https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brne-diky-japoncum-znovu-roste-reva-kterou-pestoval-mendel?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brně díky Japoncům znovu roste réva, kterou pěstoval Mendel

23.7.2022 02:43 | BRNO (ČTK)
Michal Pavlík, vedoucí botanické zahrady MENDELU, u vinné révy.
Michal Pavlík, vedoucí botanické zahrady MENDELU, u vinné révy.
V Brně dosud roste vinná réva, kterou pěstoval řeholník a přírodovědec Gregor Johann Mendel. Přivezl si ji zřejmě z Itálie. V době, kdy brněnská vinice zanikla, révu uchovávali botanici v Japonsku. V 90. letech se prostřednictvím řízků vrátila Mendelova réva zpět do Brna. Málo známý příběh zveřejnili u příležitosti konference k 200. výročí narození zakladatele genetiky odborníci z Mendelovy univerzity.
reklama

 

Japonští vědci rozpoznali význam Mendelových objevů jako jedni z prvních na světě. Dokonce přispěli na Mendelovu sochu, která stojí v místech někdejšího řeholníkova působení od roku 1910. Jistý japonský profesor, který augustiniánský klášter o tři roky později navštívil, řízky z vinice dostal jako projev díků a odvezl si je do Tokia. Réva z Brna tam pak rostla v univerzitní botanické zahradě.

Po druhé světové válce někdejší Mendelova vinice v Brně zanikla. V 90. letech se ale réva díky Japoncům do Brna vrátila a roste v areálu Botanické zahrady Mendelovy univerzity. Tři keře neznámé odrůdy popínají bílé zdi za hlavním pavilonem botanické zahrady a právě se na nich tvoří hrozny.

"Ještě si pamatuji, kdy k nám odřezky révy z Japonska dorazily. Dostali jsme řízky zabalené v papíře a museli je nechat zakořenit, což se nakonec podařilo,“ řekl vedoucí botanické zahrady Michal Pavlík.

"Příběh révy vinné spojený s Mendelem je velice silný. Tím, že v názvu univerzity neseme hrdě jeho jméno, je pro nás o to zajímavější," dodal Pavlík.

Japonský rostlinný genetik Tošijuki Nagata, který se účastní brněnské konferenece, v městě přednášel v roce 1998. Už tehdy jej japonští kolegové požádali, aby zjistil, jak se Mendelově révě daří. "Tato návštěva vzbudila můj zájem studovat Mendelův život a vědecký odkaz a v Brně jsem pak byl několikrát,“ uvedl Nagata.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist