https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/toyota-uvede-do-roku-2026-v-evrope-pet-novych-modelu-s-ciste-elektrickym-pohonem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Toyota uvede do roku 2026 v Evropě pět nových modelů s čistě elektrickým pohonem

9.12.2022 10:54 (ČTK)
Foto | Christina Telep / Unsplash
Automobilka Toyota uvede do roku 2026 v Evropě pět nových modelů s čistě elektrickým pohonem. Druhý největší výrobce aut na světě za německým Volkswagenem o svých plánech informoval v tiskové zprávě. Toyota svůj první čistě elektrický automobil, a to sportovně-užitkový vůz (SUV) bZ4X, uvedla na trh na začátku letošního roku. Rodina elektrických vozů bZ (beyond Zero) by se tedy měla rozrůst na šest modelů.
 

Toyota plánuje do roku 2025 prodávat v Evropě celkem deset procent elektromobilů a 80 procent hybridů. Do roku 2030 chce v regionu prodávat až 50 procent elektromobilů. Firma chce též v Evropě vyrábět baterie pro své hybridní SUV C-HR.

"Není pochyb o tom, že elektromobily budou hrát stále větší roli při přechodu na evropský trh s nulovými emisemi do roku 2035," uvedl podle agentury AFP generální ředitel společnosti Toyota Europe Matt Harrison. Naznačil ale zároveň, že Toyota se nebude soustředit pouze na čistě elektrické vozy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

10.12.2022 16:57
https://www.novinky.cz/clanek/auto-pri-vyrobe-elektromobilu-vznika-o-70-procent-vice-emisi-priznava-volvo-40378164
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2022 11:19 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To je samozřejmě pravda, ovšem za určitých předpokladů. Jenom, pokud je energie na těžbu i výrobu čistě fosilní s maximální stopou CO2 a že nejde nic přes recyklaci.
Elektromobil se dá vyrábět z velké části z OZE elektřiny a má vysoké procento recyklovatelnosti, na rozdíl od statisíců litrů nafty spálených dýzlem.
Takže ve druhé generaci už i výroba bude výrazně čistší, natož provoz.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.12.2022 12:49
"Toyota svůj první čistě elektrický automobil, a to sportovně-užitkový vůz (SUV) bZ4X, uvedla na trh na začátku letošního roku."

Když pominu, že je to hnusný, tak 1,3 míče základ. Konečně nízkoemisní auto pro masy:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2022 11:21 Reaguje na Svatá Prostoto
Ty masy třeba v ČR si volí do vedení státu neskutečné dezoláty, je promořené ruskou demagogií a ropáctvím, mohutně podporují korupci a zločinný babišistán, tak se nesmí divit, že nemají ani na elektrokáru.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.12.2022 13:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Napsal hrdý majitel letitého Nissanu Note se spalovákem:-).

A masy v ČR se nediví, ostatně, nejsou v tom rozhodně samy, min třetina EU je na tom stejně. Masy jsou nasrané, že jim něco nařizuje banda pošuků v Bruselu, které platí, a kua dobře, z daní.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist