https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usti-nad-orlici-obnovuje-vlci-studanku-misto-vzniklo-ve-40.letech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústí nad Orlicí obnovuje Vlčí studánku, místo vzniklo ve 40. letech

24.2.2024 00:21 | ÚSTÍ NAD ORLICÍ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přibližně do konce března bude nepřístupná lokalita Vlčí studánka v lesích u Ústí nad Orlicí. Odpočinkové místo tam vzniklo ve 40. letech minulého století. Správa městských lesů tam aktuálně těží dřevo, potom obnoví cesty a studánku.
 

Nepřístupná je část od Rasovny až k Vlčí studánce. "Po skončení těžby bude opravena cesta a Vlčí studánka, a to v podobném duchu, jako byla v roce 2015 opravena Vicenova studánka," uvedla radnice. Dá kromě jiného nainstalovat nové lavičky a upravit koryto potoka.

Vlčí důl leží na severním svahu Andrlova chlumu, začíná nad silnicí u řeky Tichá Orlice v Kerharticích v místě zvaném Rasovna a stáčí se k vrcholu kopce. Odpočinkové místo se studánkou tam vzniklo začátkem 40. let minulého století, poslední větší oprava se uskutečnila v 90. letech 20. století. Vlčím dolem prochází žlutě značená turistická cesta, která vede na vrchol Andrlova chlumu k rozhledně.

Název Vlčí důl vznikl podle pověsti o muzikantovi, který se tam jednou v noci při cestě z tancovačky propadl do vlčí jámy, v níž byli dva vlci. Muž duchapřítomně začal hrát na housle a vlci vyli. Postupně na nástroji praskaly struny, až do rána zbyla jen jedna. Hudebníkovi zešedivěl jeden pramen vlasů. Z jámy ho ráno vytáhl myslivec.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist