https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tune-meandry-a-hospodareni-s-destovou-vodou-dominovalo-ekologicke-soutezi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tůně, meandry a hospodaření s dešťovou vodou dominovalo ekologické soutěži

4.11.2020 17:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Lubor Křížek u systému tůněk a mezí, který vytvořil u osady Dřevniště.
Lubor Křížek u systému tůněk a mezí, který vytvořil u osady Dřevniště.
Foto | Vojta Herout / Adapterra Awards
Nejlepší důkaz, že krajina, města, ale i samotné domy mohou fungovat lépe, když si budeme všímat měnících se podmínek klimatu a prostředí, je ukázat to na příkladech. Touto cestou jde soutěž Adapterra Awards, která oceňuje inspirativní opatření, které berou v úvahu klimatickou změnu. Dnes pořadatelé vyhlásili čtyři vítěze z 21 finálových projektů ukazujících, jak ochladit naše města a zadržovat vodu v krajině.
 

Vítězi byli vyhlášeni v šesti kategoriích. V úpravách volné krajiny byla udělena dvě ocenění. Za systém malých tůněk a mezí k zadržování vody získal sympatie poroty Lubor Křížek. Vytvořil ho svépomocí v okolí svého bydliště poblíž Sedlčan. Odnáší si za to cenu 100 000 Kč od sponzora soutěže, firmy Nestlé.

Systém malých tůněk a mezí k zadržování vody LUbora Křížka u jeho bydliště poblíž Sedlčan.
Systém malých tůněk a mezí k zadržování vody LUbora Křížka u jeho bydliště poblíž Sedlčan.
Foto | Vojta Herout / Adapterra Awards

„Tento projekt představuje adaptační opatření, které se sice svou velikostí a účinkem nemůže rovnat rozsáhlým a nákladným projektům, ale které plní svůj účel bezezbytku, je skutečně funkční v různých extrémních podmínkách, pozitivně ovlivňuje okolí pozemku i biodiverzitu a je vzorem pro mnoho dalších,“ ohodnotila úpravy porotkyně soutěže Zuzana Rajchlová.

Druhým vítězem se stala úprava řeky Dyje, při níž Povodí Moravy vrátilo řece tři mrtvé meandry. Nový prostor pro řeku Dyji získal nejvyšší počet hlasů ve veřejném hlasování a odnáší si tak cenu sympatie.

Meandr Dyje u Rabensburgu
Meandr Dyje u Rabensburgu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Povodí Moravy

V zastavěném území vyzdvihla soutěž Park u Rakováčku v Rokycanech. Oživení asi půlkilometrového úseku Rakovského potoka se povedlo udělat pomocí krajinných opatření. Přírodním způsobem se tak předchází povodím a zároveň mají Rokycany nový park.

Park u Rakováčku v Rokycanech.
Park u Rakováčku v Rokycanech.
Foto | Vojta Herout / Adapterra Awards

Nejlepší pracovní prostředí se podle poroty podařilo vytvořit v kampusu ČSOB v pražských Radlicích.

„Intenzivní zelené střechy, flotila tepelných čerpadel a způsob využití dešťové vody byly ve své době odvážným řešením. ČSOB se má v tomto směru čím chlubit,“ oceňuje porotkyně Lenka Burgerová.

ČSOB Kampus v pražských Radlicích.
ČSOB Kampus v pražských Radlicích.
Foto | Vojta Herout / Adapterra Awards

Pátou kategorií soutěže je Náš domov. V ní vyhrál téměř soběstačný slaměný dům v Dobřejovicích ve Středočeském kraji. Jeho majitelé použili na stavbu přírodní materiály jako slámu, dřevo nebo hlínu. A aby měl co nejmenší dopad i provoz domu, využívají dešťovou vodu jak na zahradě, tak v domě. S chlazením jim pomáhá zelená střecha a promyšlené vnější stínění oken. „Stavba ukazuje cestu, jak lze svépomocí postavit dům kvalitně i pro ty, kdo neoplývají velkými prostředky,“ oceňují organizátoři soutěže.

Téměř soběstačný slaměný dům v Dobřejovicích ve Středočeském kraji.
Téměř soběstačný slaměný dům v Dobřejovicích ve Středočeském kraji.
Foto | Vojta Herout / Adapterra Awards

Letošní rok přinesl i zvláštní kategorii pro Prahu. V ní si ocenění vysoutěžilo šestihektarové pole Plužiny na okraji Prahy. Dříve bylo v létě rozpálené sluncem a velkou část roku holé. Odbor ochrany přírody magistrátu ale rozhodl, že jednolitý lán rozdělí ovocnými stromořadími na menší podlouhlá políčka, na kterých se začaly střídat plodiny a kde se neužívá chemické ošetření ani hnojiva. Vypěstované plodiny po sklizni putují do zdejších mateřských, základních i středních škol, domovů pro seniory nebo dětských domovů.

Plužiny - šetrné zemědělství v Praze.
Plužiny - šetrné zemědělství v Praze.

Všechny projekty přihlášené do soutěže letos i loni lze dohledat v databázi příkladů, kterou v projektu Adapterra Awards vytvořila pořádající organizace, Nadace Partnerství. Letos se jich do soutěže přihlásilo 78.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.11.2020 18:11
Konečně něco smysluplného v české kotlině. Gratulace všem účastníkům - oceněným i dalším.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist