https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/turiste-nemohou-kvuli-hnizdeni-ptaku-do-nekterych-mist-na-severu-cech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Turisté nemohou kvůli hnízdění ptáků do některých míst na severu Čech

2.3.2022 17:09 | JETŘICHOVICE (ČTK)
K druhům zvláště citlivým na lidskou přítomnost patří sokoli stěhovaví, čápi černí a výři velcí.
K druhům zvláště citlivým na lidskou přítomnost patří sokoli stěhovaví, čápi černí a výři velcí.
Foto | J Brew / Flickr
Turisté nemohou kvůli hnízdění ptáků do některých míst v Národním parku České Švýcarsko, v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Labské pískovce a v rezervaci Kaňon Labe. Omezení vstupu, které má zajistit klid pro hnízdění a vyvedení mláďat, platí do poloviny léta. Informovala o tom správa národního parku na svém webu.
 

K druhům zvláště citlivým na lidskou přítomnost patří sokoli stěhovaví, čápi černí a výři velcí. Hnízdní lokality jsou uzavírány tak, aby značené turistické cesty zůstaly průchodné. Přechodné uzavírky jsou vyznačené v terénu páskami, nejčastěji se nacházejí na neznačených pěšinách či lesních cestách.

Omezení vstupu se týká v národním parku kromě celého klidového území 16 dalších míst, v Národní přírodní rezervaci Kaňon Labe vedle tří lokalit se sezonním omezením horolezectví dalších tří míst a na ostatním území CHKO Labské pískovce sedmi známých hnízdních lokalit.

Zkušenosti z uplynulých let podle správců parku ukazují, že dočasná omezení vstupu do hnízdišť veřejnost až na výjimky dodržuje. Odpovídá tomu i poměrně vysoká úspěšnost sokolů, čápů a výrů při vyvádění mláďat. Naopak porušení omezení vstupu mívá na hnízdící druhy fatální dopad, ptákům buď zastydne snůška nebo se otevře cesta do hnízda predátorům, protože plaší rodiče jsou kvůli vyrušení nuceni hnízdo opustit.

Kriticky ohrožený sokol stěhovavý hnízdí na severu Čech nejen v přírodě, ale také na komínech elektráren, kde jsou pro něj připraveny budky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

3.3.2022 08:17
Bohužel dodržování těchto omezení budou muset strážci sledovat, protože člověk je tvor nedisciplinovaný. Navíc to celá řada lidí bere jako omezování osobní svobody.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.3.2022 14:17 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ono se to netýká ani tak turistů jako lezců, a pokud si dají správy trochu práce a rozvěsí dost těch cedulí ... odkdy a proč a ideálně už někam na nástupová místa, o netu ani nemluvě ... tak ta respektovanost bývá poměrně vysoká. Jsou samozřejmě výjimky, ale když se lidma slušně a rozumně a včas komunikuje, tak se chovají jako lidé a ne jako dobytek.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist