https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-breznu-letos-spadlo-o-dve-tretiny-mene-srazek-nez-obvykle
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V březnu letos spadlo o dvě třetiny méně srážek než obvykle

8.4.2022 02:00 | PRAHA (ČTK)
Foto | Inge Maria / unsplash.com
V březnu letos spadlo v Česku v průměru o dvě třetiny méně srážek než obvykle. Třeba v Libereckém kraji byl objem srážek dokonce jen na pětině obvyklé míry pro březen. Na svém webu to oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Průměrný měsíční úhrn srážek činil letos v březnu 16 milimetrů, tedy 16 litrů na metr čtvereční. To je podle ústavu jen 35 procent dlouhodobého průměru pro měsíc březen za roky 1991 až 2020.
 

Nejvíce srážek spadlo v Moravskoslezském kraji, ale i v tomto regionu přinesl letošní březen daleko méně vody než normálně. Objem srážek tam byl na 51 procentech dlouhodobého průměru. Nejméně srážek bylo ve zmíněném Libereckém kraji, a to jen 19 procent obvyklého objemu.

Celkově se v březnu méně vláhy objevilo v Čechách, kde byl objem srážek na 32 procentech průměru za roky 1991 až 2020. Situace na Moravě a ve Slezsku však nebyla o mnoho lepší. Spadlo tam pouze 38 procent obvyklého objemu srážek, uvedl ústav.

Sucho v uplynulých týdnech trápilo zemědělce. Bioklimatolog z Ústavu výzkumu globální změny CzechGlobe Akademie věd ČR Zdeněk Žalud řekl 31. března na konferenci projektu Intersucho, že sucho na začátku vegetační sezony zasáhlo pěstitele v celé Evropě. V kombinaci s válkou na Ukrajině a dopady pandemie covidu-19 to může mít podle odborníků dopad na dostupnost potravin. Podle viceprezidenta Agrární komory ČR Václava Hlaváčka jde o souhru podmínek, kvůli které je potřeba změnit systém řízení zemědělství nejen v Česku, ale v celé Evropské unii.

Ministerstvo zemědělství na konci března oznámilo, že zatím nemá od zemědělců hlášeny významné podněty o škodách způsobených suchem a že zásadní vliv na sklizeň bude mít počasí v dalších týdnech. Podle aktuálních informací portálu Intersucho se na přelomu března a dubna situace kolem sucha v půdě zlepšila a také v následujících dnech se bude zřejmě půdní vlhkost zvyšovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

8.4.2022 09:17
Březnový prach platí za dukát.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.4.2022 09:20
Obávám se, že nastává zase další suché období, možná ještě horší než pětisetletésucho z let 2015 - 2019.
To globální oteplování, které ještě většina občanů u nás ani nepochopila, nabírá na síle a hlavně nikdo neví, jestli má vůbec nějaký konec.
A pokud má, tak asi už mimo zemský ekosystém, včetně lidí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.4.2022 12:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Koukněte se na předpověď, pak se jděte projít a na ty vaše věštby se vyprdněte. Akorát tu ze sebe děláte tura.

Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

8.4.2022 18:34 Reaguje na Svatá Prostoto
Pan Hanzl mí asi křišťálové koule a věští.
Ve skutečnosti si ale protiřečí. Pokud použije termín pětisetleté sucho, tak to znamená, že v průměru je tady 1x za 500 let, dnešní kysličník, nekysličník.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

9.4.2022 00:26 Reaguje na Svatá Prostoto
Na předpověď počasí koukám a kolik myslíte, že naprší?

V tomto týdnu jsem se hrabal v zemi na jihu Čech a v Praze a okolí - prakticky je to stejné sucho několik desítek centimetrů pod povrchem, po běžně podmáčených pozemcích přejedu s autem aniž bych dělal koleje.
Tyhle srážky jen lehce zavlaží kořínky trav (obilí je tráva - pro jistotu).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist