https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tokio-odsoudilo-hazeni-kamenu-na-japonske-skoly-a-velvyslanectvi-v-cine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tokio odsoudilo házení kamenů na japonské školy a velvyslanectví v Číně

29.8.2023 11:31 | TOKIO (ČTK)
Jaderná elektrárna Fukušima v Japonsku
Jaderná elektrárna Fukušima v Japonsku
Japonsko dnes znovu ostře odsoudilo házení kamenů na japonské školy a diplomatické úřady v Číně a výhružné telefonáty japonským podnikům a institucím z čísel s čínskou předvolbou. Útoky začaly poté, co Japonsko zahájilo vypouštění radioaktivní vody z poškozené jaderné elektrárny Fukušima. Peking slíbil, že zajistí bezpečnost cizinců žijících v Číně, informovala agentura AFP.
 

Japonský ministr zahraničí Jošimasa Hajaši dnes apeloval na čínskou vládu, aby "okamžitě přijala patřičná opatření, vyzvala své občany ke klidu, a zabránila tak eskalaci situace". Hajaši také potvrdil, že terčem útoku se stala i japonská ambasáda v Pekingu, na niž někdo hodil cihlu.

"Zatím jsme nezaznamenali žádné demonstrace či násilí... Ale pár jednotlivců se shromáždilo před vchodem do velvyslanectví a hodilo na něj cihlu," řekl mluvčí japonské ambasády. Podle něj byli dotyční zatčeni čínskými bezpečnostními silami.

"Čína vždy chránila bezpečnost, práva a zájmy cizinců v souladu se zákony," prohlásil mluvčí čínské diplomacie Wang Wen-pin na dnešní tiskové konferenci.

"Žádáme japonskou stranu, aby se zabývala oprávněnými obavami všech stran, okamžitě zastavila vypouštění kontaminované vody do moře, konzultovala věc se svými sousedy a dalšími zainteresovanými stranami a vodu znečištěnou radioaktivitou likvidovala zodpovědně," dodal Wang.

Japonsko si už v pondělí předvolalo čínského velvyslance v Tokiu kvůli stovkám obtěžujících a výhružných telefonátů, jejichž terčem se staly podniky, školy a úřady v oblasti Fukušimy.

Čína kvůli vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy rovněž zakázala dovoz mořských plodů z celého Japonska. Tokio dnes pohrozilo, že by kvůli zákazu mohlo zaslat oficiální stížnost na Peking Světové obchodní organizaci (WTO).

Z fukušimské elektrárny, poničené při zemětřesení a cunami v roce 2011, má být během zhruba 30 let vypuštěno 1,3 milionu tun kontaminované vody. Proces začal minulý týden.

Voda prochází intenzivní filtrací, která odstraňuje většinu nebezpečného materiálu vyjma tritia - izotopu vodíku. Ten je podle odborníků škodlivý pouze ve vyšších koncentracích, což u vody z Fukušimy nehrozí, protože je následně ještě ředěna mořskou vodou.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) tento postup schválila jako bezpečný. První testy mořské vody podle informací japonského ministerstva životního prostředí zvýšenou radioaktivitu neukázaly.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist