https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-blansku-letos-zacali-s-vysadbou-stromu-o-nekolik-tydnu-driv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Blansku letos začali s výsadbou stromů o několik týdnů dřív

23.3.2024 00:20 | BLANSKO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Blansku letos kvůli teplému počasí začali s výsadbou stromů o několik týdnů dřív. Jde o každoroční náhradní výsadbu za dříve pokácené stromy. Letos ve městě vysázeli šest desítek převážně listnatých stromů, počítá se i s další výsadbou keřů. Radnice o tom informovala na svém webu.
 

Nové stromy a keře místo pokácených přibyly na veřejných prostranstvích po celém městě. "Začali jsme dříve zejména s ohledem na velmi příznivé a teplé počasí," uvedl zahradník Martin Chytrý, který má zeleň ve městě na starosti. Panuje totiž podle něj obava, že se velmi rychle oteplí, stromy by se pak mohly dostat tzv. do listu a zaschly by.

V uplynulých dnech vysadil Chytrý spolu s kolegy například ptačí třešně v Salmově ulici, jeřáby a slivoně ve Sladkovského ulici nebo pětici vzrostlých dřevin před Dělnickým domem. Stromy tam přibyly v místech, odkud zahradníci nedávno odstranili proschlé jalovcové keře. Vysadili i borovice či javor například nedaleko parkoviště u hřbitova ve Dvorské ulici.

"Jedná se o nařízenou náhradní výsadbu za pokácené stromy. Pokud je to možné, tak se nové dřeviny umisťují tam, kde byly nějaké stromy pokáceny. Stává se ale, že například v místě vedou inženýrské sítě, nebo že se nejedná o pozemky města. V takovém případě pak hledáme vhodnou lokalitu v blízkosti té původní," popsal Radek Gajdošík z oddělení komunální údržby městského úřadu.

Nové stromy pracovníci vysazovali i v Masarykově ulici, ulici 9. května, Chelčického, Čelakovského, ale také v Horní Lhotě, na Těchově nebo v Češkovicích. Nejčastěji vysazují listnaté stromy, například javory, jeřáby, okrasné třešně nebo jiné druhy ovocných stromů. V ulicích města ale v letošním roce přibyly také lípy, břízy nebo borovice. Pokračovat se bude výsadbou keřů nebo obnovou stromů vysazovaných loni, které se neuchytily. Minulý rok se za pokácené stromy v Blansku vysazovalo více než sedm desítek stromů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist