, uhynou.
To mohlo v uzavřených biotopech, jako jsou ty laguny, proběhnout klidně i bez jakéhokoliv přispění člověka.
Odpovědět
JO

Jarka O.

4.9.2021 07:00 Reaguje na Radim Polášek
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Eutrofizace
Odpovědět
RP

Radim Polášek

4.9.2021 06:17
Laguny obecně jsou hraniční biotop, který občas může být nestabilní a potom tam může docházet k takovým úhynům periodicky i bez vnějších příčin.
Tady by to chtělo seriózně zhodnotit a najít skutečnou příčinu úhynu. V článku nic takového není. Je to čistě bulvární či zeleně propagandistický článek,zřejmě zamířený proti tamějším zemědělcům, (že by příprava na další zdražení zeleniny v českých supermarketech ?) kde absolutně nejsou žádná reálná fakta nějak osvětlující situaci.
Například by mě zajímalo, jak je ta laguna velká, protože 15 tun mrtvých ryb, navíc ještě smíchaných se řasami, odpovídá u nás rozloze cca 1 - 2 hektarového produkčního rybníka. To je ta laguna taková maličká?
Chybí mně taky nějaké odkazy na nějaké analýzy, proč ty ryby uhynuly. Že nějaké tvrzení reportér převzal od ekologických aktivistů, to nic neznamená, to je spíš zavádějící a lživé než pravdivé.
Takže takový článek má v podstatě úplně stejnou cenu jako například článek se spekulacemi o otravě Bečvy kyanidy. Kecy JPP neboli jedna paní povídala, plno žvástů, propagandy i lží a nic reálného.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist