https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-floridy-namerili-teplotu-vody-pres-38-stupnu-muze-jit-o-novy-svetovy-rekord
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Floridy naměřili teplotu vody přes 38 stupňů, může jít o nový světový rekord

26.7.2023 10:18 | MIAMI (ČTK)
Stoupající hladina moře
Stoupající hladina moře
Foto | Marek Nowocień / Wikipedia
Meteorologická bóje v zátoce u jižního pobřeží Floridy v pondělí zaznamenala teplotu vody přibližně 38,4 stupňů Celsia. Bude-li měření vyhodnoceno jako nezávadné, jednalo by se o nový světový rekord v teplotě zaznamenané u hladiny moře, uvádí místní meteorologové. Vody u jihovýchodního amerického státu se ohřívají na nevídanou úroveň v důsledku extrémně dlouhých veder, která tento týden opět nabírají na intenzitě.
 

Potenciálně rekordní záznam přišel v pondělí odpoledne místního času ze senzoru v hloubce asi 1,5 metru v zátoce Manatee Bay na samém jihu Floridy. Přibližně o jeden stupeň nižší teplotu hlásila předtím bóje u nedalekého ostrůvku Murray Key. Dosud nejvyšší zaznamenanou teplotou mořské vody je podle studie z roku 2020 hodnota 37,6 stupně Celsia, kterou naměřili v zátoce Perského zálivu u Kuvajtu.

Z Floridy zprávy o teplotách vody šplhajících výrazně nad 30 stupňů přichází již několik dní, zatímco v oblasti panují rekordně dlouhá vedra. List The New York Times minulý týden psal o tom, že koupat se v těchto dnech v oceánu je zde jako ponořit se do "hustého, bublajícího syrupu". Vědci varují, že vývoj by mohl zdecimovat místní populaci korálů.

Extrémní teplota vod u Floridy je jedním z mnoha důsledků veder, která svírají jih Spojených států už déle než měsíc. Město Miami zažilo přes 40 po sobě jdoucích dní s pocitovými teplotami nad 100 stupňů Fahrenheita, tedy skoro 38 stupňů Celsia. Předpověď takovéto podmínky slibuje i pro zbytek týdne.

Výrazně zasažené jsou také státy Louisiana, Texas a Arizona, kde ve městě Phoenix pokračuje série s denními maximy nad 43 stupni, která trvá od začátku měsíce. Vedra aktuálně opět zesilují a očekává se, že nadprůměrně vysoké teploty tento týden zasáhnou většinu amerického území včetně severu a severovýchodu. "Nebezpečné" podmínky s pocitovými teplotami nad 39 stupňů se dnes čekaly v oblastech s 55 miliony obyvatel.

Častější a intenzivnější vlny veder jsou podle expertů důsledkem klimatických změn, jejichž motorem jsou emise ze spalování fosilních paliv a dalších lidských aktivit. Už nyní je při tom horko v USA nejvíce smrtícím meteorologickým úkazem, který si vyžádá stovky mrtvých ročně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

26.7.2023 12:38
USA je veliké, na sever se vejde lidí a zbytku bude horko ...
Odpovědět
va

vaber

26.7.2023 15:54
to je ta americká nabubřelost, ve všem musí být první, vypouští nejvíc CO2 tak co mohou čekat a klimošky jim ještě přitápějí
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.7.2023 20:25 Reaguje na vaber
Nejhorší je Čína.
Odpovědět
va

vaber

27.7.2023 09:03 Reaguje na Pavel Hanzl
stále opakujete stejnou hloupost, na člověka vypouští Čína mnohem méně,
malý stát může špinit jak chce ,protože má málo lidí a špiní málo ? to je Hanzlova pravda,
tedy,rozdělením Číny na sto států se ,podle Hanzla, stanou Číny nejčistší i když budou dohromady vypouštět stejně, geniální,
tak se záměrně oblbují opoždění lidé západní propagandou a voni Hanzl věří každé západní propagandě,
Hanzl už někdy viděli animaci jak se šíří CO2 na planetě?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist