https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usa-se-loni-podle-nove-analyzy-vzdalily-splneni-emisniho-cile-pro-rok-2030
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

USA se loni podle nové analýzy vzdálily splnění emisního cíle pro rok 2030

11.1.2022 09:10 (ČTK)
K navýšení emisí údajně přispěl 17procentní nárůst ve výrobě elektřiny z uhlí, který je připisován růstu cen plynu.
K navýšení emisí údajně přispěl 17procentní nárůst ve výrobě elektřiny z uhlí, který je připisován růstu cen plynu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Spojené státy loni vyprodukovaly o 6,2 procenta více emisí skleníkových plynů než v roce 2020, odhaduje v čerstvě publikované zprávě výzkumná skupina Rhodium Group. To by znamenalo, že USA jsou nyní ještě dál od splnění cíle současné vlády snížit do konce dekády emise na polovinu oproti roku 2005, napsala agentura Reuters.
 

Údaj o nárůstu produkce emisí vychází z analýzy předběžných dat za rok 2021. Podle skupiny Rhodium Group emise zesílily rychleji než americká ekonomika, skupina přitom pracovala s odhadem meziročního nárůstu HDP o 5,7 procenta. Zároveň podle ní objem ročních emisí zůstal výrazně pod produkcí z doby před začátkem pandemie covidu-19 a byl o 17,4 procenta nižší než v roce 2005.

K navýšení emisí údajně přispěl 17procentní nárůst ve výrobě elektřiny z uhlí, který je připisován růstu cen plynu. Závislost na "nejšpinavějším" fosilním palivu podle nezávislé výzkumné skupiny meziročně vzrostla poprvé od roku 2014. Zároveň se na zesílení emisí nejvíce podílely energetický průmysl a doprava, kde produkce plynů způsobujících globální oteplování stoupla o 6,6 procenta, respektive deset procent.

Dnes publikované údaje podle deníku The Washington Post (WP) odpovídají zjištěním jiných odborníků o tom, že pandemie a s ní spojené narušení světové ekonomiky příliš nezpomalily akumulaci skleníkových plynů v atmosféře. Předpovídaný loňský nárůst také signalizuje, že pandemie v USA neurychlila přechod k "zelenějšímu" hospodářství, píše WP.

Americký prezident Joe Biden před rokem nastoupil do úřadu i se slibem ráznějšího boje proti klimatickým změnám a na jaře oznámil plán dosáhnout do roku 2030 snížení emisí o 50 až 52 procent. "Ukážeme světu, že Spojené státy nejen, že jsou zpátky u stolu, ale také, doufejme, příkladem pro ostatní," uvedl Biden na listopadovém klimatickém summitu ve Skotsku.

Jenže ústřední prvky jeho klimatické strategie se mu zatím nepodařilo prosadit. Nejzásadnější plány v tomto směru byly obsažené v masivním sociálním a ekologickém balíku, který alespoň prozatím ztroskotal v americkém Senátu. Už během zákulisních vyjednávání z něj vypadl ambiciózní návrh na trestání energetických společností, které by nedodržovaly cíle ohledně odklonu od fosilních paliv.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

11.1.2022 17:28
Život není procházka kremelskou zahradou a je jasný, že s výraznou konjunkturou musí jít nahoru spotřeba energie. A OZE nejsou nafukovací, ale loňský rok "byl o 17,4 procenta nižší než v roce 2005".

Tohle je dost důležitý údaj, my se něčím takovým pochlubit nemůžeme.
Odpovědět
DB

Darth Bane

11.1.2022 20:22 Reaguje na Pavel Hanzl

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
ms

12.1.2022 01:22
Cíl snižovat CO2 je tak dobrý pro prostáčky. Jediným cílem zelené alarmistické politiky západních politiků je prostřednictvím miliardového toku dotací vytvořit novou pseudozelenou elitu a strachem ze "zániku" planety přinutit stamiliony lidí, aby souhlasily se svým prudkým zbídačením. Češi si hned také žluté vesty neoblečou, budou to jiné národy, které tomuto plánu vystaví brzy stopku. Pak se přidají i Češi, stejně jako byli posledním účastníkem protikomunistické "revoluce" 1989.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.1.2022 10:25 Reaguje na
Tohle psali soudruzi v Rudém právu prakticky pořád, během 1.republiky, za komára a to samé píšou i dnes. Jen se trochu mění slova, ale pořád je význam ten stejný. Západ je zralý na krach a jen soudruzi jsou nejlepší. Stokrát vyvrácená pitomost.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.1.2022 16:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Čistě technická.
Soudruzi jsou na hovno, ale zcela upřímně ... on ten krach jednou přijde. Možná dříve, možná později, ale přijde. Vždycky přišel.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.1.2022 08:08 Reaguje na Svatá Prostoto
To prostě není vůbec nutné. Společnost, která se průběžně mění a má silnou zpětnou vazbu (demokracie) nikdy krachovat nemusí, pokud nepodlehne totalitě.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.1.2022 10:39
Ono to je o tom, kdo to oteplování planety bere vážně a kdo ho pouze
okecává a jede dál po starém. Získá tím ekonomickou výhodu v tom, že
odrbává ten odklon od uhlíkových paliv a má nižší náklady na energie.
Aktivní blbci se předhánějí v termínech odchodu od uhlí a ropy i za
cenu likvidace vlastní ekonomiky a snížení životní úroveň občanů. USA
náš vzor? Ouhá, asi v tomto ne a vzorem je kdo? Německo? Ouhá, to asi
nebude nejlepším vzorem, leda bychom zavřeli i naše jaderky, hory
osadili větrníky a natáhli další plynovod jako náhradu uhelek a jádra.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.1.2022 08:12 Reaguje na Břetislav Machaček
My nebusíme přece kopírovat zrovna Německo. Nemáme jejich pobřežní vítr, tak si necháme jádro. Takto uvažuje naprostá většina Evropských zemí.
Některé budou počítat s jádrem, i když ten vítr mají.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist