https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uhynula-labut-zpevna-pojmenovana-zpevanka-jako-prvni-zahnizdila-v-cr?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uhynula labuť zpěvná pojmenovaná Zpěvanka, jako první zahnízdila v ČR

28.2.2023 18:51 | KROMĚŘÍŽ (ČTK)
Na střední Moravě žila Zpěvanka podle ornitologů 16 let.
Na střední Moravě žila Zpěvanka podle ornitologů 16 let.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | MORAVSKÝ ORNITOLOGICKÝ SPOLEK – středomoravská pobočka České společnosti ornitologické (MOS) / mos-cso.cz
V neděli uhynula labuť zpěvná, která jako první zahnízdila v České republice. Ornitologové ji pojmenovali Zpěvanka. Labuť se vyskytovala na rybnících v Tovačově a v Kojetíně na Přerovsku, v Chropyni a v Záhlinicích na Kroměřížsku nebo na řece Moravě v Kroměříži. V tiskové zprávě to sdělil místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.
reklama

 

Labutě zpěvné podle odborníků hnízdí se Skandinávii a na zimu odlétají do západní Evropy, v tuzemsku se objevují jen ojediněle. Zpěvanku ornitologové sledovali díky výraznému žlutému límci s kódem 7R42, který dostala na zimovišti vodních ptáků v Německu v lednu 2006. Odtud se podle Šafránka nevydala domů na sever Evropy, tak jako ostatní labutě zpěvné, ale zcela nepochopitelně se objevila v dubnu téhož roku na Hradeckém rybníku v Tovačově.

V následujících letech se labuť pohybovala na střední, jižní i severní Moravě a v jižním Polsku. "Jednu zimu trávila dokonce až v Maďarsku. Hnízdní období ale nejčastěji trávila na střední Moravě, kde se pokoušela o vytvoření páru se samcem labutě velké," uvedl Šafránek.

Poprvé Zpěvanka zahnízdila až v roce 2017 se samcem labutě zpěvné. Na Zámeckém rybníku v Chropyni měli čtyři mláďata, pouze jedno z nich se však dožilo zimy. "V následujících dvou letech vyvedla opět čtyři mláďata, ale ani jedno se nedožilo dospělosti. V roce 2020 měla dvě mláďata, která po několika dnech zmizela. V tomto roce uhynul i její samec a od té doby zůstala sama," doplnil Šafránek.

Na střední Moravě žila Zpěvanka podle ornitologů 16 let. Kroužek a límec dostala až jako dospělá. Proto podle odborníků nelze zjistit, jakého věku se dožila.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

28.2.2023 19:15
Vzhledem k tomu, že do svého domova neodletela po navlečení límce, pravděpodobně lze negativní ovlivnění jejího dalšího života připsat právě tomuto zásahu. ...Podobných zákroků by nemělo být tolik a hlavně je dělat s rozumem.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.2.2023 19:18 Reaguje na Josef Mozek
Nesmysl, normálně létala, přesouvala se v rámci regionu. Lehoučký límec, asi jako člověku by měly vadit cvičky, že se nevrátí domů:-)... Kdyby se všichni "vraceli domů", jak by asi, mozečku, docházelo k šíření druhů a mísení genů?
Odpovědět
JM

Josef Mozek

28.2.2023 19:32 Reaguje na Karel Zvářal
Límec unesla, ale cítila jej na sobě, možná jej i viděla. Zřejmě jí přítomnost límce způsobovala psychické problémy a ovlivnila její chování. K tomu mohlo přispět i to, že hejno a dosavadní partner ji kvůli límci odmítli. .... Při akci se zapomnělo, že labuť je velmi inteligentní tvor a označkovat ji není srovnatelné s umístěním visačky krávě do ucha.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.2.2023 19:41 Reaguje na Josef Mozek
Rozmnožovala se, tipuji, že většina mláďat skončila v útrobách sumců, jinak by těchto krásných ptáků bylo u nás více. Partner si na to zvykne, stejně jako na křídelní značky a batůžky v jiných případech, které vědě pomáhají odkrýt dosud neznámé tahové cesty a zastávky. Ono číst knihy dovede každý blb, ale naplnit je něčím zajímavým stojí spoustu práce.
Odpovědět
JO

Jarka O.

28.2.2023 20:09 Reaguje na Karel Zvářal
Je to krásný pták. 16 let s límcem ... neumřela stářím nebo z osamění?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.2.2023 20:17 Reaguje na Jarka O.
V posledních měsících zhubla, takže asi věk. Mně spíš vadí ta špatná reprodukce, resp "mizení" mláďat. Podle mýho měla i vr. 20 čtyři mladé, ale ta byla zpredována při prvním opuštění hnízda, ještě před příchodem dalekohledu. U sumců bych "Chyť a pusť" zakázal, a povolil lov i podměrečných. To je velké zlo novodobé rybařiny, a nejen on.
Odpovědět
JO

Jarka O.

28.2.2023 20:38 Reaguje na Karel Zvářal
Trochu mě překvapilo, jak se tu píše o úhynu všech mláďat, protože většinou je u labutí vidět 4 a více už dospívajících mláďat. Jestli nebyla ona i mladé nemocné. Ale nevyznám se v labutích.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.2.2023 20:59 Reaguje na Jarka O.
Uhynulá mláďata nikdo neviděl, takže by to byla ryzí spekulace. Prostě hlad je sviňa a predátoři ikony...
Odpovědět
JO

Jarka O.

28.2.2023 21:46 Reaguje na Karel Zvářal
Ano, škoda mláďat. A vůbec je škoda, že krásné labutě zpěvné málokdo zná.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.3.2023 12:13 Reaguje na Jarka O.
No ale dospělosti a hnízdění se jich moc nedožije.
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.3.2023 12:47 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ne? Já nevím, jen často vidím odrůstající přepeřující mladé labutě a bývá jich kolem rodičů 3,4,5.
Labuť zpěvná je moc hezký a ukejhaný druh, potkat je na Baltu byl zážitek, bohužel střední Evropa není jejich biotop ...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.3.2023 14:58 Reaguje na Jarka O.
To ano, pokud jsou s rodiči tak to jde ale dva roky samostatnosti...I Zpěvanka měla dost vzrostlá mláďata, alespoň jednou. A nepřežila delší dobu a ani ten samec.
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.3.2023 15:38 Reaguje na Slavomil Vinkler
Možná že opravdu podlehly nemocem, na které nejsou přizpůsobené? Nebo chybělo ochranné hejno, a ony jsou společenské, ne?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist